Translate

Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Στον... πάγο το "ματς του θανάτου" λόγω EURO 2012



Έμεινε στην ιστορία ως το "ματς του θανάτου". Πρόκειται για τον ποδοσφαιρικό αγώνα που διεξάχθηκε στο Κίεβο της Ουκρανίας στις 9 Αυγούστου 1942, μεταξύ ποδοσφαιριστών που έπαιζαν προπολεμικά στη Δυναμό Κιέβου και τη Λοκομοτίβ, εναντίον ομάδας Γερμανών στρατιωτών που υπηρετούσαν στη Luftwaffe, την πολεμική αεροπορία των ναζί κατά το Β' παγκόσμιο Πόλεμο. 

Ένας αγώνας που έληξε με 5-3 υπέρ των Ουκρανών, με τη μυθολογία, εν μέρει βασισμένη στην πραγματικότητα, να αναφέρει πως οι παίκτες της νικήτριας ομάδας εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς επειδή έπαιξαν για τη νίκη. 

Σήμερα, 70 χρόνια μετά τον αγώνα, μια ταινία ρωσοουκρανικής παραγωγής, που πραγματεύεται την υπόθεση αυτή, δεν έχει πάρει ακόμα άδεια προβολής πριν το EURO 2012, το οποίο συνδιοργανώνεται από την Ουκρανία και την Πολωνία.

Ο λόγος; Μην εξάψει τα πάθη, λίγο πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, δεδομένου ότι η Εθνική Ομάδα της Γερμανίας θα αγωνιστεί και εκείνη στα γήπεδα, φέρνοντας στο μυαλό όσων παρακολουθήσουν την ταινία στιγμές που πιθανόν να προκαλέσουν εντάσεις και αντιδράσεις.

Παρά το ότι ο συγκεκριμένος αγώνας έχει ήδη αποτελέσει θέμα για βιβλία, ντοκιμαντέρ και ταινίες αποκτώντας μυθολογική διάσταση, η μετασοβιετική αναδίφηση των ιστορικών αρχείων, σύμφωνα με το Reuters, κατέδειξε ότι μόνο 4 από τους ποδοσφαιριστές της νικήτριας ομάδας συνελήφθησαν αργότερα από τους ναζί και εκτελέστηκαν και όχι όλη η ομάδα αμέσως μετά τη λήξη όπως ήταν η γενική παραδοχή τα χρόνια που ακολούθησαν τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.