Translate

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Υποβρύχιο ρομπότ μιμείται τις... μέδουσες


Ένα υποβρύχιο ρομπότ που μιμείται τις κινήσεις της μέδουσας κατασκεύασαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Βιρτζίνια Τεκ των ΗΠΑ.




Το σώμα του ρομπότ αποτελείται από οκτώ τμήματα που καλύπτονται από ένα κράμα πλατίνας, το οποίο αντιδρά με το οξυγόνο και το υδρογόνο του νερού και δημιουργείται θερμότητα.


Η θερμότητα τροφοδοτεί τους τεχνητούς μύες του υποβρύχιου ρομπότ και προκαλεί την απότομη σύσπασή τους, με αποτέλεσμα να προωθείται η... ιδιότυπη αυτή μέδουσα.


"Είναι η πρώτη επιτυχημένη κίνηση ενός υποβρύχιου ρομπότ που χρησιμοποιεί ως "καύσιμο" τα ίδια τα στοιχεία της θάλασσας", εξηγεί στην βρετανική επιστημονική επιθεώρηση Smart materials and Structures ο καθηγητής Γιόνας Ταντές του Βιρτζίνια Τεκ.




Αν και η... ρομπομέδουσα κινείται μόνο προς μια κατεύθυνση προς το παρόν, οι ειδικοί εργάζονται πάνω στην ανεξάρτητη κίνηση των οκτώ τμημάτων, έτσι ώστε να αποκτήσει πλήρη ελευθερία κινήσεων.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.