Translate

Παρασκευή 22 Ιουνίου 2012

Ιπτάμενο... τζετ σκι για εναέριες βόλτες

Μοιάζει με τζετ σκι που… πετάει. Παρά την εκκεντρική του εμφάνιση, που θυμίζει τα πρώτα αεροπλάνα των αρχών του 20ου αιώνα, σκοπεύει να κατακτήσει τους αιθέρες. Ονομάζεται FlyNano και είναι το μονοθέσιο ηλεκτρικό υδροπλάνο, το οποίο κατασκεύασαν Φινλανδοί και ήδη πραγματοποίησε τις πρώτες δοκιμαστικές του πτήσεις με επιτυχία. Με άτρακτο κατασκευασμένη από ανθρακονήματα που περιορίζουν το βάρος του μόλις στα 70 κιλά και ηλεκτρικό κινητήρα που παρέχει αυτονομία 65 περίπου χιλιομέτρων, το FlyNano πετάει με ταχύτητα 80 χιλιομέτρων την ώρα και μέχρι τα τέλη του έτους θα είναι διαθέσιμο σε επίδοξους… Ίκαρους.


Το μήκος του είναι 3,5 μέτρα, το εκπέτασμα των πτερύγων του φτάνει μόλις στα 5 μέτρα και μπορεί να «σηκώσει» βάρος μέχρι 200 κιλά. Η μέγιστη οροφή πτήσης είναι στα 3 χιλιόμετρα, ενώ για όσους επιθυμούν να διανύσουν μεγαλύτερες αποστάσεις, μέχρι και 70 χιλιόμετρα, υπάρχει η δυνατότητα να «φορέσει» πετρελαιοκινητήρα που αποδίδει 35 ίππους. Η πρωτοτυπία του έγκειται στο ότι δεν απαιτείται δίπλωμα πιλότου για να το αποκτήσει κάποιος, ανοίγοντας έτσι την αγορά τόσο σε ερασιτέχνες, αλλά και σε έμπειρους πιλότους.


Με την αρχική του τιμή να φτάνει τα 32.000 ευρώ περίπου, το FlyNano μπορεί να αποτελέσει ένα ιδανικό ιπτάμενο όχημα που απλώς χρειάζεται μια ήρεμη υδάτινη επιφάνεια, ποτάμι, θάλασσα ή λίμνη, για να βρεθεί ανάμεσα στα σύννεφα. «Ήδη έχουμε 35 παραγγελίες από όλη την Ευρώπη», σημειώνει ο Πέκα Κάουπινεν και συμπληρώνει: «Η αίσθηση της πτήσης είναι μοναδική. Χρειάζονται μόλις λίγα μέτρα υδάτινης επιφάνειας για να πετάξει και τόσο ο ηλεκτροκινητήρας, όσο και ο πετρελαιοκινητήρας, είναι εξαιρετικά οικονομικοί».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.