Translate

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Η κάλπη βγάζει... σούπερ πανσέληνο


Η πανσέληνος το βράδυ της 5ης προς την 6η Μαΐου θα είναι η λαμπρότερη και πιο εντυπωσιακή του 2012, καθώς συμπίπτει με το περίγειο, το εγγύτερο δηλαδή σημείο της τροχιάς του δορυφόρου από τον πλανήτη μας, σε απόσταση 356.953 χιλιομέτρων.

Ο Διονύσης Π. Σιμόπουλος, Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου σημειώνει πάντως ότι το φαινόμενο αυτό δεν είναι σπάνιο, καθώς συμβαίνει κάθε 400 περίπου ημέρες: «Το πλησιέστερο περίγειο της Σελήνης είναι 356.410 χιλιόμετρα, ενώ το μεγαλύτερο απόγειό της φτάνει τα 406.697 χιλιόμετρα».

Όσοι ερασιτέχνες και μη αστρονόμοι θελήσουν να δουν -καιρού επιτρέποντος- τη «σούπερ Σελήνη», όπως συνηθίζεται να αποκαλείται, θα απολαύσουν ένα υπέροχο θέαμα καθώς, όπως εξηγεί ο κ. Σιμόπουλος, «στο περίγειό της η Σελήνη φαίνεται 14% μεγαλύτερη και κατά 30% περίπου πιο λαμπερή», ο οποίος σπεύδει να καταρρίψει και έναν πολύ διαδεδομένο μύθο: «Το γεγονός όμως του περιγείου δεν έχει σχέση με το πόσο μεγάλη φαίνεται όταν βρίσκεται κοντά στον ορίζοντα. Αυτό οφείλεται αποκλειστικά και μόνο σε οπτική απάτη, αφού στον ορίζοντα η Πανσέληνος μπορεί να συγκριθεί με διάφορα άλλα χαρακτηριστικά που βρίσκονται εκεί, όπως δέντρα, κεραίες και διάφορα κτίσματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο ο εγκέφαλος του παρατηρητή παρασύρεται να πιστέψει ότι η Πανσέληνος είναι μεγαλύτερη στον ορίζοντα απ’ ότι όταν βρίσκεται ψηλά στον ουρανό».
Κίνδυνοι καταστροφών και ακραίων φαινομένων;
Οι θεωρίες συνομωσίας και καταστροφής έχουν πολλούς θιασώτες και όπως ήταν αναμενόμενο, η πανσέληνος σε συνδυασμό με το περίγειο είχε ως αποτέλεσμα να οργιάσει η φαντασία και τα σενάρια, αναγκάζοντας τη NASA να δημοσιοποιήσει ένα βίντεο που εξηγεί ότι ο συνδυασμός των δύο φαινομένων δε θα προκαλέσει καταστροφικές παλίρροιες, σεισμούς και καταποντισμούς, ούτε θα… ξυπνήσει τους λυκάνθρωπους. «Δεν υπάρχει κανένα απολύτως στοιχείο διαχρονικά που να συνδέει το περίγειο του Φεγγαριού και την πανσέληνο με φυσικές καταστροφές στη Γη», λέει ο αφηγητής της NASA. «Η επίδραση της Σελήνης είναι αμελητέα αφού τα νερά της θάλασσας δεν πρόκειται να ανέβουν περισσότερο από μερικά μόνον εκατοστά», αναφέρει ο κ. Σιμόπουλος, ρίχνοντας… ταφόπλακα στα καταστροφολογικά σενάρια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.