Translate

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Η ΤΑΠ έφτασε στα χέρια του μετά από 68 χρόνια


Ο Έμιλ Βέρτζις κοντεύει τα 100 και είναι Αμερικανός βετεράνος του Β' παγκοσμίου Πολέμου. 


Λίγο πριν τα γενέθλιά του, ένα δώρο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, τον γέμισε έκπληξη και συγκίνηση.


Έλαβε μέσω ταχυδρομείου την ΤΑΠ του, που είχε χάσει στα περίχωρα της γερμανικής πόλης Άαχεν, πεδίο σφοδρής μάχης το 1944 που κόστιζε τη ζωή σε τουλάχιστον 5.000 αμερικανούς στρατιώτες.




ΤΑΠ, για όσους δεν έχουν πάει στρατό είναι η Ταυτότητα Αναγνώρισης Πτώματος, ένα μεταλλικό πλακίδιο που φορούν οι στρατιώτες στο λαιμό τους και χρησιμεύει στην ταυτοποίησή τους σε περίπτωση θανάτου ή τραυματισμού.


Η ιστορία της ανεύρεσης της ΤΑΠ του Βέρτζις είναι σχεδόν μυθιστορηματική. Ένας 38χρονος αυτοδύτης, είχε πάει να αγοράσει καταδυτικό εξοπλισμό σε ένα κατάστημα ο ιδιοκτήτης του οποίου είχε το χόμπι να ψάχνει παλιά πεδία μαχών με τον ανιχνευτή μετάλλων του, εντοπίζοντας σφαίρες, κράνη, πόρπες ζωνών και άλλα αντικείμενα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Μεταξύ άλλων, είχε βρει και την ΤΑΠ ττου Βέρτζις, ένα εύρημα που συνήθως εντοπίζεται στα πεδία των μαχών και ανήκει σε νεκρούς στρατιώτες. 


Ο αυτοδύτης από περιέργεια περισσότερο έκανε αναζήτηση μέσω Διαδικτύου και σύντομα εντόπισε με τη βοήθεια των τοπικών αρχών σε πόλη των ΗΠΑ την οικογένεια του Βέρτζις. Έκπληκτος πληροφορήθηκε ότι ο ίδιος ο Έμιλ όχι μόνο είχε επιζήσει των φονικών μαχών, αλλά ήταν ακόμα ζωντανός.


Έτσι, τού έστειλε την ΤΑΠ του, μετά από τόσες δεκαετίες και ο Βέρτζις αν και δε θυμόταν πως την είχε χάσει, έλπιζε ότι κάποιος θα την έβρισκε να του την ξαναδώσει. Πέρασαν 68 χρόνια από τότε...


Διαβάστε εδώ: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.