Translate

Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Δικαίωση για το δημοσιογράφο που έγραψε πρώτος για τη συνθηκολόγηση της Γερμανίας


Δικαίωση μετά θάνατον, 67 χρόνια μετά τη μετάδοση της μεγαλύτερης είδησης που θα μπορούσε να υπάρξει την εποχή εκείνη, για το δημοσιογράφο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ασσοσιέτεντ Πρεςς Έντουαρντ Κένεντι.


Ο Αμερικανός ανταποκριτής έγραψε για την άνευ όρων συνθηκολόγηση της ναζιστικής Γερμανίας στις 2:41 π.μ. της 7ης Μαϊου 1945, σπάζοντας το "εμπάργκο" την απαγόρευση δηλαδή δημοσιοποίησης της είδησης για 36 ώρες, έτσι ώστε να προλάβουν οι Σοβιετικοί να πραγματοποιήσουν ανάλογη τελετή παράδοσης στο Βερολίνο. 

Αν και η ιστορία του είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, όπως και η ίδια η λογοκρισία που επιβλήθηκε από τους προϊσταμένους του, λόγω πολιτικών πιέσεων από τον Ρούζβελτ και τον Τσέρτσιλ, οι οποίοι δεν ήθελαν να δυσαρεστήσουν τον Στάλιν, ο Κένεντι, ο οποίος σκοτώθηκε σε αυτοκινητικό δυστύχημα το 1963 επέμενε ότι έκανε αυτό που έλεγε η συνείδησή του και το δημοσιογραφικό του καθήκον.

Σήμερα, το Ασσοσιέτεντ Πρεςς αποφάσισε να ζητήσει επίσημα συγγνώμη από τους συγγενείς του Κένεντι, ενώ ο Τομ Κέρλη, επικεφαλής του μεγάλου πρακτορείου ειδήσεων χαρακτήρισε την ιστορία ως μια "μεγάλη τραγωδία".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.