Translate

Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Το Διάστημα μιλάει... κινέζικα


Η επιτυχημένη πρόσδεση του διαστημικού θαλαμίσκου «Σενζού 9», του «Θεϊκού Σκάφους 9», στο «Τιανγκόνγκ 1», το «Ουράνιο Παλάτι» των Κινέζων που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και 12 περίπου μήνες ανοίγει πλέον το δρόμο για την κατασκευή ενός ανταγωνιστικού προς το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό παρατηρητηρίου με κινέζικη… υπογραφή.


Για πρώτη φορά οι Κινέζοι έστειλαν στο Διάστημα και μια γυναίκα, την 33χρονη πιλότο της πολεμικής αεροπορίας Λου Γιανγκ, η οποία σε συνεργασία με τους άλλους δύο αστροναύτες θα διεξάγει ιατρικά πειράματα και άλλες εργασίες, πριν επιστρέψουν και οι τρεις πίσω στη Γη, σε δύο περίπου βδομάδες.


Αν και η επιχείρηση πρόσδεσης ελεγχόταν πλήρως από το κέντρο ελέγχου στην Κίνα και οι αστροναύτες απλώς παρακολουθούσαν τη διαδικασία, μέσα στις επόμενες ημέρες θα πάρουν οι ίδιοι τα χειριστήρια του… θεϊκού τους σκάφους, για να πραγματοποιήσουν λεπτούς ελιγμούς.

Η Κίνα είναι στην ουσία η μόνη χώρα εκτός της Ρωσίας που είναι σε θέση να στέλνει επανδρωμένες αποστολές στο Διάστημα, καθώς οι ΗΠΑ μετά την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων εξαρτώνται από την ιδιωτική πρωτοβουλία και τους Ρώσους. Για πρώτη φορά Κινέζος αστροναύτης βρέθηκε σε τροχιά το 2003, το 2005 έγινε η πρώτη διμελής αποστολή και το 2008 η πρώτη τριμελής, η οποία μάλιστα συνοδεύτηκε από διαστημικό περίπατο, στα πρότυπα αντίστοιχων που έχουν πραγματοποιήσει αστροναύτες από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και άλλες χώρες, κυρίως έξω από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Στόχος πλέον της ασιατικής υπερδύναμης είναι να κατασκευάσει μέχρι το 2020 το δικό της Σταθμό στο Διάστημα, έτσι ώστε να παγιώσει τη θέση της στην κούρσα για την εξερεύνηση του Σύμπαντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.