Translate

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Το Dornier 24 και τα 70 παιδιά που χάθηκαν


Ένα γερμανικό υδροπλάνο Dornier 24, το οποίο κατέπεσε σε λίμνη της Πολωνίας το Μάρτιο του 1945 κατά την υποχώρηση των ναζί λόγω της προέλασης του Κόκκινου Στρατού στο Ανατολικό Μέτωπο, κρύβει μια δραματική σελίδα της ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Παρόμοιο με το Do24 της Πολωνίας το εικονιζόμενο, από το οποίο διασώζονται η άτρακτος και οι πλευρικοί πλωτήρες 

Αν και το αεροσκάφος μπορούσε να πετάξει με μέγιστο αριθμό επιβατών τα 14 άτομα, περισσότερα από 70 παιδιά στοιβάχτηκαν σε αυτό, στην απέλπιδη απόπειρα των συγγενών τους να τα στείλουν μακριά από την πρώτη γραμμή που απείχε λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα σπίτια τους. 


Η κατάληξη ήταν τραγική: Το Do24 δεν μπόρεσε να πάρει ύψος και συνετρίβη στη λίμνη Resko Przymorskie της σημερινής Πολωνίας, η οποία την εποχή εκείνη τελούσε υπό ναζιστική κατοχή. Κανένα από τα 70 παιδιά, ούτε από τα 4 μέλη του πληρώματος κατάφεραν να επιζήσουν. 


Σήμερα, Γερμανοί και Πολωνοί συνεργάζονται για να ανελκύσουν τα συντρίμμια και τις σορούς των παιδιών, έτσι ώστε να τιμήσουν την άδικη θυσία τους. Το σημείο έχει ήδη εντοπιστεί, οι αρμόδιοι όμως θέλουν να προχωρήσουν σε συστηματική καταγραφή του βυθού, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η αρτιότητα της επιχείρησης ανέλκυσης. 


Διαβάστε εδώ: http://www.irishtimes.com/newspaper/world/2012/0414/1224314729070.html


και εδώ: http://kindervonkamp.de/





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.