Translate

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Και Ευρωπαίοι οι πρώτοι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής



Οι πρώτοι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής φαίνεται ότι ήταν και Ευρωπαίοι, ανατρέποντας την παγιωμένη εδώ και δεκαετίες επιστημονική παραδοχή ότι κατάγονταν μόνο από ασιατικά φύλα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες που μελέτησαν το γονιδίωμα ενός αγοριού ηλικίας 3 έως 4 ετών, το οποίο είχε ταφεί κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη πριν από 24.000 περίπου χρόνια.

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί και από γονιδιακό έλεγχο άλλων δειγμάτων οστών που έχουν συλλεγεί σε διάφορα σημεία της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής, θα αναγκάσει τους ειδικούς να ξαναγράψουν τα βιβλία της εξάπλωσης του ανθρώπινου είδους κατά την ανώτερη παλαιολιθική περίοδο, χονδρικά από το 40.000 μέχρι το 11.000 π.Χ.

Η ανάλυση του DNA του «παιδιού της Μάαλ’τα», όπως ονομάστηκε, λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρέθηκε κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, κατέδειξε δύο σημαντικές παραμέτρους: Η γενετική του «ταυτότητα» ταιριάζει με το αντίστοιχο προφίλ δειγμάτων από τη σημερινή δυτική Ευρώπη, πράγμα το οποίο ερμηνεύεται ως ισχυρή απόδειξη ότι πληθυσμοί είχαν ταξιδέψει πολύ πιο ανατολικά από όσο θεωρούνταν μέχρι σήμερα δεδομένο. Παράλληλα, υπήρχε σημαντική γενετική ταυτοποίηση, περίπου στο 25%, με το DNA των ιθαγενών Ινδιάνων που ζουν ακόμα και σήμερα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ενώ μέχρι σήμερα η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από Ασιάτες που βρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική μέσω Αλάσκας, φαίνεται πλέον πολύ πιθανό ότι υπήρχε μια μίξη πληθυσμών που κατάγονταν αρχικά από την Ευρώπη και τη σημερινή Σιβηρία, πριν αυτοί «μετακομίσουν» στην άλλη όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ανάμεσα στα κτερίσματα που βρέθηκαν στον τάφο του παιδιού ξεχωρίζουν περίτεχνα κοσμήματα από οστά μαμούθ και ημιπολύτιμους λίθους, παρόμοια με αντίστοιχης τεχνοτροπίας και περιόδου αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί στη σημερινή Γαλλία και Ισπανία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ευρήματα βρίσκονταν καταχωνιασμένα από το 1958 σε αποθήκη μουσείου στην Αγία Πετρούπολη και μόλις πρόσφατα δόθηκε η άδεια σε παλαιοανθρωπολόγους από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης να εξετάσουν τη γονιδιακή τους ταυτότητα.

«Στην αρχή θεωρήσαμε ότι τα γονιδιακά ευρήματα οφείλονταν σε λάθος ανάλυση, πιθανότατα από κακό χειρισμό των οστών κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει επιμειξία με σύγχρονο DNA. Όταν όμως μελετήσαμε το πυρηνικό γονιδίωμα, το οποίο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την ανεξίτηλη ταυτότητα που κληρονομείται από γενιά σε γενιά, διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα ανέτρεπε όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένα», παρατήρησε ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεβ που ηγήθηκε της έρευνας. «Εξετάζοντας δείγμα άλλου σκελετού που ανάγεται στα 17.000 χρόνια π.Χ. βρήκαμε ακριβώς το ίδιο. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ενώ υπάρχει η ευρωπαϊκή και η ινδιάνικη γενετική «ταυτότητα», απουσιάζει τελείως η ασιατική. Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ασιατικά φύλα είχαν ήδη αναπτυχθεί ξεχωριστά και η επιμειξία τους έγινε σε ύστερη φάση».

Η ανακάλυψη αυτή είναι πιθανό να ανατρέψει μια σειρά παραδοχών, όπως το πότε αποικήθηκε για πρώτη φορά η Βόρεια Αμερική. Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι η πρώτοι κάτοικοι πάτησαν το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο το 13.000 π.Χ. Αν επιβεβαιωθούν από διεπιστημονική έρευνα ότι πράγματι οι Αμερικανοί είχαν και Ευρωπαίους απογόνους, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού Καναδά και των ΗΠΑ να είναι χιλιάδες χρόνια… αρχαιότεροι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.