Translate

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Δείτε ποια ζώα υπάρχουν στη... γειτονιά σας




Σε ακτίνα 50 χιλιομέτρων από το νησί της Σίφνου στις Κυκλάδες ζουν 98 διαφορετικά είδη πτηνών, 2 είδη αμφιβίων και 17 είδη θηλαστικών, από τα οποία 8 βρίσκονται στην «Κόκκινη Λίστα» κινδύνου εξαφάνισής τους. Η αναζήτησή τους είναι πλέον δυνατή χάρη στη συνεργασία κορυφαίων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, όπως το πανεπιστήμιο του Γέιλ, της NASA και της Εγκυκλοπαίδειας της Ζωής, ενός μνημειώδους έργου που έχει θέσει ως στόχο την πλήρη καταγραφή κάθε μορφής ζωής που έχει τη Γη για… σπίτι της.

Στη διαδικτυακή διεύθυνση http://www.mappinglife.org/ εμφανίζεται ο παγκόσμιος χάρτης της Google, πάνω στον οποίο έχουν τοποθετηθεί διάφορα «πλέγματα» πληροφοριών, οι οποίες καλύπτουν σχεδόν όλη την υφήλιο. Έτσι, ο κάθε επισκέπτης της ιστοσελίδας μπορεί να δει ποια ζώα υπάρχουν στην περιοχή που τον ενδιαφέρει, δεδομένου ότι έχουν ήδη συμπεριληφθεί περισσότερα από 30 χιλιάδες διαφορετικά είδη θηλαστικών, αμφιβίων, πτηνών και ψαριών που ζουν σε λίμνες και ποτάμια. Αν και ακόμα ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, ο πλούτος των πληροφοριών καταδεικνύει ανάγλυφα τις περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απώλειας της βιοποικιλότητας, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις επιστημονικές και τις κοινές ονομασίες στα αγγλικά των ειδών αυτών.

 «Στόχος του Χάρτη της Ζωής είναι να μας βοηθήσει να συνεργαστούμε, να βελτιωθούμε, να μοιραστούμε και εν τέλει να κατανοήσουμε την περιορισμένη σε τοπικό κυρίως επίπεδο γνώση της βιοποικιλότητας σε όλο τον πλανήτη», σημείωσε ο Ουόλτερ Γιέτς, επίκουρος καθηγητής οικολογίας και εξελικτικής βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Γέιλ, ο οποίος ηγείται του φιλόδοξου αυτού προγράμματος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.