Translate

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012

Εντόπισαν άγνωστα είδη σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων



Εντυπωσιακές ανακαλύψεις τουλάχιστον 25 άγνωστων και αταξινόμητων μέχρι σήμερα οργανισμών, από τριχωτά… καβούρια και σχεδόν διαφανή χταπόδια, μέχρι  λευκούς αστερίες και θαλάσσιες ανεμώνες σε βάθος 2,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στο Νότιο Πόλο καταδεικνύουν πόσο λίγα γνωρίζουμε για τη βιοποικιλότητα και τον ενάλιο πλούτο του πλανήτη μας.

Βρετανική αποστολή από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Σαουθάμπτον, σε συνεργασία με την υδρογραφική υπηρεσία της χώρας, έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω της επιστημονικής ιστοσελίδας www.plosbiology.org φωτογραφικό υλικό που ανατρέπει την πεποίθηση ότι η θαλάσσια περιοχή κοντά στην Ανταρκτική είναι αφιλόξενη για την ανάπτυξη Ζωής.


Καίριο ρόλο σε αυτό διαδραματίζει η ύπαρξη πολλών θερμοπιδάκων ηφαιστειακής δραστηριότητας στον πυθμένα, οι οποίοι εκτινάσσουν οργανικές ύλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, ενώ παράλληλα θερμαίνουν τα νερά σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων γύρω από αυτούς, προσελκύοντας πολλές αποικίες οργανισμών που αξιοποιούν τις συνθήκες.


Στο βάθος των 2,5 χιλιομέτρων επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και η θερμοκρασία δίπλα στους θερμοπίδακες αγγίζει ακόμα και τους 380 βαθμούς Κελσίου. Σε απόσταση διακοσίων μέτρων από αυτούς δεν ξεπερνά πάντως τους 20 βαθμούς, γεγονός που καθιστά τους θερμοπίδακες πηγή ζωής στην άβυσσο. 

Οι διάφοροι μικροοργανισμοί που έχουν αποικήσει τις περιοχές αυτές τρέφονται με βακτήρια που αποσυνθέτουν τα δηλητηριώδη συστατικά των θερμοπιδάκων. Αυτoί με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση της διατροφής άλλων μεγαλύτερων οργανισμών, συνθέτοντας έτσι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που διατηρείται χάρη στη λεπτή ισορροπία της τροφικής αλυσίδας.

Η σημασία της ανακάλυψης δεν περιορίζεται μόνο στην ανακάλυψη των νέων ειδών, αλλά και στις συνθήκες που αυτά αναπτύσσονται, καθώς η μελέτη τους πιθανότατα θα δώσει απαντήσεις και στην εξέλιξη των έμβιων όντων, ακόμα και στην ύπαρξη εξωγήινης ζωής. 

Ο καθηγητής Άλεξ Ρότζερς, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της δίμηνης αποστολής εκτός από τα νέα είδη, η ύπαρξη τόσο μεγάλης βιοποικιλότητας αποδεικνύει ότι ανατρέπεται η πεποίθηση ότι οι έμβιοι οργανισμοί δε μπορούν να επιβιώσουν σε τόσο αντίξοες συνθήκες. 

«Το περιβάλλον σε βάθος 2.500 μέτρων μπορεί να παρομοιαστεί με τις συνθήκες που επικρατούν στο Διάστημα. Αυτό σημαίνει ότι όταν αναλύσουμε όλα τα δεδομένα των ευρημάτων και των δειγμάτων που συλλέξαμε, θα μάθουμε και τις διαδικασίες που επιτρέπουν σε αυτά τα είδη να ευημερούν και θα διευρύνουμε τους ορίζοντές μας για το τι απαιτείται ώστε να αναπτυχθεί η Ζωή».

ΠΗΓΗ: www.plosbiology.org 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.