Translate

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Αρχαία 4.000 ετών στους Δίδυμους Πύργους


302 πήλινες πλάκες με εμπορικές καταγραφές σε σφηνοειδή γραφή, ηλικίας 4.000 ετών οι οποίες εντοπίστηκαν στα έγκατα των Δίδυμων Πύργων και πήραν το 2010 το δρόμο της επιστροφής στο Ιράκ από όπου τις είχαν κλέψει αρχαιοκάπηλοι, αποκαλύπτουν την καθημερινότητα στη Μεσοποταμία τέσσερις χιλιετίες νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο του πανεπιστημίου Χάρβαρντ που μελέτησε και αποκρυπτογράφησε τα κείμενα, οι πλάκες ήταν είδος αρχείου ενός αξιωματούχου ονόματι Αράντμου, ο οποίος κατέγραφε όλες τις συναλλαγές που επέβλεπε, για παράδειγμα την αγορά γαϊδουριών και βοοειδών, την παροχή δανείων, ακόμα και με επιτόκιο 33% (!) 

Η διαδικασία συντήρησης των πλακών ήταν επίπονη και μακροχρόνια, αλλά το αποτέλεσμα δικαίωσε τους ειδικούς. Τώρα πλέον, με τη βοήθεια δορυφορικών φωτογραφιών της περιοχής από όπου εικάζεται ότι οι αρχαιοκάπηλοι τις έκλεψαν, οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι θα καταφέρουν να εντοπίσουν το ακριβές σημείο που βρέθηκαν. 

Διαβάστε εδώ: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.