Translate

Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Εγκαινιάστηκε το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης



Ένα… θραύσμα γυαλιού 310 μέτρων, άνοιξε χθες αργά το βράδι τις πύλες του στο Λονδίνο σε μια φαντασμαγορική τελετή και κατέχει πλέον τον τίτλο του ψηλότερου κτιρίου στην Ευρώπη, με ύψος που… τρυπάει τα μόνιμα σύννεφα στον ουρανό της πρωτεύουσας της Βρετανίας. Ο ουρανοξύστης μοιάζει με ένα κομμάτι σπασμένου γυαλιού, «The Shard» στα αγγλικά, όπως παρατήρησε ο Ρένζο Πιάνο, ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας που το σχεδίασε, αλλά και ένας σύλλογος προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του Λονδίνου που το χαρακτήρισε «προσβολή της όρασης, ένα κακάσχημο θραύσμα».

Με την ιδιότητα της « κάθετης πόλης», όπως χαρακτηρίζονται οι ουρανοξύστες που παρέχουν μια πλειάδα υπηρεσιών και ανέσεων στους ενοίκους τους, στους 72 ορόφους του θα υπάρχουν γραφεία, ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο, ιδιωτικές κατοικίες για πολύ βαθιές… τσέπες, μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα.  Στον τελευταίο όροφο, έναντι αντιτίμου που αγγίζει τα 40 ευρώ, οι… κοινοί θνητοί θα έχουν τη δυνατότητα -πάντα καιρού και φωτοχημικού νέφους επιτρέποντος- να απολαμβάνουν απρόσκοπτα τη θέα της μεγαλούπολης.

Το κόστος ανέγερσης έχει προ πολλού ξεπεράσει το μισό δις ευρώ, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται η εσωτερική διαρρύθμιση και η διαμόρφωση του ξενοδοχείου που θα καταλάβει 20 από τους ορόφους του «Θραύσματος» και η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2013. Με την αδρή χρηματοδότηση όμως της τράπεζας του Κατάρ και του βασιλικού οίκου της μικροσκοπικής χώρας του Κόλπου, ακόμα και η οικονομική κρίση που μαστίζει και τη Βρετανία δε στάθηκε ικανή να ανακόψει την κατασκευή του σύγχρονου αυτού… Γολιάθ της αρχιτεκτονικής.

Προκαλεί αντιδράσεις
Ένα τέτοιο δημιούργημα που καλύπτει με τον όγκο του άλλα ορόσημα του Λονδίνου, όπως τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και το Ουεστμίνστερ, τα οποία βρίσκονται στη… σκιά του, προκαλεί όπως είναι αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις.
Οργανώσεις πολιτών, βουλευτές, ακόμα και θρησκευτικοί ηγέτες αντιστάθηκαν σθεναρά στην πρόθεση των κατασκευαστών να ανεγείρουν το κτίριο στο σημείο που επέλεξαν. Γραφειοκρατικές διαδικασίες, τεχνικά προσκόμματα και αλληλοσυγκρουόμενες υπηρεσίες κόντεψαν να αφήσουν τον ουρανοξύστη μια απλή πρόταση στα χαρτιά του αρχιτέκτονα. Τα πρώτα σχέδια έγιναν το 2000, έπρεπε όμως να περάσουν 7 χρόνια μέχρι να δοθεί το πράσινο φως για την έναρξη των εργασιών. Πέντε χρόνια αργότερα, το κέλυφος του κτιρίου και ο όροφος παρατήρησης είναι πλέον έτοιμα να υποδεχθούν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες που θα κατακλύσουν την πόλη για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν σε λίγες ημέρες. Το ρεκόρ του υψηλότερου κτιρίου πάντως θα κρατήσει για λίγους ακόμα μήνες, όταν αναμένεται να ολοκληρωθεί το κτίριο «Ερμής» στη Μόσχα, μέχρι τα τέλη του 2012.

Ρένζο Πιάνο
Ο διάσημος Ιταλός αρχιτέκτονας γεννήθηκε το 1937 και έχει σχεδιάσει κτίρια που έχουν ήδη κατασκευαστεί ή βρίσκονται στο στάδιο της ανέγερσης σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της υφηλίου. Στον παλιό ιππόδρομο του Δέλτα Φαλήρου, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», συνολικού προϋπολογισμού 566 εκατομμυρίων ευρώ θα είναι έτοιμο το 2015 και θα περιλαμβάνει πλήρως εξοπλισμένες και κατασκευασμένες με τις πλέον σύγχρονες προδιαγραφές, εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο «Σταύρος Νιάρχος», έκτασης 170.000 τ.μ.

ΑΡΙΘΜΟΙ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ 
309,7 μέτρα: Το ψηλότερο κτίριο της Ευρώπης
56.000 τ.μ. υαλοπετασμάτων (τζαμιών), όσο 8 γήπεδα ποδοσφαίρου
44 ανελκυστήρες
306 κλιμακοστάσια
95% των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του είναι ανακυκλωμένα
59η θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των πιο ψηλών κτιρίων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.