Translate

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

«Θεέ μου, κοίτα θέα!» Η ιστορία μιας φωτογραφίας



Είναι ίσως η πιο εμβληματική απεικόνιση του πλανήτη μας, όπως φαίνεται από τη Σελήνη και περιλαμβάνεται στις 100 φωτογραφίες που άλλαξαν τον κόσμο, σύμφωνα με το περιοδικό Life. Το πρώτο έγχρωμο «κλικ», το οποίο πλέον είναι γνωστό με την ονομασία «Η ανατολή της Γης», επειδή ο πλανήτης μας φαίνεται σαν να ανατέλλει από τη γκρίζα επιφάνεια του φεγγαριού, τραβήχτηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1968, κατά τη διάρκεια της αποστολής του Apollo 8. 

Και όμως, όπως αποκάλυψε η NASA, η φωτογραφία αυτή προέκυψε σχεδόν… κατά τύχη, καθώς τα παράθυρα του διαστημικού θαλαμίσκου ήταν προσανατολισμένα προς την επιφάνεια του δορυφόρου της Γης και μια αλλαγή στην κατεύθυνσή του, την ώρα που βρισκόταν σε τροχιά, επέτρεψε στους αστροναύτες να δουν τον πλανήτη μας. Αν και οι… αστροφωτογράφοι αιφνιδιάστηκαν και δεν έβρισκαν αρχικά το έγχρωμο φιλμ, τελικά μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες κατάφεραν να απαθανατίσουν τη μοναδική αυτή εικόνα λίγα δευτερόλεπτα πριν χαθεί από το οπτικό τους πεδίο. Στο οπτικοακουστικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα η αεροδιαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ ακούγονται καθαρά τα λόγια ενός αστροναύτη: «Θεέ μου, κοίτα θέα!».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.