Translate

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Το μετέωρο βήμα ενός ουράνιου σώματος




Ούτε ήρθε το… τέλος του Κόσμου, ούτε ήταν επιδρομή… εξωγήινων, όπως φαντάστηκαν διάφοροι ευφάνταστοι που έχουν επηρεαστεί από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Η θεαματική καύση στην ατμόσφαιρα και η πτώση ενός ουράνιου σώματος στη θάλασσα ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, περίπου στις 9:30 της Τετάρτης, θορύβησε τους αυτόπτες μάρτυρες, λόγω της φωτεινότητας και του θορύβου τού φαινομένου, όμως για τους επιστήμονες ήταν κάθε άλλο παρά σπάνιο και ανεξήγητο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά πάσα πιθανότητα, επρόκειτο για κάποιο μετέωρο με μέγεθος μικρότερο του ενός μέτρου και βάρους δύο έως τριών κιλών, από τα πολλά που πέφτουν σε όλη τη Γη. Συνήθως δεν γίνονται αντιληπτά, είτε γιατί καταλήγουν στη θάλασσα, είτε πέφτουν σε απομονωμένες ή ακατοίκητες περιοχές.

«Ήταν πιθανότατα ένα αντικείμενο διαμέτρου περίπου 40 εκατοστών, δηλαδή αντίστοιχου μεγέθους με ένα ανθρώπινο κεφάλι» εξήγησε στον «ΕΤ» ο διευθυντής του Ευγενίδειου Πλανηταρίου Διονύσης Σιμόπουλος και συμπλήρωσε: «Αυτό όμως που δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε είναι η σύστασή του, αν δηλαδή ήταν σιδερένιο, πετρώδες ή ανθρακούχο, δεδομένου ότι δεν έχουμε κάποιο δείγμα στα χέρια μας, καθώς όπως φαίνεται, με βάση τις μαρτυρίες εκείνων που το είδαν, κατέπεσε στη θάλασσα του Ιονίου, ανάμεσα στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά».

Αν το μετέωρο είχε διάμετρο μερικές δεκάδες μέτρα, όπως είχε συμβεί φέτος τον Φεβρουάριο στη Ρωσία, όταν ένας μικρός αστεροειδής περίπου 20 μέτρων εξερράγη πάνω από το Τσελιαμπίνσκ της Ρωσίας, προξενώντας πολλές υλικές ζημιές, κυρίως θραύση τζαμιών και αρκετούς τραυματισμούς, τότε θα ήταν πιθανό να υπάρξουν και στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου παρόμοια περιστατικά. «Το ουράνιο αυτό αντικείμενο, σύμφωνα με μαρτυρίες, εμφανίστηκε από τη βόρεια Ελλάδα με κατεύθυνση προς τα νοτιοδυτικά, δηλαδή προς τα νησιά του Ιονίου. Πιθανολογώ ότι πρέπει να εξερράγη και να καταστράφηκε ανάμεσα στα δύο νησιά. Με γυμνό μάτι δε μπορείς να υπολογίσεις ούτε το ακριβές του ύψος, αλλά ούτε και το μέγεθός του με απόλυτη ακρίβεια. Η λάμψη που είδαν πολλοί άνθρωποι οφείλεται στο μεγάλο υψόμετρο του μετεώρου, στις παρυφές της γήινης ατμόσφαιρας, και την τριβή του με αυτήν. Ο κρότος είναι αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιμόπουλος, καθησυχάζοντας όσους θεώρησαν το μάλλον συνηθισμένο αυτό φαινόμενο ως την αρχή του… τέλους του Κόσμου. «Ασυνήθιστο ήταν το μετέωρο της Ρωσίας τον περασμένο Φεβρουάριο, η διάμετρος του οποίου, αλλά και η πτώση του κοντά σε κατοικημένη περιοχή, ήταν δύο χαρακτηριστικά που έδωσαν στο περιστατικό μεγάλη δημοσιότητα».

Σύμφωνα με τον διακεκριμένο επιστήμονα η Γη είναι συχνός… αποδέκτης ουράνιων σωμάτων, συνήθως αστρικής σκόνης και σωματιδίων που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος το κεφάλι μιας καρφίτσας: «Πρόκειται πράγματι για ένα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Τουλάχιστον 100 τόνοι τέτοιων αντικειμένων πέφτουν καθημερινά στη Γη. Τα περισσότερα από αυτά είναι διαστημική σκόνη, όπως την αποκαλούμε, αντικείμενα δηλαδή τόσο μικρά που δεν είναι καν ορατά με γυμνό μάτι. Επειδή όμως πολλές περιοχές της Γης είναι ακατοίκητες και το 70% του πλανήτη μας καλύπτεται από τους ωκεανούς, τα περισσότερα από αυτά δε γίνονται καν αντιληπτά», τόνισε στον «ΕΤ» ο κ. Σιμόπουλος.

Η πιο εντυπωσιακή πρόσκρουση μετεωρίτη στη Γη
Αν και σύμφωνα με την επικρατέστερη επιστημονική εξήγηση, η εξαφάνιση των δεινόσαυρων από τον πλανήτη μας 65 εκατομμύρια χρόνια πριν από την εποχή μας, οφείλεται σε πτώση μετεωρίτη, διαμέτρου τριών χιλιομέτρων, άλλοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η εξάλειψή τους οφειλόταν σε «βροχή» μετεωριτών και όχι μόνο σε έναν. Η πιο διάσημη πάντως πτώση μετεωρίτη, με αρκετό μυστήριο και ευφάνταστα σενάρια να απασχολούν ακόμα και σήμερα την κοινή γνώμη, αλλά και τους επιστήμονες, είναι η περίπτωση της Τουνγκούσκα στη Σιβηρία. Ήταν 30 Ιουνίου του 1908, όταν μια έκρηξη ισοπέδωσε τα δέντρα σε μια ομοιόμορφη διάταξη, σε ακτίνα τουλάχιστον 16 χιλιομέτρων, ενώ ο ήχος και η λάμψη «ταξίδεψαν» χιλιάδες χιλιόμετρα μακρύτερα. Παρά το ότι δεν έχουν βρεθεί ίχνη του, αλλά ούτε και κρατήρας, τα ερωτήματα παραμένουν, αν και οι επιστήμονες θεωρούν ότι πρόκειται για μετεωρίτη μεσαίου μεγέθους που εξερράγη πάνω από τη Σιβηρία και όχι κατόπιν πρόσκρουσης στο έδαφος. Η θεωρία ότι επρόκειτο για μαύρη τρύπα ή εξωγήινο πυρηνικό όπλο ή διαστημόπλοιο έχει ακόμα αρκετούς θιασώτες.


Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2013

"Έξυπνη" περούκα: Η νέα τάση στις συσκευές που φοριούνται θα έχει… τρίχες


Μετά τα «έξυπνα» ρολόγια που ήδη έχουν τεθεί σε κυκλοφορία από διάφορες εταιρείες, τα «έξυπνα» γυαλιά της google που λειτουργούν ως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, έρχεται η σειρά μιας ακόμα συσκευής υψηλής τεχνολογίας, αυτή τη φορά υπό τη μορφή… περούκας.

Πρόκειται για το «SmartWig», το οποίο σημαίνει «έξυπνη περούκα» και ήδη η Sony κατοχύρωσε την εφεύρεσή της διεθνώς, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την αποκλειστικότητα της κυκλοφορίας της, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες που θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμοι για την επιτυχία ενός προϊόντος και κυρίως για να αποκομίσει τεράστια κέρδη, όπως ευελπιστούν οι ιθύνοντες νόες πίσω από τη… μαλλιαρή εφεύρεση.

Αν και δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί το πότε θα κυκλοφορήσουν στην αγορά οι περούκες-υπολογιστές, το γεγονός ότι ο Ιαπωνικός κολοσσός επενδύει στην εξέλιξη νέων φορητών γκάτζετ, όπως αποκαλούνται οι χρηστικές ηλεκτρονικές συσκευές, καταδεικνύει ότι το μέλλον της βιομηχανίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την εφεύρεση και την εμπορική αξιοποίηση ηλεκτρονικών ειδών που θα φοριούνται από τους χρήστες, σε αντίθεση με την κυρίαρχη μέχρι σήμερα τάση των εταιρειών να παρουσιάζουν όλο και μικρότερες συσκευές.

Σύμφωνα με την Sony ή περούκα μπορεί να φορεθεί στο κεφάλι, ακόμα και αν ο κάτοχός της έχει μαλλιά, προσθέτοντας μια «έξτρα πινελιά προσωπικού στυλ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ εκείνοι που έχουν… απωλέσει τη φυσική κόμη τους θα αποκτήσουν και πάλι μαλλιά με μια καλή δόση υψηλής τεχνολογίας. Εκτός από καλώδια και επεξεργαστές, η περούκα θα έχει, όπως είναι αναμενόμενο και… τρίχες. Η εταιρεία έσπευσε να διευκρινίσει ότι θα χρησιμοποιούνται τρίχες αλόγου, πρόβειο μαλλί, ανθρώπινες τρίχες, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα για εκείνους που επιθυμούν πιο… εξεζητημένη εμφάνιση να αποκτήσουν περούκα με πούπουλα, τρίχες βουβαλιού ή από οποιοδήποτε συνθετικό υλικό και φυσικά σε κάθε πιθανή χρωματική απόχρωση.

Τι θα κάνει
Εκτός από τη συλλογή δεδομένων από το περιβάλλον, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ταχύτητα του ανέμου, η «έξυπνη» περούκα θα διαθέτει ενσωματωμένο πλοηγό και GPS, ενώ θα έχει τη δυνατότητα ασύρματης διασύνδεσης με άλλες συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές.

Παράλληλα, θα διενεργεί και μια σειρά διαγνωστικών ελέγχων του ιδιοκτήτη της, όπως για παράδειγμα καταμέτρηση της αρτηριακής πίεσης, των σφυγμών, της θερμοκρασίας του σώματος, της καρδιακής και εγκεφαλικής λειτουργίας. Όλα τα εξαρτήματα της περούκας-υπολογιστή θα κρύβονται κάτω από τις τρίχες, καθιστώντας έτσι τη χρήση της ακόμα πιο ελκυστική σε όσους δε θέλουν να φορούν «έξυπνα» ρολόγια ή γυαλιά.

«Η πρότασή μας απευθύνεται σε ένα ευρύ κοινό που θέλει να αξιοποιήσει την αιχμή της τεχνολογίας, χωρίς όμως αυτό να είναι εμφανές, φορώντας γυαλιά ή ρολόγια. Εκτός από την άνεση και την εμφάνιση, θεωρούμε ότι καλύπτουμε ένα κενό το οποίο μέσα στην επόμενη διετία θα αποτελέσει ένα βασικό καταναλωτικό αγαθό», σημείωσαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας κατά την υποβολή του φακέλου ευρεσιτεχνίας.

Η ηλεκτρονική περούκα θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη και σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης, καθώς θα τους διευκολύνει στην πορεία τους στο δρόμο, ακόμα και χωρίς τη βοήθεια συνοδού. «Χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχουσα τεχνολογία ελέγχου κίνησης και πλοήγησης, η περούκα θα μπορεί μέσω δονήσεων ή σύνδεσης με κινητό τηλέφωνο να δίνει οδηγίες στον άνθρωπο που τη φοράει, έτσι ώστε να τον κατευθύνει σε κάθε του βήμα», όπως αναφέρει η εταιρεία, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι θα είναι οι παίκτες ηλεκτρονικών παιχνιδιών, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν μια σειρά κινήσεων, χωρίς να χρησιμοποιούν τα χέρια τους. «Οι δυνατότητες είναι πραγματικά απεριόριστες. Σκεφτήκαμε και υλοποιήσαμε πρώτοι μια απλή ιδέα, η οποία μπορεί να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αξιοποιούμε την τεχνολογία», σημείωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της εταιρείας.


Σένσορες που καταγράφουν τις λειτουργίες του σώματος, καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία, αρτηριακή πίεση, θερμοκρασία σώματος κ.λπ.

Σένσορες που καταγράφουν συνθήκες περιβάλλοντος, όπως θερμοκρασία, κατεύθυνση ανέμων, ποσοστό CO2 στην ατμόσφαιρα και άλλους δείκτες.

Θα συνδέεται ασύρματα με «έξυπνα» κινητά και ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Θα διαθέτει GPS και ειδικούς αισθητήρες κίνησης και κατεύθυνσης

Θα αποτελείται από τρίχες αλόγου, ανθρώπινες τρίχες, πρόβειο μαλλί, ενώ για πιο εξεζητημένες εμφανίσεις θα μπορεί να έχει πούπουλα ή οποιαδήποτε συνθετική ύλη σε κάθε πιθανή απόχρωση.



Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Φάλαινες οι προϊστορικές… αγελάδες



Οι φάλαινες, τα γιγάντια θηλαστικά των θαλασσών, ξεκίνησαν τη ζωή τους ως… προϊστορικές αγελάδες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε διεπιστημονική ομάδα που μελέτησε τη γενετική αλληλουχία των κητωδών και διαπίστωσε με έκπληξη ότι υπάρχουν πολλά κοινά, αλλά και σημαντικές γονιδιακές μεταλλάξεις, με πολλά είδη, μεταξύ των οποίων και ο άνθρωπος.

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση  Nature Genetics,  οι φάλαινες, όπως και άλλα κητώδη που ζουν στους Ωκεανούς της Γης, ξεκίνησαν την ύπαρξή τους, πριν από 54 περίπου εκατομμύρια χρόνια ως… απόγονοι ενός θηλαστικού που ζούσε στις αχανείς πεδιάδες και τα παραθαλάσσια λιβάδια του πλανήτη μας. Η… επιστροφή των φαλαινών στις θάλασσες, από εκεί δηλαδή που ξεπήδησε για πρώτη φορά η ζωή στη Γη, σύμφωνα με την επικρατούσα μέχρι σήμερα θεωρία, πραγματοποιήθηκε χάρη σε μια σειρά γενετικών προσαρμογών στο νέο περιβάλλον, με βασικότερη τη δυνατότητα επιβίωσης σε συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.

Ενώ για παράδειγμα ο άνθρωπος δε μπορεί να επιζήσει σε συνθήκες παρατεταμένης υποξίας, καθώς σε ελάχιστο χρόνο χάνει τις αισθήσεις του και συνηθέστερο αποτέλεσμα είναι η εγκεφαλική βλάβη και ο θάνατος, αντίθετα οι φάλαινες ανέπτυξαν ένα σύστημα που όχι μόνο ελέγχει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους, αλλά πολύ περισσότερο περιορίζει τις αρνητικές επιπτώσεις στον οργανισμό τους. Παράλληλα, ο οργανισμός τους έχει προσαρμοστεί σε ακραίες εναλλαγές πίεσης, αλλά «χάνει» σε αισθήσεις όπως η όσφρηση, η γεύση και η τριχοφυϊα, χαρακτηριστικά που μάλλον κρίθηκαν… περιττά κατά την εξέλιξη των ειδών στο νέο τους περιβάλλον.

Υπάρχουν όμως ακόμα κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των φαλαινών που επιμένουν να θυμίζουν ότι οι μακρινοί τους πρόγονοι ήταν… στεριανοί. Τα πτερύγιά τους διαθέτουν οστά που θυμίζουν τα αντίστοιχα θηλαστικών όπως ο ιπποπόταμος και η αγελάδα, παρά το ότι έχουν περάσει δεκάδες εκατομμύρια χρόνια.
ΠΗΓΗ: Nature Genetics


Ο Άγιος Βασίλης έρχεται μέσω… Διαδικτύου




Ο Άγιος Βασίλης έρχεται μέσω… Διαδικτύου Οι χριστουγεννιάτικες αγορές μέσω Internet θα σπάσουν το φράγμα των 100 δις δολαρίων, μόνο στις ΗΠΑ

Κάθε προηγούμενο ρεκόρ όγκου συναλλαγών και εσόδων αναμένεται να καταρρίψει η φετινή διαδικτυακή αγορά της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς παγκοσμίως, παρά τη διεθνή οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κορυφαίων αναλυτών της αγοράς, μόνο στις ΗΠΑ οι διαδικτυακές αγορές μέχρι την Πρωτοχρονιά θα ξεπεράσουν τα 100 δις δολάρια. Παράλληλα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Deloitte για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου NBC, το ποσοστό των καταναλωτών που δήλωσαν ότι θα χρησιμοποιήσουν φέτος το Διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους ανέρχεται στο 47% και καταλαμβάνει πλέον την πρώτη θέση, ξεπερνώντας τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά καταστήματα για πρώτη φορά στα χρονικά. Αντίστοιχα, στη Βρετανία το ποσόν που θα επενδυθεί σε εορταστικές αγορές μέσα στις 4 εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι τα Χριστούγεννα θα εκτιναχθεί πάνω από τα 10 δις λίρες στερλίνες, έναντι μόλις…8,6 δις το 2012.

Η τάση αυτή καταδεικνύει ότι πλέον όλο και περισσότεροι καταναλωτές στρέφονται προς το Διαδίκτυο για να πραγματοποιήσουν αγορές δώρων, προσωπικών αξεσουάρ, ακόμα και χριστουγεννιάτικων στολιδιών μέσω Διαδικτύου, αντικαθιστώντας την «παραδοσιακή» βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων με την εικονική περιήγηση μέσω της οθόνης του υπολογιστή ή του έξυπνου κινητού. «Οι διαδικτυακές αγορές την περίοδο των Εορτών φέτος θα ξεπεράσουν τις αντίστοιχες που πραγματοποιούνται στα πολυκαταστήματα και τα εμπορικά κέντρα. Οι βασικές αιτίες είναι προφανείς: Η αναζήτηση της χαμηλότερης τιμής, η άνεση και η ασφάλεια των συναλλαγών μέσω Internet, αλλά και η δυνατότητα να κάνει κάποιος τις αγορές του οποιαδήποτε ώρα και ημέρα επιθυμεί», αναφέρει η Deloitte στην ανάλυση της δημοσκόπησης.

Μια άλλη παράμετρος που αναδεικνύεται είναι ο ρόλος των «έξυπνων» κινητών και των υπολογιστών χειρός, όπως οι ταμπλέτες και οι φορητοί, καθώς σύμφωνα με τη έρευνα της εταιρείας, η ευκολία της χρήσης τους σημαίνει ότι οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης αγορών ακόμα και εν κινήσει, χωρίς να απαιτείται να καθίσουν μπροστά στην οθόνη του επιτραπέζιου υπολογιστή τους.

Εκτός από τις διαδικτυακές εταιρείες-κολοσσούς που εξειδικεύονται στις πωλήσεις μέσω internet, όλο και περισσότερα καταστήματα αναθεωρούν τη στάση τους και επενδύουν στις διαδικτυακές πύλες αγορών, όπως επισημαίνει η έρευνα. «Η αγορά χεριστουγεννιάτικων δώρων έχει πλέον ξεφύγει από τα εθνικά σύνορα. Από την «πίτα» των 100 δις δολαρίων που αναμένεται να φτάσει φέτος ο τζίρος των διαδικτυακών αγορών στις ΗΠΑ, τουλάχιστον τα 30 δις δολάρια θα προέλθουν από πελάτες εκτός της χώρας, ένα ποσοστό δηλαδή 30% που σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα εμπορικά καταστήματα κάθε χώρας έχει πλέον ξεφύγει από τα στενά εθνικά όρια», αναφέρει χαρακτηριστικά η Deloitte.

Τι κρύβεται πίσω από κάθε… κλικ αγοράς μέσω Διαδικτύου
Μια διόλου κολακευτική εικόνα αναδείχθηκε μέσα από ρεπορτάζ του BBC, σχετικά με τις συνθήκες εργασίας στη διαδικτυακή πύλη αγορών Amazon.com, καθώς ο κάθε εργαζόμενος καλείται να διανύσει τουλάχιστον 18 χιλιόμετρα κατά την οκτάωρη βάρδια του, διεκπεραιώνοντας μια παραγγελία ανά 33 δευτερόλεπτα. Τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι… ρομπότ απασχολούνται κατά την περίοδο των Εορτών στις κεντρικές αποθήκες της εταιρείας στη Βρετανία, προκειμένου να τακτοποιήσουν εκατομμύρια παραγγελίες από κάθε γωνιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο. Αν και η Amazon έσπευσε να διευκρινίσει ότι λαμβάνει «σοβαρά υπόψη της» την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων της και οι συνθήκες εργασίας είναι σύμφωνες με το νομικό καθεστώς της χώρας, η περίπτωσή της φαίνεται ότι αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου, δεδομένου ότι η διαδικτυακή αγορά έχει πλέον παγκόσμια διάσταση.

ΑΡΙΘΜΟΙ-ΣΤΟΙΧΕΙΑ
100 δις δολάρια ο τζίρος των αγορών στις ΗΠΑ μέσω internet για τα Χριστούγεννα.
900 δολάρια κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ  το ύψος των αγορών ανά άτομο προ κρίσης το 2008 à 688 δολάρια κατά μέσο όρο στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα είναι το ύψος των αγορών το 2013.
10 δις λίρες ο τζίρος των αγορών στη Βρετανία μέσω internet για τα Χριστούγεννα.
47% των καταναλωτών (σχεδόν 1 στους 2) στις ΗΠΑ θα ψωνίσει δώρα μόνο μέσω Διαδικτύου.
2 εκατ. Βρετανοί θα ψωνίσουν μέσω Διαδικτύου φέτος à 18% αύξηση σε σύγκριση με το 2012 à 55% από αυτούς θα ψωνίσουν μέσω «έξυπνου» κινητού
60% του ετήσιου τζίρου λιανικής στις ΗΠΑ πραγματοποιείται μέσα στο Δεκέμβριο.
40 εκατ. δέματα διαδικτυακών αγορών διαχειρίστηκαν τα Ταχυδρομεία της Βρετανίας το 2012
35 εκατ. παραγγελίες θα πραγματοποιηθούν μέσω Amazon στις ΗΠΑ à 306 παραγγελίες το δευτερόλεπτο à 80 υπεραποθήκες σε όλο τον κόσμο για να διαχειριστούν τον όγκο των παραγγελιών à 61 δις δολάρια ο συνολικός ετήσιος τζίρος το 2012
100% αύξηση στις διαδικτυακές πληρωμές μέσω Paypal το 2012 σε σύγκριση με το 2011.
5340 πληρωμές διαδικτυακών αγορών στις ΗΠΑ μέσω πιστωτικών καρτών το λεπτό το Δεκέμβριο του 2012
20% των καταναλωτών θα περιμένουν για τις αγορές τους μέχρι την τελευταία στιγμή.
12 δις δολάρια σε 24 ώρες το ρεκόρ διαδικτυακών αγορών το Δεκέμβριο του 2012.

500 εκατ. λίρες ξοδεύουν οι Βρετανοί για χριστουγεννιάτικα δώρα στα… κατοικίδιά τους

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Κινδυνεύουν τα "δάση" του βυθού




ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 19 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΣΤΙΣ 23/11/2013

ΚΕΙΜΕΝΟ: Άντζελα Λάζου Dean, Υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον, Ελληνικό γραφείο Greenpeace

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © Greenpeace /Yiannis Issaris

Ο βυθός των ελληνικών θαλασσών κρύβει εντυπωσιακές υποβρύχιες εικόνεςγεμάτες έντονα χρώματα, μαγευτικά τοπία και παράξενες μορφές ζωής. Στις ακτές μας μπορεί κανείς να συναντήσει όλους τους τυπικούς αλλά και πολλούς από τους σπανιότερους κατοίκους των θαλασσών, όπως ψάρια, αχινούς, μαλάκια, αστερίες και καβούρια με φόντο θαλάσσια φυτά ιδιαίτερων χρωμάτων, τα οποία πολλές φορές σχηματίζουν υποθαλάσσια «δάση», σε ένα ειδυλλιακό και αρμονικό τοπίο .

Όλοι μας κάποια στιγμή έχουμε προσέξει τα παράξενα καφετί «φύκια» που ξεβράζει η θάλασσα. Πρόκειται για τα φυτά του Ποσειδώνα (ή Ποσειδωνία), τα οποία πριν εκατομμύρια χρόνια ζούσαν στην ξηρά. Σήμερα είναι βυθισμένα στη θάλασσα σχηματίζοντας εκτεταμένα λιβάδια που αποτελούν το σπίτι για εκατοντάδες είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών, ακριβώς όπως τα δάση της ξηράς για τα χερσαία ζώα.

Και ενώ στην στεριά υπάρχει ένας βαθμός προστασίας των δασών και θα μας φαινόταν αδιανόητο να μην τα έχουμε  χαρτογραφήσει και να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται για να τα προστατεύσουμε, στη θάλασσα πλέουμε κυριολεκτικά σε άγνωστα νερά. Αφήνουμε απροστάτευτη τη θεμέλια λίθο του υδάτινου οικοσυστήματος και αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε ότι διακυβεύουμε το μέλλον μας καταστρέφοντας τη «βαριά βιομηχανία» παραγωγής οξυγόνου του πλανήτη μας.

Ξεριζωμένα φυτά και κομμένα ριζώματα δίπλα από ίχνηπου έχουν αφήσει πίσω τους τα συρόμενα αλιευτικά εργαλεία αλλά και βαθιές αυλακώσεις στη μέση των λιβαδιών από τις άγκυρες μεγάλων σκαφών, αποτελούν κάποιες από τις εικόνες καταστροφής που συναντούν οι καταδύτες ολοένα και συχνότερα σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας.  Η θάλασσα μας δίνει ζωή και εμείς την καταστρέφουμε. Μηχανότρατες αδειάζουν το βυθό και σπαταλούν αλόγιστα τη θαλάσσια ζωή και το ψάρι μας πετώντας το 45% της ψαριάς τους επειδή δεν έχει επαρκή εμπορική αξία. Έτσι, οργανισμοί όπως ο γόνος, μη δημοφιλή ψάρια, κοράλλια κ.α.πετιούνται πίσω στη θάλασσα νεκρά.

Ας μην αφήσουμε την απεραντοσύνη της θάλασσας να μας ξεγελάει. Είναι μία πηγή που σιγά σιγά εξαντλείται. Δεν χρειάζεται να βλέπουμε την καταστροφή για να ξέρουμε ότι υπάρχει. Βλέπουμε τα σημάδια της στα πρόσωπα των ανθρώπων που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τη θάλασσα, όπως είναι οι ψαράδες. Στο βλέμμα απόγνωσης χιλιάδων ανθρώπων που βλέπουν την ψαριά τους να συρρικνώνεται. Η έγκαιρη και αποτελεσματική προστασία οφείλει να είναι η προτεραιότητά μας, σαν μία ανάσα αισιοδοξίας για το μέλλον  που θα κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές.

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Και Ευρωπαίοι οι πρώτοι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής



Οι πρώτοι κάτοικοι της Βόρειας Αμερικής φαίνεται ότι ήταν και Ευρωπαίοι, ανατρέποντας την παγιωμένη εδώ και δεκαετίες επιστημονική παραδοχή ότι κατάγονταν μόνο από ασιατικά φύλα. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν επιστήμονες που μελέτησαν το γονιδίωμα ενός αγοριού ηλικίας 3 έως 4 ετών, το οποίο είχε ταφεί κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη πριν από 24.000 περίπου χρόνια.

Η ιδιαίτερα σημαντική αυτή ανακάλυψη, εφόσον επιβεβαιωθεί και από γονιδιακό έλεγχο άλλων δειγμάτων οστών που έχουν συλλεγεί σε διάφορα σημεία της Σιβηρίας και της Βόρειας Αμερικής, θα αναγκάσει τους ειδικούς να ξαναγράψουν τα βιβλία της εξάπλωσης του ανθρώπινου είδους κατά την ανώτερη παλαιολιθική περίοδο, χονδρικά από το 40.000 μέχρι το 11.000 π.Χ.

Η ανάλυση του DNA του «παιδιού της Μάαλ’τα», όπως ονομάστηκε, λόγω της τοποθεσίας στην οποία βρέθηκε κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη, κατέδειξε δύο σημαντικές παραμέτρους: Η γενετική του «ταυτότητα» ταιριάζει με το αντίστοιχο προφίλ δειγμάτων από τη σημερινή δυτική Ευρώπη, πράγμα το οποίο ερμηνεύεται ως ισχυρή απόδειξη ότι πληθυσμοί είχαν ταξιδέψει πολύ πιο ανατολικά από όσο θεωρούνταν μέχρι σήμερα δεδομένο. Παράλληλα, υπήρχε σημαντική γενετική ταυτοποίηση, περίπου στο 25%, με το DNA των ιθαγενών Ινδιάνων που ζουν ακόμα και σήμερα στον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Ενώ μέχρι σήμερα η γενική πεποίθηση ήταν ότι οι πρώτοι κάτοικοι κατάγονταν από Ασιάτες που βρέθηκαν στη Βόρεια Αμερική μέσω Αλάσκας, φαίνεται πλέον πολύ πιθανό ότι υπήρχε μια μίξη πληθυσμών που κατάγονταν αρχικά από την Ευρώπη και τη σημερινή Σιβηρία, πριν αυτοί «μετακομίσουν» στην άλλη όχθη του Ειρηνικού Ωκεανού.

Ανάμεσα στα κτερίσματα που βρέθηκαν στον τάφο του παιδιού ξεχωρίζουν περίτεχνα κοσμήματα από οστά μαμούθ και ημιπολύτιμους λίθους, παρόμοια με αντίστοιχης τεχνοτροπίας και περιόδου αντικείμενα που έχουν ανασκαφεί στη σημερινή Γαλλία και Ισπανία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι τα ευρήματα βρίσκονταν καταχωνιασμένα από το 1958 σε αποθήκη μουσείου στην Αγία Πετρούπολη και μόλις πρόσφατα δόθηκε η άδεια σε παλαιοανθρωπολόγους από το πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης να εξετάσουν τη γονιδιακή τους ταυτότητα.

«Στην αρχή θεωρήσαμε ότι τα γονιδιακά ευρήματα οφείλονταν σε λάθος ανάλυση, πιθανότατα από κακό χειρισμό των οστών κατά το παρελθόν, με αποτέλεσμα να έχει υπάρξει επιμειξία με σύγχρονο DNA. Όταν όμως μελετήσαμε το πυρηνικό γονιδίωμα, το οποίο αποτελεί κατά κάποιο τρόπο την ανεξίτηλη ταυτότητα που κληρονομείται από γενιά σε γενιά, διαπιστώσαμε ότι η πραγματικότητα ανέτρεπε όσα θεωρούσαμε μέχρι σήμερα δεδομένα», παρατήρησε ο καθηγητής Έσκε Βίλερσλεβ που ηγήθηκε της έρευνας. «Εξετάζοντας δείγμα άλλου σκελετού που ανάγεται στα 17.000 χρόνια π.Χ. βρήκαμε ακριβώς το ίδιο. Αυτό που προκαλεί έκπληξη είναι ότι ενώ υπάρχει η ευρωπαϊκή και η ινδιάνικη γενετική «ταυτότητα», απουσιάζει τελείως η ασιατική. Η μόνη πιθανή εξήγηση είναι ότι τα ασιατικά φύλα είχαν ήδη αναπτυχθεί ξεχωριστά και η επιμειξία τους έγινε σε ύστερη φάση».

Η ανακάλυψη αυτή είναι πιθανό να ανατρέψει μια σειρά παραδοχών, όπως το πότε αποικήθηκε για πρώτη φορά η Βόρεια Αμερική. Μέχρι σήμερα η επιστημονική κοινότητα θεωρούσε ότι η πρώτοι κάτοικοι πάτησαν το πόδι τους στην αμερικανική ήπειρο το 13.000 π.Χ. Αν επιβεβαιωθούν από διεπιστημονική έρευνα ότι πράγματι οι Αμερικανοί είχαν και Ευρωπαίους απογόνους, τότε είναι εξαιρετικά πιθανό οι πρώτοι κάτοικοι του σημερινού Καναδά και των ΗΠΑ να είναι χιλιάδες χρόνια… αρχαιότεροι.



Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2013

Υποβρύχια "Σταρ Τρεκ" θα παράγουν ηλεκτρισμό από θαλάσσια ρεύματα



Τεράστιοι υποβρύχιοι… χαρταετοί, που θυμίζουν διαστημόπλοια είναι η πρόταση εταιρείας για την παραγωγή ενέργειας από τα θαλάσσια ρεύματα. Όσο και αν ακούγεται σαν σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας, η συγκεκριμένη πρόταση έχει ήδη λάβει το «πράσινο φως» για την ανάπτυξή της, καθώς και επιχορήγηση από ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ για την ανάπτυξη ενός πιλοτικού μοντέλου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες που παρουσίασαν τη συγκεκριμένη πρόταση το σύστημα αποτελείται από ένα σμήνος υποβρύχιων… χαρταετών, οι τουρμπίνες των οποίων θα κινούνται από τα θαλάσσια ρεύματα και στη συνέχεια θα το μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό.



Τέλος στην εμφάνιση φωτογραφικού υλικού παιδικής κακοποίησης και πορνογραφίας θέλει να θέσει η Google, αποκλείοντας -μέσω ειδικών αλγορίθμων- την εμφάνιση σχετικών αποτελεσμάτων στις μηχανές αναζήτησης, τα δημοφιλή δηλαδή «ψαχτήρια» του Διαδικτύου, όπως αποκαλούνται.
Ο περιορισμός θα εφαρμοστεί αρχικά σε αγγλόφωνες αναζητήσεις και θα επεκταθεί μέσα στο 2004 και σε άλλες 160 περίπου γλώσσες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο πρόεδρος της Google Έρικ Σμιτ «δε θα καταφέρουμε να εξαλείψουμε σε απόλυτο βαθμό την παιδική πορνογραφία από το Διαδίκτυο, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ελαχιστοποιήσουμε την προβολή τέτοιου περιεχομένου».
Πηγή: Google


Ενεργό ηφαίστειο, κρυμμένο κάτω από ένα χιλιόμετρο αιώνιων πάγων εντόπισαν επιστήμονες στο Νότιο Πόλο. Οι ειδικοί από το πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στις ΗΠΑ, μελέτησαν σεισμικές δονήσεις που καταγράφηκαν το 2010 και το 2011 στη δυτική Ανταρκτική και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι προκλήθηκαν από τη δραστηριότητα ενός ηφαιστείου που είναι ενεργό εδώ και 8.000 χρόνια. Αν και υπάρχουν και άλλα ηφαίστεια, ενεργά και μη στην Ανταρκτική, η ανακάλυψη ενός ακόμα, κρυμμένου βαθιά στους πάγους, προβληματίζει τους ειδικούς, καθώς σε ενδεχόμενη μεγάλη έκρηξή του θα προκληθεί ταχύτατη τήξη των πάγων στην ευρύτερη περιοχή με ανυπολόγιστες συνέπειες.



Η αγαπημένη συνήθεια του facebook, τώρα και στην... Οξφόρδη


Έχει κατακλύσει τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, έχει γίνει μόδα με απήχηση σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φύλου, κατέκτησε τον τίτλο της «λέξης της χρονιάς για το 2013» και πλέον θα αποκτήσει και… επίσημη υπόσταση, καθώς θα συμπεριληφθεί και στο λεξικό της αγγλικής γλώσσας του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πρόκειται για τη λέξη «selfie», ή «αυτοφωτογραφία», επί το… ελληνικότερον, τη συνήθεια δηλαδή εκατομμυρίων χρηστών του Διαδικτύου να αναρτούν στις σελίδες τους στο facebook ή το twitter φωτογραφίες του προσώπου τους, την οποία έχουν τραβήξει οι ίδιοι με το κινητό τους, πολλές φορές φουσκώνοντας τα χείλια τους. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της επικαιροποίησης ενός από τα πιο έγκριτα λεξικά της αγγλικής γλώσσας, το λήμμα «selfie» έχει ήδη συμπεριληφθεί στη διαδικτυακή έκδοσή του από τον Αύγουστο, ενώ μέσα στον επόμενο μήνα θα αποκτήσει τη δική του θέση στην έντυπη έκδοση του λεξικού-σημείου αναφοράς για την αγγλική γλώσσα.

Η… εφεύρεση της λέξης στον κόσμο του Διαδικτύου ανάγεται στο… μακρινό 2002, όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε σε φόρουμ διαλόγου του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου ABC και οι γλωσσολόγοι που επιμελούνται της ενημέρωσης του λεξικού παρατήρησαν ότι κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο η συχνότητα χρήσης της λέξης αυτής εκτοξεύθηκε κατά 17.000%.

«Η επιλογή της λέξης selfie βασίζεται τόσο στη δημοφιλία της, όπως καταγράφεται από τη συχνότητα εμφάνισής της, όσο και από την πραγματικότητα την οποία περιγράφει, δηλαδή την τάση εκατομμυρίων ανθρώπων να απαθανατίζουν τον εαυτό τους και να αναρτούν την αυτοφωτογραφία τους στο Διαδίκτυο», παρατήρησε η Τζούντι Πίρσολ, εκ των υπευθύνων για τη σύνταξη του λεξικού.

Η τάση αυτή πάντως έχει προβληματίσει πολλούς επιστήμονες, όπως τον ψυχολόγο Γκάβιν Φιλντς, από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν: «Η ναρκισσιστική υπερπροβολή μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, κρύβει πολλές φορές ελλειμματικές και ανασφαλείς προσωπικότητες, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που προκαλεί και αρνητικά συναισθήματα σε εκείνους που τις βλέπουν», σημείωσε σε συνέντευξή του σε αμερικανικό τηλεοπτικό σταθμό και συμπλήρωσε: «Πολλοί νέοι δεν σκέφτονται τις επιπτώσεις της ανάρτησης τέτοιων φωτογραφιών, καθώς πολλές έχουν τραβηχτεί μετά από μια βραδιά κατανάλωσης αλκοόλ, ή αποκαλύπτουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».

Ξεκίνησε ως… μεθυσμένο αστείο, το υιοθέτησε μέχρι και ο… Πάπας
Η πρώτη… αυτοφωτογραφία που εμφανίστηκε το 2002 σε αυστραλιανή ιστοσελίδα, εμφάνιζε τα μωλωπισμένα χείλη ενός άνδρα μετά από πτώση, ο οποίος σημείωνε ότι η ελαφρώς κουνημένη εικόνα δεν ήταν απότοκο μέθης, αλλά επειδή την τράβηξε ο ίδιος, χρησιμοποιώντας της λέξη «selfie» για πρώτη φορά. Με το πέρασμα του χρόνου, η τάση αυτή απέκτησε διαστάσεις διαδικτυακής χιονοστιβάδας, με πολιτικούς, αστέρες του κινηματογράφου και της μουσικής, αλλά ακόμα και τον… Πάπα, να αναρτούν παρόμοιες φωτογραφίες στο Διαδίκτυο.

«Μπορεί να υποκρύπτει ψυχική πάθηση»
«Δε θα πρέπει να ομαδοποιούμε εκείνους που αναρτούν περιστασιακά τέτοιες αυτοφωτογραφίες στο Διαδίκτυο, με όσους το κάνουν συστηματικά. Πέρα από την προφανή τάση αυτοπροβολής που σηματοδοτεί, είναι ίσως και μια ένδειξη πιθανής ψυχικής διαταραχής που οφείλεται σε βαθύτερα αίτια», σχολίασε η Κάθριν Σίνγκλεϊ από το πανεπιστήμιο του Χιούστον. «Το να βάζει κάποιος συνεχώς αυτοφωτογραφίες του στο Διαδίκτυο, καταδεικνύει και μια υποσυνείδητη πολλές φορές αναζήτηση επιβεβαίωσης από το διαδικτυακό του κύκλο, κυνηγώντας την αποδοχή των ομοίων του σε ένα φανταστικό κόσμο», συμπλήρωσε η ίδια.



Σπάνιες φωτογραφίες από το bunker με τα χαμένα υποβρύχια






Τρία γερμανικά υποβρύχια βρίσκονταν για μισό σχεδόν αιώνα κάτω από το μισογκρεμισμένο bunker στο Αμβούργο και παρά το ότι είχαν γίνει προσπάθειες να πουληθούν ως σκραπ μετά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, η επιχχείρηση είχε κριθεί ως επικίνδυνη και εγκαταλείφθηκε.

Έτσι για τέσσερις περίπου δεκαετίες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, τα υποβρύχια παρέμεναν ξεχασμένα σχεδόν από όλους. Ακολούθησε μια βραχεία περίοδος κατά την οποία κυνηγοί αναμνηστικών και ερασιτέχνες ιστορικοί έμπαιναν στη "φωλιά" των υποβρυχίων και αφαιρούσαν ό,τι μπορούσαν από αυτά.

Λίγα χρόνια αργότερα και στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης του χώρου, το bunker γεμίστηκε με άμμο και χαλίκι και στη θέση του χτίστηκαν άλλες εγκαταστάσεις. Σήμερα, το μόνο που παραμένει είναι κάποιες σπάνιες φωτογραφίες που δείχνουν τους κυνηγούς "θησαυρών" επί τω έργω. 

Μυστήριο με το γερμανικό υποβρύχιο που εντοπίστηκε στην Ινδονησία


Πέπλο μυστηρίου καλύπτει την πρόσφατη ανακάλυψη ενός βυθισμένου γερμανικού υποβρυχίου στα ανοιχτά της Ιάβας στην Ινδονησία. Στην ευρύτερη περιοχή είχαν χαθεί δύο υποβρύχια, το U 183 και και U 168, τα οποία είχαν τορπιλιστεί από άλλα υποβρύχια, το 1944 και το 1945.





Οι αυτοδύτες αξιοποίησαν πληροφορίες από ψαράδες και μετά από αρκετές καταδύσεις κατάφεραν να εντοπίσουν το κουφάρι του άγνωστου μέχρι στιγμής υποβρυχίου και ανέλκυσαν μερικά αντικείμενα από αυτό, τα οποία όμως δε βοήθησαν στην οριστική ταυτοποίησή του. Οι έρευνες θα συνεχιστούν και τις επόεμενς ημέρες.



Διαβάστε εδώ: 

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Φενεός Κορινθίας: Βόλτα στο βουνό, τη λίμνη Δόξα και κάτω από την επιφάνειά της








ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΣΤΙΣ 16/11/2013

KEIMENO-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΚΩΣΤΑΣ ΛΑΔΑΣ

kostasladas.blogspot.com

Ο Φενεός είναι μια πανέμορφη περιοχή της ορεινής Κορινθίας. Η ομορφιά και μοναδικότητα αυτής της περιοχής οφείλεται στο μεγάλο οροπέδιο που βρίσκεται ανάμεσα στα βουνά και στα 9 χωριά του που περιστοιχίζουν την περιοχή του Φενεού. Για αυτήν την εκπληκτική του θέση και ομορφιά  χαρακτηρίζεται ''Κορινθιακή Ελβετία''

 Η περιοχή του Φενεού συνδέεται με σημαντικά μυθολογικά και ιστορικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το μύθο οι καταβόθρες που εξαφανίζονταν τα νερά της λίμνης ήταν οι πύλες του Άδη. Σήμερα θεωρείται ότι τα νερά του οροπεδίου εκβάλλουν στις πηγές του Λάδωνα.

Κοντά στην παλιά λίμνη έχει δημιουργηθεί νέα τεχνητή με το όνομα Δόξα.

Η πανέμορφη και μικρή λίμνη Δόξας βρίσκεται σε υψόμετρο 869 μέτρα στην περιοχή Φενεού Κορινθίας.

Η περιοχή εκτείνεται σε ένα μεγάλο τριγωνικό οροπέδιο ,με φυσικά όρια τρία βουνά με πυκνά δάση, την Κυλλήνη βόρεια, τον Ολίγυρτο ανατολικά-νότια και την οροσειρά του Χελμού δυτικά.

Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη η οποία δημιουργήθηκε το 1998 με την κατασκευή φράγματος και την τροφοδοτεί με νερό ο χείμαρρος Δόξας . Στα νερά της καθρεφτίζονται οι ψηλές κορυφές των Αροανίων και της Κυλλήνης ενώ πάνω σε μια στενή λωρίδα γης, ξεπροβάλλει και το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου ή Παλαιομονάστηρο.

Η ιστορία της λίμνης είναι πολύ παλιά και σύμφωνα με μαρτυρίες από τον 4ο π.Χ αιώνα αναφέρεται ότι η λίμνη άλλοτε κατέκλυζε τον κάμπο και έκανε καταστροφές κι άλλοτε άδειαζε. Οι ποταμοί Δόξας και Όλβιος μετέφεραν εκεί τα νερά τους, μετατρέποντας την, κάθε χειμώνα σε λίμνη. Τα σημάδια που άφησε το νερό στα βράχια των βουνών είναι εμφανή μέχρι και σήμερα καθώς η λωρίδα στην οποία έφτανε η στάθμη της λίμνης παραμένει γυμνή από βλάστηση. Παλαιότερα βρισκόταν εκεί το παλαιό μοναστήρι του Aγίου Γεωργίου (εξ ου και η ονομασία Παλαιομονάστηρο) αλλά οι μοναχοί αποφάσισαν να μεταφερθούν λίγο ψηλότερα αφού η στάθμη του νερού μερικές φορές ανέβαινε επικίνδυνα. Ακόμα και σήμερα φαίνονται τα ερείπια του παλαιού μοναστηριού πίσω από το πανέμορφο εκκλησάκι.

Σε δεσπόζουσα θέση πάνω από την λίμνη βρίσκεται και το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου του Φονιά, το οποίο χτίστηκε το 1610 και από το μπαλκόνι του προσφέρεται υπέροχη θέα.

Περιμετρικά της λίμνης υπάρχει δρόμος που προσφέρεται για ποδηλασία  και περπάτημα ,με αρκετά παγκάκια για να απολαύσετε το μαγευτικό τοπίο.

Τοπίο που κάθε εποχή έχει διαφορετική ομορφιά, λευκό τον χειμώνα με την λίμνη περιτριγυρισμένη από τα χιόνια, φωτεινό την άνοιξη με τα μόλις ανθισμένα φυτά και τους ήχους από τα πρώτα αποδημητικά πουλιά, δροσερό το καλοκαίρι με απέραντες σκιές από τα πεύκα και τα έλατα ,ενώ το φθινόπωρο το κίτρινο -κόκκινο χρώμα από τα πεσμένα φύλλα που κυριαρχεί παντού, σε συνδυασμό με την χαμηλή θερμοκρασία ,κάνουν την λίμνη τον απόλυτο ταξιδιωτικό προορισμό.

Μια λωρίδα γης απέναντι από το φράγμα ,εισχωρεί μέσα στα νερά της λίμνης και φτάνει στο  εκκλησάκι του Αγ Φανουρίου ,πετρόκτιστο και περιποιημένο ,ανοικτό για όλους τους επισκέπτες, με λιτό εσωτερικό χώρο  .Η διαδρομή μέχρι την λίμνη κρύβει πολλές εκπλήξεις ,ειδικά τις πρωινές ώρες ,γεμίζοντας με ενδιαφέρον το ανέβασμα μέχρι το οροπέδιο ,άλλοτε με τις ακτίνες του Ήλιου να δημιουργούν πολύχρωμους συνδυασμούς από την πρωινή υγρασία και άλλοτε με την ομίχλη να δημιουργεί μοναδικούς ασπρόμαυρους πίνακες ζωγραφικής.

Αξίζει να επισκεφτείτε τα μικρά γραφικά χωριά που βρίσκονται κοντά στην λίμνη, Φενεό ,Στενό, Γκούρα, Άνω κ Κάτω Ταρσό, Μοσιά ,Μεσσινό, χωριά γεμάτα παραδοσιακά καφενεία ,πετρόκτιστα σπίτια ,γεμάτα βελανιδιές και πλατάνια και όλα με παραδοσιακές ταβέρνες για όλα τα γούστα.

Εάν σας αρέσει η πεζοπορία και η ποδηλασία στην περιοχή υπάρχουν πολλές διαδρομές που μπορείτε να ακολουθήσετε και να ανακαλύψετε κρυμμένες ομορφιές. Επίσης μπορείτε να κάνετε ιππασία ,τοξοβολία ,paintball και άλλες ασχολίες.

Κάτω από την επιφάνεια…
Υπάρχουν καταδυτικά σημεία ,που αν μπορούσε ένα μαγικό χέρι να μας τοποθετήσει κάτω από την επιφάνεια του νερού  και μετά ,ως δια μαγείας πάλι, να μας επιστρέψει στην βάση μας, πιθανόν να μην παρουσίαζαν κανένα απολύτως ενδιαφέρον. Το κρύο νερό, η κακή ορατότητα ,μεγάλες χιλιομετρικά αποστάσεις , η πολύωρη οδήγηση σε συνδυασμό με το πρωινό ξύπνημα και τις χαμηλές θερμοκρασίες, είναι αναμφισβήτητα ανασταλτικοί παράγοντες.

Όταν όμως συνδυαστούν όλα αυτά μαζί σε μια κατάδυση, τότε το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό και αυτό συμβαίνει στις περισσότερες καταδύσεις σε λίμνες ,τις καταδύσεις υψομέτρου.

Με το θερμόμετρο λοιπόν να δείχνει θερμοκρασία αέρα 8 βαθμούς, τολμήσαμε μια καταδυτική επίσκεψη ,στο ονομαζόμενο, ''ποντικονήσι της Κορίνθου'' στην λίμνη Δόξας του Φενεού.

Απέναντι ακριβώς από το μικρό φράγμα  υπάρχει μια μικρή λωρίδα γης ,στην άκρη της οποίας βρίσκεται το εκκλησάκι του Αγ Φανουρίου ,σημείο αναφοράς για την κατάδυσή μας. Μια ξύλινη εξέδρα στην δεξιά του πλευρά θα μας χρησιμεύσει για την προετοιμασία του εξοπλισμού μας ,ενώ τα ερείπια του παλιού μοναστηριού που βρίσκονται μισοβυθισμένα ,ακριβώς μπροστά της ,κάνουν εύκολη την είσοδο μας στο νερό.

Οι θερμοκρασίες της λίμνης συνήθως κυμαίνονται από 5 έως 10 βαθμούς, ειδικά τους χειμερινούς μήνες και εξαρτώνται άμεσα από το λιώσιμο του χιονιού στα γύρω βουνά, κάνοντας άκρως απαραίτητη την χρήση στεγανής στολής.

Το μέγιστο βάθος της λίμνης ,περίπου στο μέσον της φτάνει τα 38 μέτρα ,μα η καλύτερη διαδρομή δεν ξεπερνάει τα 18μ . Ο πυθμένας της ,αλλά και όλο το ομαλό κατέβασμα προς αυτόν είναι λασπώδες και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην πλευστότητα μας, γιατί με την παραμικρή ανατάραξη, θολώνει μεγάλο τμήμα του. Αυτό σε συνδυασμό με τα πεσμένα κλαριά και τους κορμούς δέντρων δυσκολεύουν πολύ την ορατότητα και αυξάνουν τον κίνδυνο μπλεξίματος μας, κανοντας ομως ακομα πιο μυστηριώδες το υποβρύχιο τοπίο.

Από την εξέδρα ,ακολουθώντας πορεία προς την δεξιά όχθη και σε βάθος περίπου 9 μέτρων συναντάμε ένα κάθετο τμήμα της όχθης, με τρύπες μέσα στην λάσπη, που κατοικούνται από την σπάνια γαλάζια καραβίδα.

Η χρήση δυνατού φακού θα μας βοηθήσει τόσο στον εντοπισμό τους ,όσο και στο να αποφύγουμε έγκαιρα τα διάφορα κλαδιά που βρίσκονται τριγύρω .Θα χρειαστεί αρκετή υπομονή και προσεκτικές κινήσεις από μέρους μας, ώστε να δώσουμε τον χρόνο σε αυτούς τους κατοίκους να διώξουν, με την κίνηση τους, την σκόνη της λάσπης  από πάνω τους και να μας αποκαλύψουν το γαλάζιο τους χρώμα .

Επιλέγουμε για επιστροφή την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν που ξεκινήσαμε και σε ρηχότερο βάθος 5 μετρων, θα συναντήσουμε το βυθισμένο εικονοστάσι του παλιού μοναστηριού με τον μικρό τρούλο και το σταυρό να στέκεται χορταριασμένος πάνω του, ενώ στο πλαϊνό άνοιγμα του, βρίσκεται μια παλιά αλλοιωμένη εικόνα και μια θήκη για τα κεριά που κάποτε άναβαν στο εσωτερικό του.

Δεν είναι απίθανο να έχουμε και μια συνάντηση με μερικές βίδρες, μόνιμοι πλέον κάτοικοι της λίμνης αλλά ταυτόχρονα και τόσο ντροπαλοί.


Το κρύο όμως και ο περιορισμός του χρόνου κατάδυσης λόγω του υψόμετρου, γρήγορα θα μας φέρουν στην επιφάνεια ,όπου έκπληκτοι θα συναντήσουμε αρκετούς επισκέπτες της λίμνης να κοιτούν απορημένοι τους παράξενους εισβολείς που έβγαζαν μπουρμπουλήθρες και να αρχίσει ένας καταιγισμός ερωτήσεων για την υποβρύχια δραστηριότητα μας πριν ακόμα προλάβουμε να βγούμε από το νερό.

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Μελισσάνη: Τα μυστικά της λίμνης





ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΣΤΙΣ 16/11/2013

ΚΕΙΜΕΝΟ: ΘΑΝΟΣ ΑΝΤΩΝΕΛΟΣ
ΦΩΤΟ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΗΓΟΥΤΣΟΣ www.rigoutsosphotos.com

Φθινόπωρο, η πιο κατάλληλη εποχή για υποβρύχια… επίσκεψη στο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης. Μονοι, για μην ενοχλουμε τους τουριστες του καλοκαιριού ή το προσωπικό, το οποιο ειναι πολυ εξυπηρετικο, ,αλλα κυριως χωρις την πιεση του χρονου.

Μολις μας ανοιξε ο φυλακας και μας παραδοθηκε η "αγαπημενη" μας, απλα απολαυσαμε το μοναδικής ομορφιάς περιβαλλον με την ησυχια μας. Η αρχη της καταδυσης,εγινε απο το σημειο που οι βαρκαρηδες επιβιβαζουν τους επισκεπτες και εχει μικρο βαθος, περιπου 7 μετρα. Εκει βρισκεται η βουλιαγμένη οροφη, συνεπως ενας μεγαλος ογκος απο πετρωματα υπαρχει ακριβως μπροστα μας.

Το πρωτο που παρατηρούμε,ειναι τα καθαρα νερα, με την ορατοτητα να φτανει πάνω από τα 25 μετρα διοτι το νερο ειναι υφάλμυρο και "φιλτραρεται" συνεχως μεσα απο τα πετρωματα. Νιωθεις πραγματικά πως αιωρεισαι στο κενο. Το νερο είναι σχεδον γλυκο διοτι το περασμα της θαλασσας μεσα απο το ασβεστολιθικο υπεδαφος,ανακατευεται μαζι με τα νερα της βροχης και εκει οφειλει και την σταθερά χαμηλη θερμοκρασια,στους 14-15 βαθμους Κελσιου όλο το χρόνο.

Η υποβρύχια βόλτα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις: Τα υπεροχα σχηματα που εχουν δημιουργηθει με τους σταλακτιτες και τα ομορφα χρωματα που εχουν υιοθετησει είναι μια από αυτές. Παρα πολλοι σταλαγμίτες και σταλακτιτες σε διαφορα σχηματα αλλα και μεγεθη.

Παραλληλα,δεν μπορεις να αγνοήσεις και τους μόνιμους κατοικους αυτης της περιοχης στο περασμα σου.Μικρα χελια, τα οποια ειναι βεβαιως εντελως ακινδυνα και η περιεργεια τους, θα τα φερει κοντα στον επισκεπτη. Υπαρχουν και λιγοι κεφαλοι,οι οποιοι δυστυχως δεν ειναι και τοσο κοινωνικοι οσο τα χελια και απλως θα περνουν σαν παρατηρητες απο μακρια.

Ενα αλλο μικρο, αναποσπαστο ομως κομματι της Ιστοριας στην Μελισσανη,αποτελουν και τα αρκετα ευρηματα που συναντεις στο πυθμενα.Μια βυθισμενη βαρκα,γυαλια ηλιου,κερματα που ρίχνουν οι επισκέπτες, επιζητώντας την… εύνοια των νυμφών που κατα την παράδοση ζουν στη Μελισσάνη.

Το μεγιστο βαθος ειναι 33 μετρα. Συνεχιζοντας και αλλο μεσα στη βυθισμένη αιθουσα του ομορφου αυτου  λιμνοσπηλαιου,υπαρχει ενα ανοιγμα μεσα στο βραχο που θυμιζει το περασμα ενος "αορατου" ποταμου. Σχεδον νοιωθεις την συνεχη του ροη...Συνδεει το νερο της λιμνης με ολο αυτο το υπογειο συστημα με τα εισερχομενα και εξερχομενα "καναλια" απο τις Καταβοθρες αλλα και με την λιμνοθαλασσα του Καραβομυλου και εν τελει με αλλα λιμνοσπηλαια της περιοχης. 

Το πορισμα και αποτελεσμα,της υποβρυχιας επισκεψης μας;

Ερωτας με την πρώτη… βουτιά!  Θελουμε και αλλο!

Μελισσάνη Ενα εργο τεχνης της φυσης
Η Μελισσάνη είναι μια "σχεδον" υπογεια λιμνη με πανεμορφα καθαρα νερα, πολυ ωραια χρωματα,σταλακτικες που εχουν παρει περιεργες μορφες, και τέλεια ακουστική. Η καθε σταγονα καθως πεφτει στην επιφανεια της νιωθεις να ηχει, τοσο καθαρα και σχεδον… στερεοφωνικα!

Είναι «σχεδον» υπογεια λιμνη, διοτι τμημα της οροφης εχει πεσει, διαστασεων περιπου 150 τ.μ. και εχει αποκαλυψει το λιμνοσπηλαιο. Η εισοδος ειναι τεχνητη, μια σηραγγα σκάφτηκε στο βράχο το 1963 και ο επισκεπτης ξεναγειται στην αιθουσα με βαρκα. Βρισκεται στο χωριο Καραβομυλος,παρα πολυ κοντα στην Σαμη. 

Η κυριως αιθουσα έχει διασταση, περιπου 160 μετρα μηκος και 40 μετρα πλατος. Η επιφανεια της λιμνης, βρισκεται 20 μετρα,κατω απο την επιφανεια του εδαφους και 40 μετρα περιπου πανω απο την επιφανεια της θαλασσας. Ενα εργο τεχνης της Μητερας φυσης μας...

Γεννηση ενος σπηλαιου...
Οι ιδιαιτεροι και ομορφοι σε σχηματα και χρωματα σταλακτιτες του,εχουν ηλικια περισσοτερο των 20.000 ετων οπου βρισκονται και στα τοιχωματα του σπηλαιου αλλα και στα υποβρυχια τμηματα του. Η αιθουσα δεν ηταν εξ αρχης πλημμυρισμενη,διοτι η δημιουργια αυτου του σπανιου γεωλογικου φαινομενου,χρειαζεται βεβαιως και την βοηθεια του ατμοσφαιρικου μας αερα για να σχηματιστει. Απο ανασκαφες οπου πραγματοποιηθηκαν το 1963 απο τον καθηγητη Μαρινατο,τεκμηριωθηκε η λατρεια του θεου Πανα και των Νυμφων.

Απο εκει καταγεται και το ονομα του λιμνοσπηλαιου: "Σπηλαιο των Νυμφων" ή και λιμνοσπηλαιο "Μελισσανης". Αλλη εκδοχη βρισκεται και στην Μυθολογια μας, η οποία αναφέρει πως ο θεος Πάνας,κατοικουσε στην λιμνη και συνοδευοταν απο τις Νυμφες. Μια εκ των Νυμφών,η Μελισσάνθη,τον ερωτευθηκε αλλα ο ιδιος την απορριψε.Δεν αντεξε και επεσε στην λιμνη,για να δωσει τελος στην ζωη της.

Δεν ακολουθεί τους νόμους της Φυσικής!
Η θαλασσα χανεται στην κυριολεξια με ορμη,ως ποταμος,στις Καταβοθρες Αργοστολιου και ακολουθει την περιεργη και τρελη πορεια της,μεσα στο εδαφος,οπου εχει ενδιαμεσο σταθμο το ομορφο λιμνοσπηλαιο μας, πριν καταληξει και πάλι στη θαλασσα. Το παραδοξο; Δεν ακολουθει τους νομους της Φυσικης!

Το νερο ακολουθει "ανοδικη" πορεια, εισερχεται στο λιμνοσπηλαιο, που βρισκεται σχεδον 40 μετρα πανω απο την σταθμη της θαλασσας και μετεπειτα καταληγει στη λιμνοθαλασσα του Καραβομυλου! Το "μυστικο" αποκαλυφθηκε οταν στις Καταβοθρες χρησιμοποιησαν καταλληλα χρωματα,για να βρεθει ο τελικος προορισμος των νερων. Μετα δυο περιπου εβδομαδες,κατεληξε στην...Μελισσανη και μετεπειτα, στη λιμνοθαλασσα του Καραβομυλου.

Η καταλληλη ωρα για επισκεψη,στις 12:00 το μεσημερι,ο ηλιος βρισκεται ακριβως επανω απο το τμημα της οροφης που εχει πεσει,διαχεει το φως του καθετα και μπορει να μας δωσει τις φοβερες εικονες,σε συνδυασμο με την μεγαλη διαυγεια των κρυσταλλινων και υφάλμυρων νερων του. Σχεδον...ζωντανες,χρωματιστες μπλε και τυρκουαζ "ανταυγειες" μεσα το νερο. Κατα καποιο τροπο το τραγουδι απο τις Νυμφες,ηχει στα αυτια σου και το ταξιδι ξεκιναει...
Θεαμα που απολαμβανει ενας αυτοδυτης ,αλλα και ο καθε επισκεπτης του Νησιου,οπου με την βοηθεια των βαρκαρηδων,εχει την δυνατοτητα να κανει μια πολυ ωραια βολτα στην λιμνη και να απολαυσει αυτο το ομορφο ταξιδι.

Παραλληλα,εχει την δυνατοτητα,να περασει με την βαρκα,στο "σκεπασμενο" τμημα με οροφη και εκει ακριβως προς το Βορειο σημειο,η λιμνη φιλοξενει ενα μικρο νησακι.Σε αυτο το σημειο,βρεθηκαν τα αρχαιολογικα ευρηματα,που φυλασσονται στο αρχαιολογικο μουσειο του Αργοστολιου.


Κύθηρα: Τα ξωκλήσια που... ξαναζωντανεύουν



ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ 18 ΤΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ "ΓΕΩΔΡΟΜΙΟ" ΣΤΙΣ 16/11/2013
ΚΕΙΜΕΝΟ-ΦΩΤΟ: JOHN FARDOULIS

Ξωκλήσια στις κορφές των Κυθήρων, κρεμασμένα στην άκρη του γκρεμού, χτισμένα πέτρα-πέτρα με μόχθο και μεράκι πριν από αιώνες, «ξαναζωντανεύουν» μετά από δεκαετίες, ίσως και αιώνες, χάρη στις προσπάθειες κατοίκων του νησιού, αλλά και ομογενών που επιστρέφουν κάθε καλοκαίρι στην πατρογονική γη από κάθε γωνιά του πλανήτη, θέλοντας να γνωρίσουν από κοντά τα μέρη των παππούδων και των γονιών τους.

Ένας από αυτούς είναι ο John Fardoulis, με ρίζες στα Κύθηρα και… κλαδιά στη μακρινή Αυστραλία, ένας νέος που έβαλε στόχο να αναδείξει τις ομορφιές των Κυθήρων, αλλά και να προβάλλει την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού, από τα βάθη της θάλασσας, μέχρι τις κορυφές των βουνών. Κινητοποιεί την ομογένεια στην Αυστραλία, κινεί… ουρανό και γη για να λάβει τις απαραίτητες άδειες από τις αρχές, εμπνέει ντόπιους και ξένους.

Με την αμέριστη συμπαράσταση του Μητροπολίτη Κυθήρων Σεραφείμ ο οποίος χοροστατεί στη Θεία Λειτουργία, δεκάδες πιστοί κάθε ηλικίας παίρνουν τον ανήφορο μέχρι τα ξωκλήσια. Ψαλμωδίες, το άρωμα του λιβανιού «παντρεμένο» με τα άγρια αρωματικά φυτά του νησιού, εικόνες μοναδικής ομορφιάς της Φύσης, συνθέτουν ένα αξεπέραστο έργο Τέχνης.

Στον Άγιο Γεώργιο στο Παλιόκαστρο υπήρχε αρχαίος ναός, πιθανότατα της Αφροδίτης, όπως μαρτυρούν οι αρχαίες κολώνες που ενσωματώθηκαν στο ξωκλήσι, στον Άγιο Κοσμά, ο οποίος σύμφωνα με τα την επικρατέστερη εκδοχή χτίστηκε πριν από 700 χρόνια, υπάρχουν θραύσματα από αρχαία κτίσματα και στον Προφήτη Ηλία, το ψηλότερο ξωκλήσι του νησιού, χρειάστηκε να ξανανοίξει το μονοπάτι, μετά από δεκαετίες, με κοπιαστική προσωπική εργασία δεκάδων εθελοντών που έπιασαν τις τσάπες για να αποκαλύψουν και πάλι τα περάσματα που κάλυψαν η βλάστηση και οι κατολισθήσεις τα προηγούμενα χρόνια.


«Όταν υπάρχει αγάπη για τη Γη που γέννησε τους προγόνους μας, όλα γίνονται!», λέει ο Τζον. «Η πολιτιστική κληρονομιά μας δεν είναι μόνο τα υπέροχα αρχαία που βρίσκονται διάσπαρτα στο νησί, αλλά και τα ταπεινά ξωκλήσια που χτίστηκαν πριν από αιώνες από απλούς ανθρώπους που ήθελαν να τιμήσουν τη σχέση τους με το Θεό. Αν και παρέμεναν για χρόνια στην αφάνεια, ήρθε η στιγμή να τα ξαναανακαλύψουμε. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανταμοιβή από το να βλέπεις δεκάδες ανθρώπους να σκαρφαλώνουν στο βουνό για να επισκεφθούν και πάλι τα ερημικά εκκλησάκια. Κάθε εθελοντής, είτε ντόπιος, είτε ομογενής, δε μπορεί παρά να αισθάνεται υπερήφανος που προσφέρει και εκείνος ένα λιθαράκι στην ανάδειξη της μοναδικότητας των Κυθήρων», συμπληρώνει.