Translate

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Διάσημα ναυάγια που περιμένουν να... ανακαλυφθούν

Το ιαπωνικό θωρηκτό Μουσάσι, "αδελφό" σκάφος του Γιαμάτο που εντοπίστηκε το 1982

Τέσσερα πλοία που χάθηκαν κάτω από τα κύματα παραμένουν τα "ιερά δισκοπότηρα" εκείνων που αναζητούν πλούτη και δόξα. Πρόκειται για το αμερικανικό καταδρομικό USS Indianapolis, το ιαπωνικό θωρηκτό Musashi, το πορτογαλικό πολεμικό του 16ου αιώνα Las Cinque Chagas και το  ισπανικό γαλιόνι San Jose. Το καθένα από αυτά έχει τη δική του, συναρπαστική ιστορία, με κοινό παρονομαστή το ότι ακόμα και σήμερα παραμένει άγνωστο το ακριβές σημείο βύθισής τους.

Το αμερικανικό καταδρομικό USS Indianapolis, το οποίο μετέφερε την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα το 1945


Το αμερικανικό καταδρομικό USS Indianapolis είναι γνωστό επειδή μετέφερε την ατομική βόμβα που έριξαν οι ΗΠΑ στη Χιροσίμα το 1945, από το Σαν Φρανσίσκο στο νησί Τινιάν. Κατά την επιστροφή του προς τις Φιλιππίνες, στις 30 Ιουλίου του 1945, ιαπωνικό υποβρύχιο τορπίλισε και βύθισε το πλοίο. Μια σειρά λαθών και ολιγωριών προκάλεσε εκατόμβη θυμάτων: Από τα 1196 μέλη του πληρώματος, μόλις 317 διασώθηκαν, καθώς ο μεθυσμένος διοικητής της βάσης διαβιβάσεων του ναυτικού αγνόησε το σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το Ινδιανάπολις, οι λιμενικές αρχές δεν παρατήρησαν ότι το πλοίο δεν είχε επιστρέψει όπως προβλεπόταν, με αποτέλεσμα οι έρευνες για την τύχη του και η περισυλλογή των επιζώντων να καθυστερήσει τέσσερις ολόκληρες ημέρες. Το αποτέλεσμα ήταν πολλοί από τους επιζώντες του ναυαγίου να υποκύψουν στις σκληρές συνθήκες ή να κατασπαραχθούν από καρχαρίες, σύμφωνα με μαρτυρίες εκείνων που κατάφεραν να αντέξουν. Το ναυτοδικείο καταδίκασε τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος στη συνέχεια αν και αθωώθηκε, αυτοκτόνησε το 1968 με μια σφαίρα στον κρόταφο, μην αντέχοντας το βάρος στη συνείδησή του. Το πλοίο βρίσκεται "κάπου" ανάμεσα στο Γκουάμ και τις Φιλιππίνες και παρά τις προσπάθειες εντοπισμού του, παραμένει κρυμμένο στο βυθό. 

Οι "πέντε πληγές του Ιησού", το πορτογαλικό πλοίο που χάθηκε στην πορεία για τη Γκόα

Το 1594 το Las Cinque Chagas, οι "πέντε πληγές του Ιησού", απέπλευσε από τη Λισαβόνα, έμφορτο πολύτιμων λίθων και άλλων θησαυρών, καθώς και 1000 μελών του πληρώματος και σκλάβων. Στα ανοιχτά των Αζορών ναυμάχησε με τρία βρετανικά πλοία για δύο ολόκληρα μερόνυχτα και μετά από σκληρή μάχη κατέληξε στο βυθό. Η αξία του θησαυρού που περιέχει εκτιμάται στο 1,4 δις δολάρια. Οι επιχειρήσεις εντοπισμού του είναι άκαρπες μέχρι στιγμής.

Το ιαπωνικό θωρηκτό Μουσάσι (φωτό επάνω), καμάρι του Αυτοκρατορικού Στόλου και ναυαρχίδα του από το 1942 μέχρι το 1944, ήταν αδελφό του διάσημου από τον κινηματογράφο θωρηκτού Γιαμάτο. Αν και το Μουσάσι δε συμμετείχε ενεργά σε σημαντικές πολεμικές επιχειρήσεις, αποτελούσε φόβητρο λόγω του βαρέως οπλισμού που έφερε. Βυθίστηκε από αεροσκάφη των ΗΠΑ, παρασέρνοντας 1023 μέλη του πληρώματός του στον υγρό τους τάφο. Οι  απόπειρες εντοπισμού του παραμένουν χωρίς αποτέλεσμα. 

Το Σαν Χοσέ

Αν και υπάρχει εταιρεία που ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το ακριβές στίγμα του ισπανικού γαλιονιού που βυθίστηκε το 1708 στα ανοιχτά της Κολομβίας, δικαστικές διαμάχες δεν έχουν επιτρέψει την ανέλκυση του θησαυρού αξίας έως και 17 δις δολαρίων που εκτιμάται ότι κρύβουν τα αμπάρια του. Έτσι, ακόμα και σήμερα το πιο πλούσιο ναυάγιο του κόσμου παραμένει ανέγγιχτο, περιμένοντας να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των δικαστικών αντεγκλήσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.