Translate

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου


Το «πράσινο φως» και κυρίως τα απαραίτητα κονδύλια για την κατασκευή του μεγαλύτερου τηλεσκοπίου του κόσμου έδωσαν 14 ευρωπαϊκές χώρες, η Βραζιλία και η Χιλή, οι οποίες συμμετέχουν στον οργανισμό αστρονομίας της Γηραιάς Ηπείρου, με την Ελλάδα δυστυχώς να είναι απούσα από το… ραντεβού με το Διάστημα,. Με το όχι ιδιαίτερα… εμπνευσμένο όνομα «Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο», το «μάτι» του ανθρώπου στο Σύμπαν θα προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες που μέχρι σήμερα ήταν αδύνατο να καταγραφούν από τα υπάρχοντα επίγεια συστήματα.

Με διάμετρο σχεδόν 40 μέτρων, το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου που θα κοστίσει περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ, θα κατασκευαστεί μέχρι το 2022 στην έρημο της Ατακάμα της Χιλής, ένα από τα πιο απομακρυσμένα από τον ανθρώπινο πολιτισμό και άνυδρα τοπία της Γης, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεμβολή που δημιουργεί η φωτορύπανση και η υγρασία στις παρατηρήσεις του Σύμπαντος.

Το σύστημα παρατήρησης του τηλεσκοπίου θα τοποθετηθεί στην κορυφή ενός βουνού, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 3.000 μέτρα και θα επιτρέπει την παρακολούθηση ουράνιων σωμάτων ακόμα και εκτός του Ηλιακού μας συστήματος.

Ο θόλος του τηλεσκοπίου θα στρέφεται σε ακτίνα 360 μοιρών και θα  έχει μέγεθος αντίστοιχο με ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Το κάτοπτρό του είναι κυψελοειδές και απαρτίζεται από 800 εξαγωνικά τμήματα, εντοπίζοντας απειροελάχιστες πηγές φωτός 12 φορές περισσότερο σε σύγκριση με τα υπάρχοντα οπτικά τηλεσκόπια.

Οι χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (ESO), είναι οι εξής: Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Ελβετία, Βέλγιο, Φινλανδία, Ιταλία, Βρετανία, Δανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Βραζιλία και Χιλή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.