Translate

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 22-28 Ιουλίου 2012



Κλίντον ο… κράχτης
Ο πάλαι ποτέ πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον ήρθε στη χώρα μας για να προσελκύσει επενδύσεις, μαζί με ομάδα επιφανών ομογενών επιχειρηματιών. Μακάρι να ήταν μόνο θέμα προσώπων η ανάταξη της Οικονομίας, δυστυχώς όμως οι χρόνιες παθογένειες, η γραφειοκρατία, η διαφθορά και οι διάφορες στρεβλώσεις του κράτους λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε απόπειρα βελτίωσης της κατάστασης.

Έρχονται Σεπτεμβριανά;
Το γερμανικό περιοδικό Spiegel αποκαλύπτει την «απροθυμία» του ΔΝΤ να συμμετάσχει σε περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα. Με απλά λόγια, προοιωνίζεται χρεοκοπία το Σεπτέμβριο, την ώρα που Γερμανοί πολιτικοί επαναφέρουν τα σενάρια πτώχευσης, με τη σταδιακή μετάβαση της Ελλάδας στη δραχμή και την έναρξη πληρωμών των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων σε… δεκάρες. Οι διαψεύσεις που ακολούθησαν, ήταν από χλιαρές, έως… ανύπαρκτες.

Περίθαλψη με… ταξίμετρο
Στα 1500 ευρώ ετησίως θα σταματά η δωρεάν Υγεία, αν βέβαια υποθέσουμε ότι υφίσταται τέτοια. Σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Μελετών, πέρα από τα υπόλοιπα «τσεκούρια» σε μισθούς, τις απολύσεις, την επιβολή διδάκτρων στα πανεπιστήμια, εισηγείται και τη θέσπιση ανωτάτου ορίου 1500 ευρώ κάλυψης για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στα χειρουργεία λοιπόν με… ταξίμετρο και ο Θεός βοηθός…

Παιδιά στο δρόμο
Η κατάρρευση του κράτους πρόνοιας συμπαρασύρει στο διάβα του αθώες παιδικές ψυχές. Τουλάχιστον 15.000 παιδιά θα μείνουν «ξεκρέμαστα», καθώς από Σεπτέμβριο 32 φορείς παιδικής προστασίας απειλούνται με «λουκέτο», λόγω της μείωσης των επιχορηγήσεων και των δωρεών. Ενδεικτικό της αναλγησίας του κράτους το νέο νομοσχέδιο που απαλλάσσει μόλις το 20% του ποσού της δωρεάς         και όχι το 100% όπως ίσχυε μέχρι πρότινος. Αποτέλεσμα; «Θα επιστρέψουμε στην εποχή των ασύλων», όπως παρατηρεί με θλίψη ο πρόεδρος της ένωσης «Μαζί για το Παιδί» Χρήστος Μπαρτζώκας.

Δάνεια στο «κόκκινο»
Τα επισφαλή δάνεια ξεπέρασαν τα 50 δις ευρώ και εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες έχουν βουλιάξει στην απελπισία. «Συνταγή» σταδιακής αποπληρωμής και ρύθμισης των χρεών προτείνουν οι τράπεζες, ώστε να ληφθούν οι απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες από την κυβέρνηση. Οι πολίτες, εγκλωβισμένοι στη μέγγενη των απολύσεων, των μειώσεων μισθών και των υπέρογκων φόρων αδυνατούν να σταθούν στα πόδια τους και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παίρνουν πλέον τη μορφή χιονοστιβάδας.

Προτεραιότητες
«Θύελλα» προκλήθηκε από το ανέκδοτο της αθλήτριας Βούλας Παπαχρήστου και την είδηση ότι ο Δημήτρης Χονδροκούκης φέρεται να ντοπαρίστηκε με ουσία που δίνουν σε… άλογα. Φωτιά πήρε το Διαδίκτυο, οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές. Την ίδια ώρα, η είδηση ότι «κλείδωσαν» τα μέτρα 11,5 δις πέρασε σχεδόν απαρατήρητη και πάντως χωρίς να προκληθεί αντίστοιχη ένταση. Τελικά, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων σε αυτή τη χώρα που οι πολίτες της αντιδρούν με πάθος στα… ντοπαρισμένα ανέκδοτα, αλλά η νέα… αφαίμαξη τους αφήνει μάλλον ασυγκίνητους.

Τζαμί η Αγιά Σοφιά
Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα, ο οποίος λειτουργούσε ως Μουσείο θα μετατραπεί σε τζαμί, σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Τουρκίας Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος δήλωσε ότι «το τέμενος της Αγίας Σοφίας είχε γίνει Μουσείο. Επί δικής μας εποχής δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο». Απόφαση ενδεικτική του ύφους, του ήθους και της νοοτροπίας των νεοβεζίριδων της γείτονος, οι οποίοι δε σέβονται την πολιτιστική κληρονομιά αιώνων και απροκάλυπτα εξυπηρετούν πολιτικές επιδιώξεις στο βωμό των εντυπώσεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.