Translate

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Νέα στοιχεία για τη βύθιση του υποβρυχίου USS Scorpion


Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Scorpion χάθηκε το 1968, παρασέρνοντας στην άβυσσο και τα 99 μέλη του πληρώματός του. 


Βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.420 μέτρων, 400 μίλια νοτίως των Αζορών, στη μέση σχεδόν του Ατλαντικού Ωκεανού.




Παρά τις έρευνες για τα αίτια του ναυαγίου, η επίσημη θέση είναι ότι "δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθούν πέραν πάσης αμφιβολίας", γεγονός που έδωσε ώθηση σε διάφορες υποθέσεις και σενάρια για το χαμό του υποβρυχίου και του πληρώματός του.


Κάποιοι υποστηρίζουν ακόμα και σήμερα ότι έπεσε θύμα εχθρικής ενέργειας από σοβιετικό υποβρύχιο, άλλοι ότι εξερράγη κάποια τορπίλη στο εσωτερικό του και μερικοί ότι η καταστροφή οφείλεται σε ελαττωματική... τουαλέτα του υποβρυχίου, η οποία προκάλεσε ξαφνική εισροή υδάτων.




Ακόμα και ο Μπόμπ Μπάλλαρντ,  διάσημος για τον εντοπισμό του Τιτανικού και του γερμανικού θωρηκτού Μπίσμαρκ, είχε εξετάσει τα συντρίμμια του υποβρυχίου με ειδικό εξοπλισμό το 1985, χωρίς όμως να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα για τα αίτια.




Αυτές τις ημέρες, οικογένειες των μελών του πληρώματος, σε συνεργασία με ερευνητές και επιστήμονες φωτίζουν μια άλλη πτυχή που πιθανόν να διαλευκάνει το μυστήριο. Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από την εξέταση οπτικού υλικού από το ναυάγιο, ο άξονας της προπέλας του υποβρυχίου φαίνεται ότι έχει αποκολληθεί βίαια, γεγονός που σημαίνει ότι οι ελαστικοί σύνδεσμοι διερράγησαν. Έτσι το υποβρύχιο έχασε όχι μόνο τη δυνατότητα ελιγμών και πρόωσης, αλλά παράλληλα γέμισε ακαριαία με τεράστιες ποσότητες θαλασσινού νερού. 


Μόνο μια ακόμα αποστολή με μη επανδρωμένο υποβρύχιο, το οποίο θα κινηματογραφήσει ακριβώς αυτό το σημείο, θα δώσει τις απαντήσεις που περιμένουν με αγωνία οι συγγενείς των πνιγμένων, αλλά και οι επιστήμονες που προσπαθούν εδώ και 40 και πλέον χρόνια να βρουν αδιάσειστα στοιχεία. 


Διαβάστε εδώ: http://www.usatoday.com/tech/science/story/2012-04-11/submarine-scorpion-navy-nuclear/54185216/1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.