Translate

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Τεχνητές οάσεις αλλάζουν την έρημο




Με… άφθονη θάλασσα, υφάλμυρο νερό από βαθιές γεωτρήσεις και καυτό ήλιο, ένα μέρος της ερήμου του Κατάρ στην αραβική χερσόνησο θα μετατραπεί σε παραδεισένια όαση… θερμοκηπίου, μέχρι το τέλος του 2012. Αυτό υποστηρίζει η νορβηγικών συμφερόντων εταιρεία που θα αναλάβει το «Σχέδιο Αναδάσωσης Σαχάρα» όπως ονομάζεται, σε μια έκταση 10 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων στις παρυφές της Ντόχα, πρωτεύουσας του ζάμπλουτου κρατιδίου.

Αν το σχέδιο στεφθεί από επιτυχία, το επόμενο βήμα θα είναι να εξεταστεί η ευρεία εφαρμογή του, τόσο στην Αφρική την Ασία και την Αυστραλία που πλήττονται από ξηρασία και ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, όσο και σε περιοχές της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στο ελληνικό αρχιπέλαγος του Αιγαίου που υποφέρει από την έλλειψη νερού, ιδίως κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Ήδη, παρόμοιο έργο, σε μικρότερη όμως κλίμακα, λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια με επιτυχία στην πόλη Άκαμπα της Ιορδανίας και οδήγησε τους ειδικούς στη… μεγέθυνσή του στο Κατάρ.

Με προϋπολογισμό ύψους περίπου 4 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματοδότηση από τις αρχές του Κατάρ και ιδιωτικές εταιρείες, οι εμπνευστές του σχεδίου θα χρησιμοποιήσουν ήδη υπάρχουσα τεχνολογία: Την ατμοποίηση της θάλασσας για την παραγωγή πόσιμου νερού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για καλλιέργειες, την αξιοποίηση της τεχνολογίας που ονομάζεται «συσσωρευμένη ηλιακή ενέργεια» για την παραγωγή ηλεκτρισμού, μέσω τουρμπινών που έχουν αποδειχθεί διπλάσιας απόδοσης σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά και τις αχρηστευμένες γεωτρήσεις που απέδωσαν υφάλμυρο νερό, το οποίο θεωρείται ακατάλληλο για οποιαδήποτε βιομηχανική, γεωργική ή οικιακή χρήση



Πως λειτουργεί
Η αρχή λειτουργίας είναι απλή: Θαλάσσιο νερό θα αντλείται και θα τοποθετείται σε εξωτερικές λίμνες, από τις οποίες θα εξατμίζεται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που παρατηρούνται όλο το έτος στην έρημο του Κατάρ. Το ατμοποιημένο νερό θα «συλλαμβάνεται» από χαμηλή βλάστηση και θάμνους και θα περνάει από δίκτυο σωληνώσεων που περιέχουν το νερό της γεώτρησης. Λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας, το νερό θα υγροποιείται και θα χρησιμοποιείται για το πότισμα της βλάστησης της τεχνητής όασης, αλλά και για τις ανάγκες υδροδότησης του προσωπικού που θα απασχολείται στο χώρο. Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το νερό θα θερμαίνεται από ηλιακούς συλλέκτες και θα θέτει σε λειτουργία ατμοηλεκτρικές τουρμπίνες που θα παράγουν αρκετή ενέργεια για τη λειτουργία της «όασης».

Είδη καλλιεργειών
Οι γεωπόνοι της εταιρείας σκοπεύουν να καλλιεργήσουν ένα ευρύ φάσμα λαχανικών και δέντρων, με απώτερο σκοπό τη διατροφική αυτάρκεια του κρατιδίου σε είδη που μέχρι σήμερα εισάγονται από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Μέχρι τον Ιούλιο του 2012 εκτιμάται ότι η πρώτη φάση υλοποίησή του θα έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε το Δεκέμβριο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αλλάζοντας ίσως για πάντα τη σχέση του ανθρώπου με τη γεωργία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.