Translate

Σάββατο 7 Ιουλίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 2-7 Ιουλίου 2012



Έλληνες οι… ανεπιθύμητοι (ΒΑΣΙΚΟ)
Ο Ντέιβιντ Κάμερον, πρωθυπουργός της Βρετανίας, δήλωσε επίσημα και χωρίς περιστροφές ότι θα κλείσει τα σύνορα της χώρας του στους Έλληνες, σε περίπτωση εξόδου της χώρας μας από την Ευρωζώνη. Η «φίλη και σύμμαχος» Βρετανία δείχνει για μια ακόμα φορά πως βλέπει την Ελλάδα, «ξεχνώντας» βέβαια των πακτωλό δισεκατομμυρίων που συνεισφέρουν Έλληνες στην οικονομία της χώρας του, αλλά και τη λεηλασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρίσκεται ακόμα φυλακισμένη στα Μουσεία και τις ιδιωτικές συλλογές των απογόνων των κλεφτών Λόρδων που λυμαίνονταν τη χώρα μας.

Μπαράζ αυτοκτονιών
Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, θλιβερή υπόμνηση των δραματικών επιπτώσεων της κρίσης, οι αυτοκτονίες συνανθρώπων μας στις μεγαλουπόλεις και την περιφέρεια. Άνθρωποι που είδαν τις ζωές τους να συντρίβονται κάτω από το βάρος της πίεσης που προκαλεί η κατάρρευση όσων θεωρούσαμε δεδομένα, άνθρωποι που δεν άντεξαν τα αδιέξοδα, άνθρωποι όπως όλοι μας, που από τη μια στιγμή στην άλλη ένιωσαν ανήμποροι να αντισταθούν στον κατήφορο που έχουν πάρει οι ζωές μας. Δυστυχώς, χωρίς κάποιο δίχτυ προστασίας, απλά διαπιστώνουμε τη στατιστική εκτόξευση των αυτοχείρων.

Συσσίτια γιοκ
Πολλές ενορίες διακόπτουν λόγω θέρους τα συσσίτια για απόρους, συνολικά 20.000 μερίδες φαγητού διανέμονταν καθημερινά μόνο στις συνοικίες της Αθήνας. Από τις 10 Μητροπόλεις στην πρωτεύουσα, οι 6 σταμάτησαν να παρέχουν ένα πιάτο φαγητό σε όσους έχουν ανάγκη, παρόμοια η εικόνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. «Η Εκκλησία δεν μπορεί να αντικαταστήσει το κράτος», σημειώνει εφημέριος της Μητρόπολης Περιστερίου, αναδεικνύοντας τη μείζονα ανθρωπιστική κρίση που βιώνουν οι υπήκοοι του ξεχαρβαλωμένου κράτους πρόνοιας.

Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά
Τα εντεκάχρονα παιδιά του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς αποτύπωσαν, με ωριμότητα αναντίστοιχη της ηλικίας τους, στις εκθέσεις τους τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την κρίση. «Αν ζωγράφιζα έναν πίνακα με τα συναισθήματά μου, θα τον έβαφα μαύρο», γράφει ο Δημήτρης Χ., μαθητής της ΣΤ’ τάξης. Τα παιδιά βλέπουν, ακούν, αισθάνονται το Γολγοθά των οικογενειών τους, των φίλων τους, των ίδιων. Μεγαλώνουν σε έναν κόσμο χωρίς ελπίδα, χωρίς αισιοδοξία, χάνουν την αθωότητα της ηλικίας τους και γίνονται θύματα της σκληρότητας που βιώνει όλη η κοινωνία.

ΔΕΗσεις για λίγο φως
Ιστορίες ανθρώπινης απόγνωσης εκτυλίσσονται καθημερινά στις ουρές της ΔΕΗ. 750 εκατομμύρια ευρώ οι απλήρωτοι λογαριασμοί και 90.000 οι εντολές διακοπής ηλεκτροδότησης μόνο κατά το τελευταίο τρίμηνο. Η αναλγησία πάντως των υπευθύνων δε γνωρίζει όρια, καθώς έκοψαν το ρεύμα ακόμα και σε ζευγάρι ενενηντάχρονων στην Ηγουμενίτσα, επειδή αδυνατούσαν με την πενιχρή σύνταξη των 340 ευρώ να αποπληρώσουν την οφειλή των 948 ευρώ.

Φοροδιαφυγή… τράνζιτ
Στο 1 δις ευρώ μηνιαίως, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ανέρχονται τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου από τη «φάμπρικα» εισαγωγής προϊόντων από την Τουρκία. Επίορκοι υπάλληλοι σε στενή και με το… αζημίωτο συνεργασία με εισαγωγικές εταιρείες χαρακτήριζαν «τράνζιτ» φορτία που τελικά κατέληγαν στην ελληνική αγορά, αποστερώντας τα δημόσια ταμεία από τους αναλογούντες φόρους και δασμούς. Για «παραμύθια και πόλεμο εντυπώσεων» μιλούν οι εμπλεκόμενοι, η ουσία όμως παραμένει: Ξέφραγο αμπέλι το κράτος, ανίκανο να διαχειριστεί ακόμα και τα αυτονόητα.

Κατάρρευση συντάξεων και Ταμείων
Τσεκούρι στις συντάξεις έως και 50% από το 2010, τρίζουν τα Ταμεία, με το αναγκαστικό «κούρεμα», την… εύηχη δηλαδή απόδοση της ληστείας που υπέστησαν βίαια να έχει αποψιλώσει τα αποθεματικά τους. Θύματα, όπως πάντα, οι απόμαχοι της βιοπάλης, άνθρωποι που δούλευαν μια ζωή και ανταμείβονται με ένα ξεροκόμματο και μια ελεημοσύνη, εν είδη… σύνταξης, αν φυσικά προλάβουν ποτέ να την πάρουν, καθώς η μέση αναμονή για την απόδοσή της είναι 3 χρόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.