Translate

Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Έδωσαν σώμα στα πρόσωπα του νησιού του Πάσχα


Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι πίστευαν ότι τα Μοάι, τα γιγάντια αινιγματικά πρόσωπα που βρίσκονται στο νησί του Πάσχα στον Ειρηνικό Ωκεανό ήταν ακριβώς αυτό: Πρόσωπα. Τα 887 διάσημα κεφάλια που βρίσκονται σε κάθε γωνιά της νήσου του Πάσχα διαθέτουν όμως και… σώμα, καταρρίπτοντας την κοινή πεποίθηση ότι αποτελούσαν απλές προτομές. Σε αυτή την αποκάλυψη προχώρησε αρχαιολογική αποστολή του πανεπιστημίου UCLA των ΗΠΑ, υπό την καθοδήγηση της Τζοάν Βον Τίλμπουργκ, η οποία διεξάγει συστηματικές έρευνες στο νησί από το 1981.

Ήταν Κυριακή του Πάσχα του 1722, όταν Ολλανδοί θαλασσοπόροι πάτησαν το πόδι τους στο πιο απομονωμένο κατοικημένο νησί του Ειρηνικού Ωκεανού. Από τότε πήρε και το όνομα με το οποίο είναι γνωστό το νησί του Πάσχα, ή Ράπα Νούι όπως το έλεγαν οι κάτοικοί του, πριν αποδεκατιστούν από τις ασθένειες που έφεραν οι Ευρωπαίοι και άλλοι εξερευνητές.

Τα Μοάι, όπως έδειξε η αρχαιολογική σκαπάνη, περιλαμβάνουν το σώμα του... κάθε κεφαλιού, απλά είναι θαμμένα, με αποτέλεσμα ελάχιστοι να γνωρίζουν ότι πρόκειται για ολόκληρα αγάλματα. Σύμφωνα με την επικρατέστερη θεωρία, τα Μοάι άρχισαν να σμιλεύονται το 1100 μ.Χ. μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα. 

Οι έρευνες αποκάλυψαν επίσης πολλά νέα στοιχεία, μεταξύ των οποίων πετρογλυφικά που ίσως φωτίσουν το ρόλο των γιγάντιων αυτών αγαλμάτων, λίθινα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους, αλλά και μεγάλες ποσότητες χρωστικών ουσιών που καταδεικνύουν ότι τα συγκεκριμένα αγάλματα ήταν κατά το παρελθόν βαμμένα με έντονους χρωματισμούς. 

Οι αρχαιολόγοι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις ανασκαφές και σε άλλα σημεία του νησιού, έτσι ώστε να αποκτήσουν πληρέστερη εικόνα για τον πολιτισμό που άνθησε για χίλια σχεδόν χρόνια, μέχρι την έλευση των εξερευνητών και των θαλασσοπόρων που οδήγησαν τους δημιουργούς των αγαλμάτων στην εξαφάνισή τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.