Translate

Τρίτη 26 Ιουνίου 2012

Επτά λεπτά... τρόμου για την "Περιέργεια"



Η αντίστροφη μέτρηση για την… προσαρείωση της «Περιέργειας», του διαστημικού οχήματος της NASA στον «Κόκκινο Πλανήτη» στις 5 Αυγούστου έχει ήδη ξεκινήσει και οι επιστήμονες της αεροδιαστημικής υπηρεσίας των ΗΠΑ κρατούν την ανάσα τους για τα «επτά λεπτά του τρόμου», όπως αποκαλούν το χρονικό διάστημα από την είσοδο του θαλαμίσκου στην ατμόσφαιρα του Άρη, μέχρι τη στιγμή που θα ακουμπήσει στην επιφάνειά του.

Δεδομένης της απόστασης του Άρη από τη Γη, τα ραδιοκύματα που εκπέμπει το διαστημικό όχημα «ταξιδεύουν» στην απεραντοσύνη του Σύμπαντος για 15 ολόκληρα λεπτά, πριν φτάσουν στο Κέντρο Ελέγχου στις ΗΠΑ. «Αυτό σημαίνει ότι όταν εμείς λάβουμε το μήνυμα ότι το όχημα εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του Άρη, η «Περιέργεια» θα έχει ήδη προσεδαφιστεί», σημειώνει o επικεφαλής μηχανικός της NASA Άνταμ Στέλζνερ, σε βίντεο που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και συμπληρώνει: «Η κάθοδος θα πρέπει να γίνει χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση σε πραγματικό χρόνο, θυμίζοντας άρτια εκτελεσμένη χορογραφία. Από την ταχύτητα των 20 χιλιάδων χιλιομέτρων την ώρα όταν μπαίνει στην ατμόσφαιρα, θα πρέπει να επιβραδύνει έτσι ώστε να πατήσει στον Άρη τόσο απαλά, όσο ένα… μωρό».

Με τον αυτόματο πιλότο, ο θαλαμίσκος θα εκτελέσει τις απαραίτητες εκείνες κινήσεις, ώστε να φτάσει σε ύψος 20 μόλις μέτρων από την επιφάνεια του Άρη. Από εκεί, ένας ειδικός γερανός θα κατεβάσει το διαστημικό όχημα στο έδαφος, έτσι ώστε να ξεκινήσει την εξερεύνηση του πλανήτη, στέλνοντας πολύτιμες πληροφορίες στη Γη. Η… σιγή ασυρμάτου που επιβάλλει η απόσταση των 56 περίπου εκατομμυρίων χιλιομέτρων ήταν ένας ανασταλτικός παράγοντας στο σχεδιασμό της αποστολής, ο οποίος όμως αντιμετωπίστηκε με την εξέλιξη ειδικών συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και προγραμματισμένων χειρισμών που θα επιτρέψουν στην «Περιέργεια» να πατήσει μόνη της στον Άρη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.