Translate

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Ελευθέρωσαν τα δελφίνια στο Αιγαίο


Η Σάμος και το Αγαθονήσι απέκτησαν δύο νέους… κατοίκους, οι οποίοι διακρίνονται για την ευφυΐα και τις κολυμβητικές τους ικανότητες. Η ιστορία του Τομ και του Μίσα, των δύο ρινοδέλφινων που απελευθερώθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Αιγαίο, μετά από πρόγραμμα επανένταξής τους στο φυσικό τους περιβάλλον και εντοπίστηκαν στο Βαθύ της Σάμου και τη θαλάσσια περιοχή του ακριτικού Αγαθονησίου από άνδρες του Λιμενικού Σώματος και μέλη της ομάδας άμεσης ανταπόκρισης του «Αρχιπελάγους», θυμίζει την κινηματογραφική επιτυχία «Ελευθερώστε τον Γουίλι».

Τα δύο δελφίνια βρίσκονταν αιχμαλωτισμένα εδώ και χρόνια σε πισίνα στην Τουρκία και εκτελούσαν ακροβατικά σε περιορισμένο χώρο, με στόχο την προσέλκυση τουριστών, σε βάρος της ελευθερίας και της υγείας τους. «Δυστυχώς, η πλειονότητα των θεατών που επισκέπτονται τα δελφινάρια δεν γνωρίζουν ότι τα εντυπωσιακά κόλπα που κάνουν τα δελφίνια είναι αποτέλεσμα στυγνού εξαναγκασμού», εξηγεί στον «Ε.Τ.» ο  Γιάννης Κουτελίδας, Συντονιστής Επικοινωνίας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» και συμπληρώνει: «Οι εκπαιδευτές στερούν την τροφή από τα δελφίνια, μέχρι εκείνα να εκτελέσουν νούμερα που θα ενθουσιάσουν το ανυποψίαστο κοινό. Επίσης δεν γνωρίζουν ότι τα πρόσωπα των δελφινιών ακόμα κι όταν πονούν, δείχνουν χαμογελαστά, απλώς γιατί έτσι είναι η φυσιολογία τους. Η θέση των δελφινιών και κάθε μορφής άγριας ζωής είναι στη φύση και όχι μέσα σε κλουβιά και πισίνες».

Το 2010, μετά από διαμαρτυρίες και συντονισμένες κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες, τα δύο δελφίνια «υιοθετήθηκαν» από την οργάνωση Born Free Foundation, η οποία ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια προσπαθειών τα δίδαξε να κυνηγούν την τροφή τους στο φυσικό τους περιβάλλον, την ανοιχτή θάλασσα. Πρόσφατα τα δύο δελφίνια, εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της… τεχνολογίας, ραδιοπομπούς και μικροκάμερες, προκειμένου να παρακολουθείται η συμπεριφορά τους γνώρισαν το απέραντο γαλάζιο και κολυμπούν ελεύθερα, όπως ακριβώς ορίζει η Φύση.

«Μετά από χρόνια αιχμαλωσίας τα ρινοδέλφινα έμαθαν πλέον να κυνηγούν την τροφή τους και να μην εξαρτώνται από την ανθρώπινη βοήθεια» λέει ο κ.  Κουτελίδας: «Η υγεία τους φαίνεται να βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις και την κατάσταση του σώματός τους. Αυτό που απομένει είναι να ενταχθούν σε μία ομάδα δελφινιών για να μπορέσουν να γευθούν την ελευθερία που τούς στέρησε επί 12 χρόνια η ανθρώπινη «ψυχαγωγία».

 Credit: Jeff Foster/Born Free Foundation

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.