Translate

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

Η Εποχή των Παγετώνων… αναβάλλεται


Οι συνέπειες της ανθρωπογενούς Κλιματικής Αλλαγής στον πλανήτη μας καταμετρώνται σε χιλιετίες, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση Nature Geoscience. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσιολογική έλευση μιας νέας Εποχής των Παγετώνων στη Γη ενδέχεται να καθυστερήσει ακόμα και για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, λόγω της συγκέντρωσης αυξημένης ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, όπως σημειώνει ομάδα επιστημόνων, μεταξύ των οποίων και ο Δρ. Χρόνης Τζεδάκης από το  Πανεπιστημιακό Κολλέγιο του Λονδίνου.


Μελετώντας και συγκρίνοντας τις μεταβολές στην τροχιά της Γης και στον άξονά της, αλλά και τη γεωλογική και την κλιματική προϊστορία και τα δεδομένα της εναλλαγής των ψυχρών και των θερμότερων περιόδων που έχει γνωρίσει ο πλανήτης μας σε βάθος 800 χιλιάδων ετών, οι ειδικοί από τα πανεπιστήμια του Κέιμπριτζ και του University College στη Βρετανία, της Φλόριντα στις ΗΠΑ και του Μπέργκεν στη Νορβηγία, διαπίστωσαν ότι μέσα στα επόμενα 1500 χρόνια θα έπρεπε, υπό κανονικές συνθήκες, να αρχίσει η φυσική διαδικασία της ψύχρανσης της Γης.

Το μεγαλύτερο μέρος του Βόρειου Ημισφαίριου, μεγάλα μέρη της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης, θα καλύπτονταν σε αυτή την περίπτωση -όπως και κατά το παρελθόν- από ένα παχύ στρώμα πάγου και οι θερμοκρασίες θα σημείωναν δραματική πτώση, επηρεάζοντας άμεσα τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες, όσο -κυρίως- το ίδιο το περιβάλλον.

Ο καθηγητής παλαιοκλιματολογίας Λουκ Σκίνερ που ηγήθηκε της έρευνας δήλωσε στο BBC ότι ακόμα και αν σταματούσαν άμεσα οι εκπομπές των αερίων ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, με κύριο «ένοχο» το διοξείδιο του άνθρακα, θα έπρεπε να περάσει μια μεγάλη χρονική περίοδος, έτσι ώστε να επανέλθουν οι τιμές του σε φυσιολογικά επίπεδα. «Υπολογίσαμε ότι η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 240 μέρη ανά εκατομμύριο στην ατμόσφαιρα. Τα τελευταία 150 χρόνια όμως καταγράφεται μια ραγδαία αύξηση, κυρίως λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχεται στα 390 μέρη ανά εκατομμύριο».

Τι σημαίνει
Η επίδραση του ανθρώπου στο περιβάλλον έχει καταγραφεί πέραν πάσης αμφιβολίας και το ερώτημα τώρα είναι τι θα σήμαινε πιθανή αναβολή ή καθυστέρηση της εναλλαγής θερμών και ψυχρών περιόδων. Αν και οργανώσεις σκεπτικιστών που αντιμάχονται τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής έσπευσαν να χαιρετίσουν την έρευνα ως σταθμό καθώς επιβεβαιώνεται ότι «θα πρέπει να διατηρήσουμε το φαινόμενο του θερμοκηπίου για να συνεχίσει ο άνθρωπος να ζει», ο καθηγητής Σκίνερ εξηγεί: «Είναι περισσότερο μια ανθρωποκεντρική φιλοσοφική προσέγγιση, που οφείλεται στην έφεσή μας να ελέγχουμε το περιβάλλον μας» και συμπληρώνει: «Προφανώς η ανθρωπότητα εξελίχθηκε κατά τις θερμές περιόδους του πλανήτη μας, αλλά το ζήτημα είναι ότι όλα τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι δε βλέπουμε τη διατήρηση της υπάρχουσας θερμοκρασίας, αλλά τη ραγδαία αύξησή της, η οποία προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις που δε μπορούμε να διαχειριστούμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.