Translate

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

Χρυσός αξίας 260 εκ. δολαρίων στο ναυάγιο του Islander


Χρυσό σημερινής αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων μετέφερε το ατμόπλοιο Islander που βυθίστηκε μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο το 1901, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εταιρείας που θα επιχειρήσει να ανελκύσει τμήμα του, μετά την αποτυχημένη απόπειρα του 1934.



Το Islander ήταν ένα επιβατικό σκάφος, το οποίο τη μέρα της βύθισής του είχε περίπου 180 επιβάτες και πλήρωμα, από τους οποίους περίπου 50 δεν κατάφεραν να διασωθούν. Οι επιβάτες του, χρυσοθήρες από την περιοχή του Κλοντάικ, είχαν στις αποσκευές τους χρυσό που είχαν συλλέξει στις ερημιές της Αλάσκας, τους κόπους μιας περιπέτειας γεμάτης στερήσεις και κινδύνους.

Μετά το πολύνεκρο ναυάγιο, η φημολογία για το θησαυρό διατήρησε αμείωτο το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και το 1934 με πρωτόγονα με τα σημερινά δεδομένα μέσα, μια εταιρεία κατάφερε να φέρει μέχρι τα αβαθή μέρος του ναυαγίου, στο οποίο όμως εντοπίστηκε ελάχιστο χρυσάφι. 


Πολλοί πίστεψαν ότι ο θησαυρός ήταν τελικά ένας μύθος, αλλά το γεγονός ότι κατά την απόπειρα ανέλκυσης του 1934 το "Αϊλάντερ" κόπηκε στη μέση, ίσως να σήμαινε ότι το χρυσάφι βρίσκεται στο τμήμα του που ακόμα βρίσκεται στο βυθό. 

Πριν από λίγες μέρες, μια εταιρεία ναυαγιαιρέσεων έλαβε την άδεια για τον έλεγχο και την  πιθανή ανέλκυση του τμήματος του ατμόπλοιου που ίσως περιέχει το θησαυρό.


Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις που θα φωτίσουν την περίοδο του "πυρετού του χρυσού" στην Αλάσκα.

Διαβάστε εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.