Translate

Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Άγνωστες μορφές ζωής στο βυθό των Μπαχαμών



Άγνωστες μέχρι σήμερα μορφές ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες στις περίφημες "Μπλε Τρύπες" στο βυθό των Μπαχαμών.


Ο υδροβιολόγος Τομ Ίλιφ, από το πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας εντόπισε σε βάθος 30 περίπου μέτρων βακτήρια που έχουν την ιδιότητα να λαμβάνουν θρεπτικά συστατικά από χημικές ουσίες, χωρίς να χρειάζονται οξυγόνο και τις ακτίνες του ηλίου.


Η χημειοσύνθεση είναι ίσως η απάντηση και στο ερώτημα αν υπάρχουν εξωγήινες μορφές ζωής, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί τελείως διαφορετικά από τα έμβια όντα του πλανήτη μας.


Κάποια από τα είδη βακτηρίων που εντόπισαν οι ερευνητές σε δύο υποβρύχια σπήλαια κατάφερναν να επιζούν σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Υπάρχουν περισσότερες από 1000 "Μπλε Τρύπες" στις Μπαχάμες, οι οποίες στην πλειονότητά τους δεν έχουν μελετηθεί από υδροβιολόγους.




Ο Τομ Ίλιφ σκοπεύει να ερευνήσει συστηματικά πολλές από αυτές, συνδυάζοντας τα δύο πάθη του, όπως λέει ο ίδιος, την αυτόνομη κατάδυση και τη μελέτη θαλάσσιων οργανισμών. "Οι συνθήκες εκεί μοιάζουν με τις αντίστοιχες που επικρατούσαν στις αρχές της ζωής στον πλανήτη μας. Ελάχιστο ως καθόλου οξυγόνο, απουσία ήλιου και γενικότερα εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Πιθανότατα να βρούμε απαντήσεις για τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η ζωή στη Γη μελετώντας αυτές τις αποικίες βακτηρίων που βρήκαμε". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.