Translate

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

"Πόλεμος" για τα προσωπικά δεδομένα



Φραγμό στην ανεξέλεγκτη διακίνηση προσωπικών δεδομένων μέσω Διαδικτύου εκατοντάδων εκατομμυρίων πολιτών των χωρών-μελών της Ε.Ε. επιχειρεί να θέσει η ευρωπαϊκή επιτροπή με νέο κανονισμό που θα τεθεί σε ισχύ μέσα στην επόμενη διετία, επιβάλλοντας πρόστιμα στις εταιρείες που παρανομούν μέχρι και 2% επί του ετήσιου τζίρου τους.

Η πολυνομία, η ασάφεια των κανονισμών και η άγνοια της κοινής γνώμης έχουν ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ουσιαστικός έλεγχος των εταιρειών, θέτοντας έτσι σε αμφισβήτηση το καθεστώς προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Τα δύο βασικά χαρακτηριστικά του κανονισμού είναι το δικαίωμα του κάθε χρήστη να απαιτεί την άμεση διαγραφή των δεδομένων του και η υποχρέωση της κάθε εταιρείας να δηλώνει μέσα σε ένα 24ωρο την πιθανή υποκλοπή τους από τρίτους. Ακόμα και σε περιπτώσεις που οι εταιρείες διατηρούν τις βάσεις δεδομένων εκτός Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένες να συμμορφωθούν, εφόσον παρέχουν υπηρεσίες σε κάποια χώρα-μέλος της.

Η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία εισηγείται το νέο πλαίσιο εξήγησε ότι είναι πολύ σημαντικό οι χρήστες του Διαδικτύου και ιδίως οι έφηβοι, να είναι σε θέση να ελέγχουν την διαδικτυακή ταυτότητά τους, ενώ παράλληλα η ομογενοποίηση του νομικού πλαισίου θα έχει ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση τουλάχιστον 2,3 δις ευρώ ετησίως. «Η νομοθεσία θα συντελέσει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης στις διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς οι πολίτες θα γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, αλλά και θα ελέγχουν περισσότερο τις πληροφορίες που βρίσκονται αποθηκευμένες σε πόρους τρίτων», σημείωσε η ίδια.

Αν και οι υπέρμαχοι των ατομικών δικαιωμάτων αντιμετωπίζουν θετικά την κίνηση της Ε.Ε., εκπρόσωποι της αγοράς είναι επιφυλακτικοί για την αποτελεσματικότητα και τη δυνατότητα εφαρμογής ενός τέτοιου κανονισμού σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, καθώς θα απαιτηθεί επανασχεδιασμός μηχανισμών που έχουν διαμορφωθεί την τελευταία δεκαπενταετία . «Πως είναι δυνατόν να υπάρξει άμεση ενημέρωση των αρχών σε περίπτωση υποκλοπής των δεδομένων, όταν πολλές φορές γίνεται αντιληπτή από την ίδια την εταιρεία ακόμα και εβδομάδες μετά το συμβάν;» αναρωτιέται εκπρόσωπος της FireEye, η οποία παρέχει υπηρεσίες διαδικτυακής ασφάλειας.

Ο κανονισμός θα πρέπει να εγκριθεί από τις χώρες-μέλη και να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν τεθεί σε ισχύ.

Τι αλλάζει
Οι πολίτες:
Θα αποκτούν άμεση πρόσβαση στα προσωπικά τους δεδομένα
Θα μπορούν να απαιτούν την άμεση διαγραφή των στοιχείων τους
Οι εταιρείες:
Θα οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τις αρμόδιες αρχές σε περίπτωση υποκλοπής των δεδομένων τους, ακόμα και εντός εικοσιτετραώρου
Θα πρέπει να ζητούν την έγγραφη αποδοχή των χρηστών για την επεξεργασία των προσωπικών τους δεδομένων και να μην τη θεωρούν αυτονόητη
Κάθε εταιρεία με περισσότερους από 250 υπαλλήλους θα πρέπει να προσλάβει ειδικούς προστασίας δεδομένων








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.