Translate

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012

Έβαλαν… τιμοκατάλογο στην υποβάθμιση των Ωκεανών



Η καταστροφή της θάλασσας θα προκαλέσει ζημιές ύψους 2,2 τρις ευρώ ετησίως τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με Σουηδούς επιστήμονες

Για πρώτη φορά, επιστήμονες από τη Σουηδία υπολόγισαν με ακρίβεια το οικονομικό κόστος των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής στους Ωκεανούς της Γης, το οποίο θα ανέλθει στο αστρονομικό ποσόν των 2,2 τρισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως τις επόμενες δεκαετίες, αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχιστούν με τους σημερινούς ρυθμούς.

Αν και η διαδικασία αποτίμησης των συνεπειών των ανθρωπογενών δραστηριοτήτων στις θάλασσες σε παγκόσμια κλίμακα είναι ένα πολύπλοκο εγχείρημα, οι ειδικοί επιστήμονες κατέταξαν σε πέντε βασικές κατηγορίες τα μετρήσιμα δεδομένα: Αλιευτικά πεδία και ιχθυαποθέματα, αύξηση της στάθμης της θάλασσας, θεομηνίες και έντονα καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την Κλιματική Αλλαγή, η τουριστική βιομηχανία και η οξίνιση των Ωκεανών η οποία οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα που απορροφάται, καθιστώντας τα νερά των θαλασσών ακατάλληλα για την επιβίωση εκατομμυρίων ειδών.
«Οι κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η υπεραλίευση και η ρύπανση από την παράκτια ζώνη αλληλεπιδρούν και μειώνουν ακόμα περισσότερο την ικανότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές αλλαγές», επισημαίνει ο Γιώργος Κόκκορης, επίκουρος καθηγητής Οικολογίας στο Τμήμα Επιστημών της Θάλασσας του πανεπιστημίου Αιγαίου.

Οι Σουηδοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων και οικονομολόγοι έλαβαν υπόψη τους επίσημα στοιχεία και δεδομένα ανεξάρτητων οργανισμών, έτσι ώστε να καταλήξουν σε όσο το δυνατόν πιο αντικειμενικά συμπεράσματα. Ο Φρανκ Άκερμαν, διευθυντής του τμήματος Οικονομίας του Κλίματος στη Στοκχόλμη σημείωσε ότι ακόμα και αν τα ποσά φαίνονται κολοσσιαία είναι δεδομένο ότι η συνάρτηση περιβάλλοντος-οικονομίας αποδίδει την πραγματικότητα: «Η αδράνεια σήμερα θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αύριο. Συμπεριλάβαμε δεδομένα που αφορούν σε παραμέτρους που μπορούν να διαφοροποιηθούν άμεσα και όχι σε αφηρημένες έννοιες».

Σε τοπικό επίπεδο η Κλιματική Αλλαγή είναι ήδη ορατή, όπως παρατηρεί ο κ. Κόκκορης: «Η αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας θα μεταβάλει τις περιοχές εξάπλωσης πολλών ειδών. Πολλά τροπικά και υποτροπικά είδη θα μετακινηθούν προς περιοχές που αυτή τη στιγμή χαρακτηρίζονται ως εύκρατες με αποτέλεσμα την συχνότερη εμφάνιση βιολογικών εισβολέων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ειδικός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.