Translate

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Οι φάλαινες ακούν ήχους σε απόσταση 190 χιλιομέτρων


Υδροβιολόγοι από τις ΗΠΑ διαπίστωσαν με έκπληξη ότι οι φάλαινες είτε ελάττωναν την ένταση και τη συχνότητα των ήχων που χρησιμοποιούν, είτε σταματούσαν να επικοινωνούν τελείως, ενοχλημένες από έναν ήχο χαμηλής συχνότητας που εκπεμπόταν από απόσταση 190 χιλιομέτρων.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση PLoS One, οι φάλαινες αντιδρούσαν στην ηχητική όχληση σωπαίνοντας οι ίδιες, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες στις θάλασσες έχουν πολύ μεγαλύτερη επίπτωση από όσο πιστεύαμε μέχρι σήμερα. "Είναι καταπληκτική αυτή η καταγραφή της συμπεριφοράς των φαλαινών που αντιδρούν σε ερεθίσματα που απέχουν τόσο πολύ", σημείωσε η Ντενίζ Ριτς που ηγήθηκε της έρευνας. 

Μέχρι σήμερα, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι υποβρύχιος θόρυβος από πλοία, ασκήσεις του ναυτικού, εκρήξεις και σόναρ μπορούν να πλήξουν την ακοή και να αλλάξουν τη συμπεριφορά των κητών, εφόσον εκείνα βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι οι φάλαινες έχουν τόσο ευαίσθητο σύστημα ακοής και αντιλαμβάνονται ήχους σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων. 

"Φανταστείτε ότι ζείτε σε ένα περιβάλλον συνεχούς θορύβου, που δε σας αφήνει ούτε να σκεφτείτε", εξηγεί ο Τομ Χάουαρντ, υδροβιολόγος. "Για τα γιγάντια θηλαστικά το μαρτύριο είναι ακόμα χειρότερο, επειδή δε μπορούν να ξεφύγουν πρακτικά πουθενά από την κακοφωνία των ανθρώπων", καταλήγει.



ΠΗΓΗ: PLoS One


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.