Translate

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Στο... χρονοντούλαπο της Ιστορίας η ACTA



Στο…συρτάρι μπήκε η διαδικτυακή Συνθήκη ACTA, καθώς με 487 ψήφους κατά της επικύρωσής της, 165 αποχές και μόλις 39 ψήφους υπέρ, καταψηφίστηκε χθες από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όταν πριν από μερικούς μήνες δημοσιοποιήθηκε το περιεχόμενο της αμφιλεγόμενης συνθήκης, ομάδες προστασίας προσωπικών δεδομένων αλλά και απλοί πολίτες διαδήλωσαν εναντίον της υπογραφής της από την Ε.Ε. «Η ψήφος αυτή δεν είναι εναντίον της πνευματικής ιδιοκτησίας. 


Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία αλλά η ACTA δεν ήταν αρκετά σαφής ως κείμενο» ανέφερε ο Βρετανός ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Μάρτιν. Σύμφωνα με τους «εμπνευστές» της Συνθήκης, η ACTA δημιουργήθηκε για να καταπολεμηθεί η διαδικτυακή πειρατεία και να προστατευτούν τα πνευματικά δικαιώματα. 

Παρόλα αυτά, το τελικό κείμενο της Συνθήκης φαίνεται ότι επιτρέπει σε παρόχους να «αστυνομεύουν» τους πελάτες τους, να παρακολουθούν τις κινήσεις τους στο διαδίκτυο και να κρατούν αρχεία της δραστηριότητάς τους. Αναλυτές αναφέρουν ότι η ACTA εμφανίζει μεγάλες ομοιότητες με δύο αντίστοιχα αμερικανικά νομοσχέδια. 

Παρά τις πιέσεις που άσκησαν παράγοντες του Χόλιγουντ και οι δύο αυτές προτάσεις κατέληξαν στα…σκουπίδια, μετά από έντονες αντιδράσεις της Google, της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia αλλά και τη συγκέντρωση εκατομμυρίων υπογραφών απλών πολιτών. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.