Translate

Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Η αγαπημένη συνήθεια του facebook, τώρα και στην... Οξφόρδη


Έχει κατακλύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει μόδα με απήχηση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου, κατέκτησε τον τίτλο της «λέξης της χρονιάς για το 2013» και πλέον θα αποκτήσει και… επίσημη υπόσταση, καθώς θα συμπεριληφθεί και στο λεξικό της αγγλικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για τη λέξη «selfie», ή «αυτοφωτογραφία», επί το… ελληνικότερον, τη συνήθεια δηλαδή εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου να αναρτούν στις σελίδες τους στο facebook ή το twitter φωτογραφίες του προσώπου τους, την οποία έχουν τραβήξει οι ίδιοι με το κινητό τους, πολλές φορές φουσκώνοντας τα χείλια τους. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της επικαιροποίησης ενός από τα πιο έγκριτα λεξικά της αγγλικής γλώσσας, το λήμμα «selfie» έχει ήδη συμπεριληφθεί στη διαδικτυακή έκδοσή του από τον Αύγουστο, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα αποκτήσει τη δική του θέση στην έντυπη έκδοση του λεξικού-σημείου αναφοράς για την αγγλική γλώσσα.

Η… εφεύρεση της λέξης στον κόσμο του Διαδικτύου ανάγεται στο… μακρινό 2002, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε φόρουμ διαλόγου του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου ABC και οι γλωσσολόγοι που επιμελούνται της ενημέρωσης του λεξικού παρατήρησαν ότι κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο η συχνότητα χρήσης της λέξης αυτής εκτοξεύθηκε κατά 17.000%.

«Η επιλογή της λέξης selfie βασίζεται τόσο στη δημοφιλία της, όπως καταγράφεται από τη συχνότητα εμφάνισής της, όσο και από την πραγματικότητα την οποία περιγράφει, δηλαδή την τάση εκατομμυρίων ανθρώπων να απαθανατίζουν τον εαυτό τους και να αναρτούν την αυτοφωτογραφία τους στο Διαδίκτυο», παρατήρησε η Τζούντι Πίρσολ, εκ των υπευθύνων για τη σύνταξη του λεξικού.

Η τάση αυτή πάντως έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες, όπως τον ψυχολόγο Γκάβιν Φιλντς, από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: «Η ναρκισσιστική υπερπροβολή μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, κρύβει πολλές φορές ελλειμματικές και ανασφαλείς προσωπικότητες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλεί και αρνητικά συναισθήματα σε εκείνους που τις βλέπουν», σημείωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό και συμπλήρωσε: «Πολλοί νέοι δεν σκέφτονται τις επιπτώσεις της ανάρτησης τέτοιων φωτογραφιών, καθώς πολλές έχουν τραβηχτεί μετά από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ, ή αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Ξεκίνησε ως… μεθυσμένο αστείο, το υιοθέτησε μέχρι και ο… Πάπας
Η πρώτη… αυτοφωτογραφία που εμφανίστηκε το 2002 σε αυστραλιανή ιστοσελίδα, εμφάνιζε τα μωλωπισμένα χείλη ενός άνδρα μετά από πτώση, ο οποίος σημείωνε ότι η ελαφρώς κουνημένη εικόνα δεν ήταν απότοκο μέθης, αλλά επειδή την τράβηξε ο ίδιος, χρησιμοποιώντας της λέξη «selfie» για πρώτη φορά. Με το πέρασμα του χρόνου, η τάση αυτή απέκτησε διαστάσεις διαδικτυακής χιονοστιβάδας, με πολιτικούς, αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, αλλά ακόμα και τον… Πάπα, να αναρτούν παρόμοιες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

«Μπορεί να υποκρύπτει ψυχική πάθηση»
«Δε θα πρέπει να ομαδοποιούμε εκείνους που αναρτούν περιστασιακά τέτοιες αυτοφωτογραφίες στο Διαδίκτυο, με όσους το κάνουν συστηματικά. Πέρα από την προφανή τάση αυτοπροβολής που σηματοδοτεί, είναι ίσως και μια ένδειξη πιθανής ψυχικής διαταραχής που οφείλεται σε βαθύτερα αίτια», σχολίασε η Κάθριν Σίνγκλεϊ από το πανεπιστήμιο του Χιούστον. «Το να βάζει κάποιος συνεχώς αυτοφωτογραφίες του στο Διαδίκτυο, καταδεικνύει και μια υποσυνείδητη πολλές φορές αναζήτηση επιβεβαίωσης από το διαδικτυακό του κύκλο, κυνηγώντας την αποδοχή των ομοίων του σε ένα φανταστικό κόσμο», συμπλήρωσε η ίδια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.