Translate

Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Ανέλκυσαν Stuka από το βυθό της Βαλτικής


Ένα γερμανικό βομβαρδιστικό JU-87 του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, γνωστότερο ως Stuka, από τη σύντμηση της λέξης Sturzkampfflugzeug που σημαίνει "κάθετης εφόρμησης" ανασύρθηκε από βάθος 18 μέτρων στη βαλτική Θάλασσα.




Δύτες του πολεμικού ναυτικού της Γερμανίας, ανέλκυσαν ήδη τον κινητήρα και άλλα μικρότερα τμήματά του, ενώ σήμερα αναμένεται και η ανέλκυση της ατράκτου και των φτερών του. Παρά το ότι παρέμεινε στο βυθό για 70 και πλέον χρόνια, η κατάστασή του κρίνεται ικανοποιητική και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και ανακαίνισής του θα εκτεθεί στο Μουσείο της Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Γκάτοβ του Βερολίνου. 


Το Stuka αποτελούσε φόβητρο, όχι μόνο λόγω της δυνατότητας να βομβαρδίζει από πολύ χαμηλό ύψος τους επίγειους στόχους του, αλλά και επειδή διέθετε σειρήνες που σκόρπιζαν το φόβο σε όσους είχαν την ατυχία να βρεθούν στο πεδίο βομβαρδισμού του.

Μόλις 2 διασώζονται και εκτίθενται σε μουσεία της Βρετανίας και των ΗΠΑ σε άριστη κατάσταση μέχρι σήμερα, ενώ πριν μερικά χρόνια είχε ανασυρθεί ένα αντίστοιχο και από το βυθό του Αιγαίου από στελέχη της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας (δείτε εδώ). 

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.