Translate

Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Αρχίζει η δίκη του ναζί "λογιστή" που κατηγορείται για τους φονους 300.000 ανθρώπων



Ο 93χρονος σήμερα Όσκαρ Γκρένινγκ θα ανέβει στο εδώλιο, καθώς κατηγορείται για συνέργεια στη δολοφονία 300.000 ανθρώπων σε διάστημα μόλις δύο μηνών το 1944 στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουζβιτς, στη σημερινή Πολωνία. 

Ο Γκρένινγκ, γνωστός ως ο "λογιστής" του Άουζβιτς, επειδή ήταν υπεύθυνος της τήρησης των αρχείων των περιουσιών των εβραίων του στρατοπέδου, συμμετείχε ενεργά στο διαχωρισμό των ανθρώπων που μεταφέρονταν με τραίνα και στέλνονταν από τους ναζί κατευθείαν στους θαλάμους αερίων. 

Εκτιμάται ότι μόνο κατά το διάστημα Μαϊου-Ιουλίου του 1944, 450.000 Ούγγροι εβραϊκης καταγωγής πέρασαν την πύλη του Άουζβιτς, από τους οποίους οι 300.000 δολοφονήθηκαν επιτόπου.



Ο Γκρένινγκ, ο οποίος παλιότερα σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε έμμεσα παραδεχθεί ότι βρισκόταν στην αποβάθρα του τερματικού σταθμού και επέλεγε εκείνους που κρίνονταν "ακατάλληλοι για εργασία" και κατέληγαν στους θαλάμους αερίων, είχε δηλώσει ότι "ποτέ δεν έφυγα από το Άουζβιτς και ποτέ δεν έφυγε το Άουζβιτς από εμένα".

Αν και δεν υπάρχει ούτε ενας επιζών που να μπορεί να καταθέσει εναντίον του Γκρένινγκ και δεν υπάρχουν πειστήρια για τα εγκλήματά του, πολλοί συγγενείς τους έχουν έρθει από κάθε γωνιά της Γης για να καταθέσουν τις μαρτυρίες τους.

Ο ίδιος ο Γκρένινγκ, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν λοχίας των SS, φαίνεται ότι έχει μετανοήσει, αποδίδοντας τις πράξεις του στην "αίσθηση καθήκοντος" που είχε.



Μεταξύ των "καθηκόντων" του, εκτός από την επιλογή των μελλοθάνατων, ήταν να συλλέγει και να καταγράφει τα τιμαλφή τους, χρυσαφικά, μετρητά και άλλα πολύτιμα είδη που είχαν στην κατοχή τους και να τα προωθεί στις κεντρικές υπηρεσίες των ναζί για "αξιοποίηση".

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε ισχυριστεί ότι δε γνώριζε πως όσοι επιλέγονταν για "ρευστοποίηση" στις αποβάθρες κατέληγαν στους θαλάμους αερίων και το έμαθε κατά τύχη.

"Οι φωνές τους ακόμα και σήμερα με στοιχειώνουν" είχε δηλώσει, όταν κατά τύχη όπως ισχυρίστηκε ο ίδιος, βρέθηκε έξω από ένα θάλαμο, την ώρα που ένας συνάδελφός του έριχνε στον αεραγωγό "Τζυκλών Μπε", όπως ονομαζόταν το δηλητηριώδες αέριο που χρησιμοποιούσαν οι ναζί. 

"Μιλώντας νομικά, είμαι αθώος" ισχυρίζεται ο ναζί σφαγέας και συμπλήρωσε: "Τότε νόμιζα ότι έκανα το καθήκον μου, έκανα αυτό που έπρεπε, έκανα το σωστό".

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.