Translate

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 8-14 Ιουλίου 2012



Τραπεζική… μαφία
Με πρόστιμο-μαμούθ 290 εκ. στερλινών τιμωρήθηκε μεγάλη βρετανική τράπεζα, η οποία χειραγωγούσε τα επιτόκια της διατραπεζικής αγοράς, ενώ η διοίκησή της εξωθήθηκε σε παραίτηση. Το κουβάρι ξετυλίχθηκε και σχεδόν 20 μεγάλες τράπεζες αποδείχθηκε ότι συμμετείχαν στο… πάρτι της ανεξέλεγκτης δραστηριότητας, καταδεικνύοντας ότι όσα μέτρα και αν επιβληθούν στις χειμαζόμενες εθνικές οικονομίες των χωρών της Ευρωζώνης, όσο οι τράπεζες μπορούν και λειτουργούν ως άλλες… μαφίες, τίποτα δε θα αλλάξει.

Ιός του Δυτικού Νείλου
Τελικά οι κραυγές… «Αφρική γίναμε», έχουν και μια δόση αλήθειας: Ήδη καταγράφτηκαν τα πρώτα κρούσματα του Ιού του Δυτικού Νείλου. Επανεμφάνιση και για μια «ξεχασμένη» ασθένεια, την ελονοσία, με τους ειδικούς να σημειώνουν ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και προληπτικά μέτρα προστασίας, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης και της γενικευμένης παράλυσης του κρατικού μηχανισμού, οι ψεκασμοί καθυστέρησαν και φέτος.

Αυτοκτονική ανεργία
Στα 50 έφτασαν τα απονενοημένα διαβήματα μόνο κατά τον Ιούνιο, με 300 ακόμα απόπειρες αυτοκτονίας να καταγράφονται στα στοιχεία του ΕΚΑΒ, την ώρα που και η ανεργία σημείωσε ποσοστό ρεκόρ, φτάνοντας στο 22,5% τον Απρίλιο. Μια κοινωνία σε πλήρη αποσύνθεση, με τις κρατικές υπηρεσίες να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν έστω και στα στοιχειώδη και με την πλήρη απουσία οποιουδήποτε οράματος εξόδου από την κρίση, πολλοί συνάνθρωποί μας δυστυχώς βλέπουν το θάνατο ως λύτρωση. Τραγικές καθημερινές ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας δείχνουν το βάθος της αβύσσου που κατρακυλάμε.

«Ισοδύναμα» τσεκούρια
Το παιχνίδι με τις λέξεις συνεχίζεται και το κυνήγι για τα 3 δις ευρώ που αναζητά ο… Ερυθρός Σταυρός, ονομάζεται «ισοδύναμα μέτρα». Ο αρχικός πανικός για τα επιπλέον μέτρα που υπονόησε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης βαφτίστηκε… παρανόηση και διευκρινίστηκε ότι απλά θα εφαρμοστούν όσα έχουν ανακοινωθεί από το Φεβρουάριο. Εξουθενωμένοι και εξοργισμένοι οι πολίτες, βλέπουν να… εκκαθαρίζονται από τις φοροεπιδρομές ακόμα και οι άνεργοι.

Διακοπές στο σπίτι
Το 69% των Ελλήνων θα κάνει διακοπές στο σπίτι του, ενώ όσοι φύγουν, θα λείψουν για μερικές μόνο ημέρες, φιλοξενούμενοι σε συγγενικά και φιλικά πρόσωπα. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών, η δεκαπενθήμερη διαμονή, η μετακίνηση και η διατροφή για μια τετραμελή οικογένεια αγγίζει τα 3.000 ευρώ, μια μικρή δηλαδή περιουσία. Έλληνες, οι πιο απαισιόδοξοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως δείχνουν οι έρευνες, με ένα πικρό χειμώνα να μας περιμένει, είτε πάμε διακοπές, είτε όχι.

Ισπαν…Ελλάδα
Σε λήψη σκληρών μέτρων -α λα… Ελλάδα- εξαναγκάστηκε η Ισπανία, με το «πακέτο» να περιλαμβάνει μέτρα ύψους 65 δις ευρώ, σε μια χώρα που χειμάζεται από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας που έχει βιώσει ποτέ, τον τουρισμό και τη βιομηχανία της να καταρρέουν και τις βίαιες αντιδράσεις να χτυπούν «κόκκινο». Φαίνεται ότι η αποτυχημένη συνταγή που έχει καταδικάσει την Ελλάδα σε μαρασμό, εφαρμόζεται προκρούστεια και στη χώρα της Ιβηρικής, με τα αποτελέσματά της να γίνονται ήδη αισθητά.

Ζητούνται… γκασταρμπάιτερ
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Γερμανίας Χανς Γιοακίμ Φούχτελ, απεύθυνε πρόσκληση προς τους Έλληνες ανέργους να  ξενιτευτούν στη Γερμανία, αναβιώνοντας το κύμα των εργατών-γκασταρμπάιτερ που ακολούθησαν το ίδιο δρομολόγιο τις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Μεροκάματα… υπάρχουν στις φάμπρικες της Γερμανίας που παράγουν αγαθά τα οποία πωλούνται στη συνέχεια στην… Ελλάδα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.