Translate

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αγώνας δρόμου για τον εντοπισμό του υποβρυχίου ΑΕ1


Πολύ κοντά στον εντοπισμό του ΑΕ1, ενός αυστραλιανού υποβρυχίου που χάθηκε αύτανδρο το 1914, ισχυρίζονται ότι βρίσκονται δύο ομάδες. Οι απόγονοι του πληρώματος και η εταιρεία του Φριτς  Χέρσαϊντ ¨μονομαχούν" με έπαθλο το ακριβές στίγμα του, 98 χρόνια μετά τη βύθισή του.


Το 800 τόνων υποβρύχιο είχε οπλισμό 8 τορπιλών και πλήρωμα 15 Αυστραλών και 20 Βρετανών, είχε ναυπηγηθεί στη Βρετανία και συμμετείχε σε άσκηση όταν το βράδι της 14ης Σεπτεμβρίου 1914 χάθηκε στην άβυσσο.


Μετά από έρευνες ετών σε αρχεία και μαρτυρίες συγχρόνων του ναυαγίου, εκπρόσωποι των δύο μερών, αναζητώντας χορηγούς, ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν άμεσα τις έρευνες.


Η βασική διαφορά έγκειται στην προσέγγισή τους στο θέμα του ναυαγίου: Ανέλκυση, έστω τμηματική, ή όχι; Οι απόγονοι των ναυτικών δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν την ενόχληση ενός μνημείου που αποτελεί τον υγρό τάφο των άτυχων ανδρών, ενώ από την πλευρά του ο Χέρσαϊντ  αναφέρει πως θα έπρεπε να ανελκυσθούν μέρη του, ώστε να εκτεθούν σε κάποιο μουσείο.


Και οι δύο πλευρές πάντως θεωρούν πως μέσα στο 2012 θα έχουν εντοπίσει το ΑΕ1.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.