Translate

Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Ανοίγουν τις σπηλιές του Β' Παγκοσμίου και βρίσκουν λείψανα πολεμιστών


Το μικροσκοπικό Πελελιού, στο νησιωτικό σύμπλεγμα του Παλάου στον Ειρηνικό Ωκεανό, ήταν πεδίο σφοδρών μαχών μεταξύ Αμερικανών και Ιαπώνων το 1944 κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με τους νεκρούς των μαχών να ανέρχονται στους 12.000 περίπου, με τους 2.000 εξ αυτών να είναι Αμερικανοί και οι υπόλοιποι Ιάπωνες.


Μετά από 71 χρόνια και ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Ιάπωνα αυτοκράτορα στο Παλάου τον Απρίλιο, η τοπική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να αποσφραγίσει τα σπήλαια στα οποία είχαν οχυρωθεί οι Ιάπωνες, προκειμένου να ανασύρει, εφόσον βρεθούν, τα λείψανα όσων βρίσκονταν σε αυτά.

Καθώς η λυσσαλέα αντίσταση των Ιαπώνων προκαλούσε πολλά θύματα στους Αμερικανούς, εκείνοι αποφάσισαν να λάβουν δραστικά μέτρα εξουδετέρωσης των στρατιωτών του Ανατέλλοντος Ηλίου, καθώς τα φλογοβόλα, οι ευθείες βολές πυροβολικού και οι εκ του συστάδην μάχες δεν έφερναν το επιθυμητό για εκείνους αποτέλεσμα.

Έτσι ξεκίνησαν μια συστηματική υπονόμευση των εισόδων των σπηλαίων με εκρηκτικά, γκρεμίζοντάς τις και θάβοντας ζωντανούς όσους βρίσκονταν ακόμα μέσα σε αυτά. 

Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 200 σπήλαια και υπόγεια οχυρωματικά έργα θάφτηκαν κάτω από τόνους χώματος και πέτρας και παρέμειναν ξεχασμένα για δεκαετίες. 

Ήδη, στο πρώτο σπήλαιο στο οποίο ανοίχθηκε η είσοδος, με τη συμβολική μάλιστα συμμετοχή του τοπικού πρωθυπουργού, εντοπίστηκαν έξι σκελετοί Ιαπώνων στρατιωτών, καθώς και μεγάλος αριθμός πυρομαχικών, όπλων και άλλων αντικειμένων της εποχής.Τα λείψανα των έξι ανδρών θα επαναπατριστούν στην Ιαπωνία, προκειμένου να τους αποδοθούν οι δέουσες τιμές.


Από την αυτοψία μάλιστα που πραγματοποίησαν εντεταλμένα όργανα του νησιωτικού κρατιδίου στο σπήλαιο, φαίνεται ότι οι Ιάπωνες δε σκοτώθηκαν όλοι κατά τη διάρκεια των μαχών, αλλά πέθαναν αργότερα από ασιτία και έλλειψη νερού, καθώς τα λείψανά τους βρέθηκαν σε βαθύτερα σημεία του σπηλαίου που δεν επηρέαστηκαν από τις εκρήξεις.  

Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι Ιάπωνες, από τους 10.000 περίπου νεκρούς, οι 2.600 δεν εντοπίστηκαν ποτέ και ενδεχομένως να παραμένουν θαμμένοι στις σπηλιές που ξανανοίγουν μετά από 71 χρόνια.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.