Translate

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Η βδομάδα που πέρασε 18-23 Ιουνίου 2012


Ουρές απόγνωσης
Μέσα στο λιοπύρι στήθηκαν για ώρες χιλιάδες συμπολίτες μας στο πεδίον του Άρεως για μια κούτα λαχανικά που διένειμε ο αγροτικός συνεταιρισμός Ιεράπετρας Κρήτης. Άνθρωποι κάθε ηλικίας πήγαν από τα ξημερώματα και περίμεναν στις ουρές, καταδεικνύοντας με τον πιο δραματικό τρόπο το πρόβλημα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν. 22.000 άτομα λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα και 2.500 είναι οι καταγεγραμμένοι άποροι, μόνο στο Δήμο Αθηναίων.

Habemus Papam
Επιτέλους μετά από μήνες παράλυσης, «άσπρος καπνός» βγήκε από τις… κάλπες, όπως στις εκλογές του νέου Πάπα στο Βατικανό. Habemus Papam” λοιπόν, για τη νέα κυβέρνηση που ορκίστηκε τη μέρα του θερινού ηλιοστασίου. Περίοδος χάριτος δεν υπάρχει, τα εσωτερικά και τα εξωτερικά μέτωπα είναι ανοιχτά και απαιτείται έργο από την πρώτη στιγμή. Θα γίνουν επιτέλους εκείνες οι περίφημες «διαρθρωτικές αλλαγές» και «μεταρρυθμίσεις»;

Οργάνωση της πυρκαγιάς
Με τα παντελόνια… κατεβασμένα συνελήφθη για μια ακόμα φορά η κρατική μηχανή, με τις φωτιές να κατακαίνε 10.000 στρέμματα δασικής έκτασης στην Αττική και 63 πυρκαγιές να μαίνονται ανεξέλεγκτες σε όλη τη χώρα. Μέσα στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας και της απεμπόλησης ευθυνών από τους… υπευθύνους, οι πυροσβέστες κλήθηκαν να επιχειρήσουν με πενιχρά μέσα. Θρηνήσαμε και τον πρώτο νεκρό, τον 28χρονο πυροσβέστη Χρήστο Χάιδα, του οποίου η καρδιά δεν άντεξε τη μάχη με τις φλόγες.

Φοροκαταιγίδα
Πενταπλάσιους φόρους προσδοκά ότι θα εισπράξει το Δημόσιο , με το «μαστίγωμα» των πολιτών να μην έχει τελειωμό. Παρά την… κουτοπονηριά των αρμοδίων να στείλουν τα εκκαθαριστικά μετά τις εκλογές, για να μην πάνε… μπαρουτιασμένοι οι υπήκοοι του… Φορολογιστάν στις κάλπες, η οργή για την αδικία φουντώνει, την ώρα που ο εντοπισμός και η σύλληψη των φοροφυγάδων με ονοματεπώνυμο έχει καταντήσει εξοργιστικά χυδαίο ανέκδοτο.

Φτωχή… υπερδύναμη
Παρηγοριά στον άρρωστο ή δείγμα κατάρρευσης ενός ολόκληρου συστήματος; Το γεγονός ότι 46 εκατομμύρια Αμερικανοί δεν έχουν την παραμικρή υγειονομική περίθαλψη και 7 εκατομμύρια Βρετανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας παρά το ότι εργάζονται είναι ενδεικτικό του ότι κάτι σάπιο υπάρχει ακόμα και στα προπύργια του καπιταλισμού. Οι Έλληνες; Παράπλευρες απώλειες της κρίσης που μαστίζει την παγκόσμια οικονομία…

Βεζίρηδες και γιουσουφάκια  
Ο Τούρκος βεζίρης επί των Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος κοιμάται και ξυπνάει με τον όνειρο της αναβίωσης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, έθεσε θέμα μεταχείρισης της «τουρκικής», όπως αρέσκεται να την αποκαλεί, μειονότητας στη Θράκη. Από κοντά σιγοντάρει και το άλλο… καλόπαιδο, ο Εγκεμέν Μπαγίς, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γείτονος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι το τουρκικό κράτος φέρεται «με αγάπη» στους Ρωμιούς της Πόλης. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, θα τους απαντήσει όμως κανείς με τον τρόπο που τους αρμόζει;

Μουσειακά… γενέθλια
Το Μουσείο της Ακρόπολης έκλεισε τρία χρόνια ύπαρξης, καταρρίπτοντας τα έτσι κι αλλιώς έωλα επιχειρήματα των Βρετανών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα που φιλοξενούνται «προσωρινά» στο Λονδίνο. Πέντε εκατομμύρια επισκέπτες από κάθε γωνιά της Γης είδαν μέχρι σήμερα τα σπάνιας ομορφιάς εκθέματα και ένιωσαν την αίσθηση της απώλειας για τα μέλη που χωρίστηκαν βίαια από το σώμα τους. Με τις καλύτερες ευχές να τα εκατοστήσει και να δούμε επιτέλους ενωμένη την παγκόσμια κληρονομιά στη γωνιά αυτή του πλανήτη που τη γέννησε.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.