Translate

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Ίντριγκες, σεξ και... δισεκατομμύρια: Η πορεία του Twitter και των ανθρώπων του προς την κορυφή δεν είναι… ρόδινη


Με την τιμή της μετοχής να σκαρφαλώνει κατά 73% σε σύγκριση με την αρχική, άνοιξε χθες η διαπραγμάτευση του Twitter στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ευελπιστώντας ότι θα αντλήσει κεφάλαια ύψους 23 περίπου δις ευρώ, μόλις… 10 δις περισσότερα από όσο εκτιμούσε αρχικά ότι θα αποκομίσει από επενδυτές το Twitter, η δημοφιλής υπηρεσία άμεσων μηνυμάτων που έχει πάνω από 500 εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως. 

Με την τιμή της κάθε μετοχής να έχει αρχικά οριστεί στα 20 περίπου ευρώ, για να φτάσει σε λίγα λεπτά τις ώρας στα 33 ευρώ, όλοι αναμένουν την αντίδραση του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τις επόμενες ημέρες, καθώς το περσινό φιάσκο του facebook, του οποίου η μετοχή υποχώρησε σημαντικά μέχρι να ξαναφτάσει στην αρχική της ονομαστική τιμή μετά από 12 σχεδόν μήνες, είναι ακόμα νωπό.

Αν και από το 2006 που εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο μέχρι σήμερα, δεν έχει κατορθώσει να εγγράψει κερδοφορία, ειδικοί αναλυτές της αγοράς επισημαίνουν ότι οι δυνατότητες διαφημιστικής και εμπορικής αξιοποίησής του είναι σημαντικές.  

Το Twitter είναι ένα «εργαλείο» που έχει συνδεθεί με την προβολή δραστηριοτήτων ηθοποιών, τραγουδιστών και πολιτικών, αλλά και με την ταχεία διάδοση πληροφοριών από σημεία του κόσμου στα οποία τα «παραδοσιακά» Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχαν αποκλειστεί, όπως στις περιπτώσεις της «αραβικής άνοιξης», ανοίγοντας το δρόμο και για τη «δημοσιογραφία του πολίτη», όπως χαρακτηρίζεται πλέον η δυνατότητα του καθενός να κοινοποιήσει μια είδηση ή μια φωτογραφία μέσω του Διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

Το παράδοξο είναι ότι αν και το Twitter χρησιμοποιείται σε ποσοστό 75% από κατοίκους άλλων χωρών, πλην των ΗΠΑ, μόλις το 26% των εσόδων του προέρχεται από αυτούς. Δεδομένου ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του 2013 είχε ζημίες που ανήλθαν στα 50 εκατ. ευρώ, επί συνολικών εσόδων 190 εκατ. για την ίδια περίοδο, παραμένει το ερώτημα αν θα αποτελέσει ασφαλή επένδυση για όσους σκοπεύουν σε υψηλές αποδόσεις. 

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Twitter είναι ότι μπορεί να τοποθετήσει διαφημιστικές καταχωρήσεις απευθείας στη ροή «τιτιβισμάτων», όπως αποδίδονται στα ελληνικά τα tweets, οι σύντομες δηλαδή αναρτήσεις 140 χαρακτήρων. Πολλοί όμως εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η είσοδος στο χρηματιστήριο θα προκαλέσει αναταράξεις σχετικές με την προστασία του ιδιωτικού απορρήτου, όπως ακριβώς συνέβη με το facebook, αλλά και άλλους μεγάλους «παίκτες» της ψηφιακής βιομηχανίας

Αν και τουλάχιστον ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το Twitter θα γίνει δισεκατομμυριούχος μέσα σε λίγες ώρες, η ιστορία τους, από το 2006 που ξεκίνησε μέχρι και σήμερα δεν είναι ρόδινη. 

Αντίθετα είναι σπαρμένη με ίντριγκες, σεξ και προδοσίες, τα απαραίτητα συστατικά μιας… σαπουνόπερας, η οποία όμως αποτιμάται στα 13,5 δις ευρώ. Όλα ξεκίνησαν στο Σαν Φρανσίσκο των ΗΠΑ πριν από 7 χρόνια, όταν ο Τζακ Ντόρσι και ο Νόα Γκλας σκέφτηκαν να φτιάξουν μια διαδικτυακή υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων. 

Στην πορεία προστέθηκε και ο Ίβαν Ουίλιαμς και η τριπλέτα άρχισε να σχεδιάζει το μέλλον του Twitter. Σύντομα όμως ο Γκλας, ο οποίος είχε εμπνευστεί το όνομα της υπηρεσίας και συνεισέφερε πολλά στην εκτόξευσή της, εκπαραθυρώθηκε από τον Ντόρσι και τον Ουίλιαμς. Το 2010, όταν το Twitter άρχισε να γίνεται παγκόσμιο, ο «μακιαβελικός» Ντόρσι, όπως χαρακτηρίζεται από τους άσπονδους φίλους του, καταφέρνει να εκδιώξει και τον Ουίλιαμς. 

Από τότε ξεκινάει μια ζωή ροκ σταρ. Προσλαμβάνει ειδικούς που «σιδερώνουν» τη δημόσια εικόνα του, ποζάρει με μοντέλα και παρουσιάζεται ως ο μοναδικός ιδρυτής του Twitter, το οποίο μάλιστα δήλωσε ότι συνέλαβε ως ιδέα το 1984, όταν δηλαδή ο ίδιος ήταν μόλις 8 ετών και το κυριότερο, το Διαδίκτυο δεν υπήρχε καν, με τη μορφή που το γνωρίζουμε σήμερα. Στο βιβλίο «Εκκολάπτοντας το Twitter» που κυκλοφόρησε πρόσφατα, οι κατηγορίες για τον Ντόρσι από τους πρώην στενούς του συνεργάτες ξεπερνούν κάθε φαντασία: «Ανίκανος, σεξομανής, επιδειξιομανής, με ελλειμματική προσωπικότητα, ο άνθρωπος που είχε τυπώσει τον αριθμό του κινητού του στα μπλουζάκια του για να προσελκύει γυναίκες», είναι μερικοί από τους χαρακτηρισμούς  που επεφύλαξαν για εκείνον. Από σήμερα όμως, με μερικά δις ευρώ παραπάνω στον τραπεζικό του λογαριασμό, είναι σίγουρο ότι ο Ντόρσι δεν πρόκειται να στενοχωρηθεί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.