Translate

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2012

Βρήκαν και άλλα αεροσκάφη στον... πάγο


Οι αιώνιοι πάγοι της Ανταρκτικής κρύβουν καλά τα μυστικά τους. Σε βάθος 30 περίπου μέτρων  κάτω από τον πάγο βρίσκεται ένα υδροπλάνο της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, το οποίο κατέπεσε το 1946, παρασέρνοντας στο θάνατο 3 από τα 9 μέλη του πληρώματος. Οι επιζώντες εντοπίστηκαν δώδεκα μέρες μετά τη συντριβή, αλλά οι τρεις νεκροί και τα συντρίμμια παρέμειναν στο σημείο εκείνο.


Σήμερα, 66 χρόνια μετά το ατύχημα, προγραμματίζεται αποστολή ανάσυρσης των νεκρών,όπως ζητούν εδώ και δεκαετίες οι συγγενείς τους. 

Οι πόλοι της Γης έχουν πολλές παρόμοιες ιστορίες, από τις οποίες ξεχωρίζει και εκείνη του "χαμένου σμήνους", το οποίο αποτελείτο από 6 καταδιωκτικά Ρ38 και δύο βομβαρδιστικά Β17. Τα αεροπλάνα ξεκίνησαν από το Μέιν των ΗΠΑ, προκειμένου να προσγειωθούν στη Βρετανία το 1942, αλλά λόγω δυσμενών συνθηκών εξαναγκάστηκαν σε προσγείωση σε ερημική τοποθεσία της Γροιλανδίας. Ευτυχώς για τα πληρώματα των αεροσκαφών, δεν υπήρξαν νεκροί και μετά από μερικές μέρες εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από ομάδα έρευνας και διάσωσης. 

Η ιστορία όμως δεν τελειώνει εδώ, καθώς στις αρχές της δεκαετίας του 90 ένας εκατομμυριούχος τεξανός αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον εντοπισμό των αεροσκαφών και τελικά μετά από επίπονες προσπάθειες ένα από αυτά μεταφέρθηκε πίσω στις ΗΠΑ και σήμερα πετάει ξανά, θυμίζοντας τις μέρες εκείνες.

Δείτε εδώ, εδώ και εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.