Translate

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Το υποβρύχιο U1206 και η... τουαλέτα που το έστειλε στο βυθό


Πρόκειται ίσως για την πιο ασυνήθιστη απώλεια υποβρυχίου όλων των εποχών: Το γερμανικό υποβρύχιο U-1206 αναγκάστηκε να αναδυθεί τον Απρίλιο του 1945, λίγες μόνο ημέρες πριν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων, λόγω κακής χρήσης της... τουαλέτας, αν και υπάρχουν και εκείνοι που έχουν τις δικές τους θεωρίες για τα πραγματικά αίτια της βύθισής του, στη συνέχεια από βρετανικά αεροσκάφη. 


Το υποβρύχιο βρίσκεται σε βάθος 80 περίπου μέτρων στα ανοιχτά των ακτών της Σκωτίας και νέα επιχείρηση εντοπισμού του από αυτοδύτες βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις ημέρες, προκειμένου να διαπιστωθούν τα πραγματικά αίτια της βύθισής του, εφόσον βέβαια είναι ακόμα δυνατό.

Προκειμένου να είναι σε θέση να επιχειρούν σε μεγάλα βάθη και να παραμένεουν εκεί για μεγάλο διάστημα, οι Γερμανοί ανέπτυξαν ένα σύστημα αποχέτευσης της τουαλέτας, το οποίο μπορούσε να λειτουργεί σε μεγάλα βάθη, επιτρέποντας έτσι στο πλήρωμα να ανακουφίζεται. 

Κάποιο λάθος στο χειρισμό των στροφίγγων όμως, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσει η τουαλέτα, τα νερά να φτάσουν στις συστοιχίες μπαταριών και να εκλυθούν έτσι ποσότητες δηλητηριωδών αερίων που ανάγκασαν το υποβρύχιο να αναδυθεί ταχύτατα. Στην επιφάνεια ήταν εύκολος στόχος και έτσι με την απώλεια 4 ανδρών, οι υπόλοιποι 46 κατάφεραν να διασωθούν.

Η επίσημη αναφορά βέβαια του καπετάνιου παρουσιάζει μια διαφορετική εικόνα μηχανικήςβλάβης, πράγμα ίσως λογικό, γιατί θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να μείνει στην ιστορία ότι το υποβρύχιο του οποίου ήταν κυβερνήτης πήγε από... χέσιμο.


Άλλοι αναφέρουν ότι πραγματική πρόθεσή του ήταν να παραδοθεί, καθώς είχε αντιληφθεί ότι η αποστολή του υποβρυχίου και του πληρώματός του ήταν αυτοκτονίας.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι έρευνες θα συνεχιστούν, έτσι ώστε να εντοπιστεί ένα ακόμα από τα φοβερά για ένα διάστημα όπλα των ναζί, τα οποία παραλίγο να αλλάξουν τις τύχες της ανθρωπότητας. 





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.