Translate

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Η θάλασσα που έγινε έρημος


Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές της εποχής μας. Η θάλασσα της Αράλης, στο Ουζμπεκιστάν, μια από τις μεγαλύτερες λίμνες της Γης, με έκταση 67 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων, ή περίπου το μισό της έκτασης της Ελλάδας, μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1950, σήμερα περιορίζεται σε μόλις 5 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.


Μεγαλεπήβολα σχέδια άρδευσης της ερήμου για την παραγωγή βαμβακιού και άλλων υδροβόρων καλλιεργειών, φράγματα που έκλεισαν τις διόδους ανανέωσης της λίμνης και τεράστιες ποσότητες λιπασμάτων μετέτρεψαν την τεράστια λίμνη σε σκιά του εαυτού της, με το βυθό της που πλέον έχει μετατραπεί σε έρημο να είναι γεμάτος αλιευτικά σκάφη και άλλα πλοία που άλλοτε έπλεαν στα νερά της.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία 20 περίπου χρόνια, μετά την ανεξαρτητοποίηση του Ουζμπεκιστάν όταν κατέρρευσε το κομμουνιστικό καθεστώς στα τέλη της δεκαετίας του '80, ο περιορισμός της καταστροφής είναι σχεδόν αδύνατος. 

Δείτε εδώ εντυπωσιακές φωτογραφίες 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.