Translate

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Έχει διανύσει 18 δις χιλιόμετρα και συνεχίζει!


Στα σύνορα του Ηλιακού μας Συστήματος, μετά από 35 χρόνια περιπλάνησης στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος, έφτασε ο διαστημικός «Ταξιδιώτης 1», σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, θυμίζοντας τη διάσημη τηλεοπτική και κινηματογραφική σειρά «Σταρ Τρεκ», η οποία παρουσίαζε τον Κάπτεν Κέρκ, τον Μίστερ Σποκ και το υπόλοιπο πλήρωμα κατά την αποστολή τους «να φτάσουν θαρραλέα εκεί που κανείς δεν έχει πάει ποτέ».
Ο «Voyager 1» κατέχει πλέον και ένα ξεχωριστό ρεκόρ: Είναι το πιο απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο κατασκεύασμα, το οποίο μάλιστα θα συνεχίσει το ταξίδι του επ’ άπειρον, εξασφαλίζοντας την επικοινωνία του με το κέντρο ελέγχου της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ τουλάχιστον μέχρι το 2025, όταν θα εξαντληθούν οι πυρηνικές μπαταρίες πλουτωνίου.
Το μη επανδρωμένο διαστημικό όχημα κινείται με ταχύτητα 17 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, έχοντας ήδη διανύσει 18 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα. Ο «Voyager 1» ξεκίνησε τη μοναχική του Οδύσσεια το 1977, λίγες ημέρες αργότερα από το δίδυμο αδελφό του «Voyager 2», ο οποίος απέχει περίπου 15 δις χιλιόμετρα από τον πλανήτη μας. Κάθε μήνυμα που στέλνει από τις εσχατιές της διαστημικής μας… γειτονιάς ταξιδεύει για 16 ώρες, πριν φτάσει στις κεραίες της NASA στη Γη.
Οι επιστήμονες, μελετώντας τα δεδομένα που στέλνει πίσω στον πλανήτη μας ο «Ταξιδιώτης 1», παρατήρησαν σημαντική έξαρση στην καταγραφή σωματιδίων και ακτινών που προέρχονται εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος το τελευταίο διάστημα, γεγονός που οδήγησε τους ειδικούς να τονίσουν ότι «καταλήξαμε σε ένα ιστορικό συμπέρασμα», όπως σημείωσε η NASA στην επίσημη ανακοίνωσή της: «Ο πρώτος απεσταλμένος της ανθρωπότητας στο διαπλανητικό Σύμπαν, έφτασε πλέον στα όρια του Ηλιακού μας Συστήματος».
Το «Voyager 1» εξερεύνησε πρώτα τους μεγάλους πλανήτες, το Δία, τον Κρόνο, τον Ουρανό και τον Ποσειδώνα καθώς και 48 από τα φεγγάρια τους, στέλνοντας πολύτιμες πληροφορίες, μετρήσεις και φωτογραφικό υλικό. Ο Εντ Στόουν, καθηγητής του πανεπιστημίου της Πασαντίνα των ΗΠΑ, ο οποίος συμμετέχει στο πρόγραμμα του «Βόγιατζερ» σημείωσε ότι πλέον ο μοναχικός ταξιδιώτης του Διαστήματος θα αντιμετωπίσει το άγνωστο, δεδομένου ότι μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν για το τι πραγματικά βρίσκεται εκτός του Ηλιακού μας Συστήματος: «Δεδομένου ότι είναι η πρώτη φορά που θα έχουμε ροή πληροφοριών από τόσο μακριά, θα κληθούμε να αποκρυπτογραφήσουμε στοιχεία που πιθανόν να ανατρέψουν όσα θεωρούσαμε δεδομένα μέχρι σήμερα. Η διαδικασία εξόδου του από το Ηλιακό μας Σύστημα δε θα γίνει στιγμιαία, καθώς οι αποστάσεις είναι τεράστιες για τα ανθρώπινα δεδομένα. Τι θα βρούμε εκεί έξω; Πιθανότατα το απόλυτο κενό, εκτός από μερικούς… εξόριστους κομήτες που έλκονται από τον Ήλιο μας αλλά παραμένουν εκτός του Συστήματός του».

Ο χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ 
«Όποιοι και να είστε, χαίρετε. Ήρθαμε ειρηνικά, ως φίλοι σε φίλους». Αυτό το μήνυμα στα αρχαία Ελληνικά, μεταξύ άλλων 55 γλωσσών, ακούγεται στον επίχρυσο δίσκο που έστειλαν με το Βόγιατζερ 1 οι γήινοι σε οποιονδήποτε νοήμονα εξωγήινο πολιτισμό ακούει… κάπου εκεί έξω. Ο δίσκος αυτός βρίσκεται πάνω στην άτρακτό του και έχει επίσης ένα ισότοπο Ουρανίου-238, το οποίο θα βοηθήσει όποιον… εξωγήινο το βρει να καθορίσει με απόλυτη ακρίβεια την ηλικία του «Ταξιδιώτη 1», ακόμα και 500 εκατομμύρια χρόνια αργότερα.

Πνευματικό «παιδί» του καθηγητή Καρλ Σέιγκαν, διάσημου από την τηλεοπτική σειρά «Κόσμος» που καθήλωνε γενιές μπροστά στους δέκτες, ο «χρυσός δίσκος του Βόγιατζερ», όπως έχει μείνει στην Ιστορία της εξερεύνησης του Διαστήματος, είναι ένα αρχείο δεδομένων, το οποίο περιέχει… οδηγίες χρήσης, τη θέση του πλανήτη μας, φυσικούς ήχους και 116 εικόνες από τη Γη, μουσική και τραγούδια, από αριστουργήματα της κλασικής μουσικής, μέχρι πασίγνωστες επιτυχίες ροκενρόλ.


Η Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία είναι ίσως η διασημότερη φωτογραφία που έστειλε ο «Βόγιατζερστη Γη, στις 25 Φεβρουαρίου 1979, σε απόσταση 9,2 εκατ. χιλιομέτρων από τον γιγάντιο πλανήτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.