Translate

Παρασκευή 25 Μαΐου 2012

Σεξ, ντραγκς και ροκενρώλλ - το λένε και οι επιστήμονες



Αντιδράσεις έχει προκαλέσει έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία, σύμφωνα με την οποία έφηβοι και νεαροί ενήλικες που ακούν μουσική –ανεξαρτήτως είδους- σε υψηλή ένταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, εκτός από τα προβλήματα στην ακοή τους, έχουν «περισσότερες πιθανότητες να καταναλώσουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, να γίνουν χρήστες ναρκωτικών ουσιών και να κάνουν σεξουαλικές σχέσεις χωρίς προφύλαξη». 

Οι ειδικοί της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου Εράσμους στο Ρότερνταμ  πραγματοποίησαν το πείραμα με κλινικά αποδεκτές μεθόδους, όπως υποστηρίζει η Ινέκε Φόγκελ, μελετώντας ένα δείγμα 944 ατόμων ηλικίας 15 μέχρι και 25 ετών.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα κλήθηκαν να απαντήσουν πόση ώρα και πόσο δυνατά άκουγαν μουσική και αν είχαν κάνει χρήση αλκοόλ, ουσιών ή είχαν κάνει μη ασφαλές σεξ και οι ειδικοί συμπέραναν ότι τουλάχιστον μια ώρα ακρόασης στα 89 ντεσιμπέλ, αντίστοιχα δηλαδή του θορύβου μιας χλοοκοπτικής μηχανής, είναι το «όριο».

Άλλοι επιστήμονες πάντως, όπως η Δρ. Σάρον Λέβι, από το τμήμα εφηβικής πρόληψης κατάχρησης ουσιών σε νοσοκομείο των ΗΠΑ διατήρησε τις επιφυλάξεις της, καθώς «η έρευνα των Ολλανδών δεν εντόπισε άμεση σχέση, ούτε έλαβε υπόψη της άλλες παραμέτρους που πιθανόν οδηγούν τους νέους σε τέτοιες συμπεριφορές, όπως ο οικογενειακός και ο κοινωνικός περίγυρος, ή ψυχικά προβλήματα» και κάλεσε τους γονείς να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί και να μη βιαστούν να δαιμονοποιήσουν τις μουσικές προτιμήσεις των παιδιών τους.

Οι Ολλανδοί επιστήμονες σημειώνουν ότι η δυνατή μουσική θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως παράμετρος που πιθανά επηρεάζει και τη συμπεριφορά των εφήβων, αλλά όχι και ως βασικός παράγοντας ανάπτυξης αρνητικών συμπεριφορών.

ΠΗΓΗ: Erasmus MC University Medical Center 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.