Translate

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Κύθηρα: Τα ξωκλήσια που... ξαναζωντανεύουν



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΣΤΙΣ 16/11/2013
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: JOHN FARDOULIS

Ξωκλήσια στις κορφές των Κυθήρων, κρεμασμένα στην άκρη του γκρεμού, χτισμένα πέτρα-πέτρα με μόχθο και μεράκι πριν από αιώνες, «ξαναζωντανεύουν» μετά από δεκαετίες, ίσως και αιώνες, χάρη στις προσπάθειες κατοίκων του νησιού, αλλά και ομογενών που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην πατρογονική γη από κάθε γωνιά του πλανήτη, θέλοντας να γνωρίσουν από κοντά τα μέρη των παππούδων και των γονιών τους.

Ένας από αυτούς είναι ο John Fardoulis, με ρίζες στα Κύθηρα και… κλαδιά στη μακρινή Αυστραλία, ένας νέος που έβαλε στόχο να αναδείξει τις ομορφιές των Κυθήρων, αλλά και να προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, από τα βάθη της θάλασσας, μέχρι τις κορυφές των βουνών. Κινητοποιεί την ομογένεια στην Αυστραλία, κινεί… ουρανό και γη για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές, εμπνέει ντόπιους και ξένους.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ ο οποίος χοροστατεί στη Θεία Λειτουργία, δεκάδες πιστοί κάθε ηλικίας παίρνουν τον ανήφορο μέχρι τα ξωκλήσια. Ψαλμωδίες, το άρωμα του λιβανιού «παντρεμένο» με τα άγρια αρωματικά φυτά του νησιού, εικόνες μοναδικής ομορφιάς της Φύσης, συνθέτουν ένα αξεπέραστο έργο Τέχνης.

Στον Άγιο Γεώργιο στο Παλιόκαστρο υπήρχε αρχαίος ναός, πιθανότατα της Αφροδίτης, όπως μαρτυρούν οι αρχαίες κολώνες που ενσωματώθηκαν στο ξωκλήσι, στον Άγιο Κοσμά, ο οποίος σύμφωνα με τα την επικρατέστερη εκδοχή χτίστηκε πριν από 700 χρόνια, υπάρχουν θραύσματα από αρχαία κτίσματα και στον Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο ξωκλήσι του νησιού, χρειάστηκε να ξανανοίξει το μονοπάτι, μετά από δεκαετίες, με κοπιαστική προσωπική εργασία δεκάδων εθελοντών που έπιασαν τις τσάπες για να αποκαλύψουν και πάλι τα περάσματα που κάλυψαν η βλάστηση και οι κατολισθήσεις τα προηγούμενα χρόνια.


«Όταν υπάρχει αγάπη για τη Γη που γέννησε τους προγόνους μας, όλα γίνονται!», λέει ο Τζον. «Η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι μόνο τα υπέροχα αρχαία που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, αλλά και τα ταπεινά ξωκλήσια που χτίστηκαν πριν από αιώνες από απλούς ανθρώπους που ήθελαν να τιμήσουν τη σχέση τους με το Θεό. Αν και παρέμεναν για χρόνια στην αφάνεια, ήρθε η στιγμή να τα ξαναανακαλύψουμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να βλέπεις δεκάδες ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στο βουνό για να επισκεφθούν και πάλι τα ερημικά εκκλησάκια. Κάθε εθελοντής, είτε ντόπιος, είτε ομογενής, δε μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανος που προσφέρει και εκείνος ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της μοναδικότητας των Κυθήρων», συμπληρώνει. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.