Translate

Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Τα μαγικά μανιτάρια, η κατάδυση στην... πανσέληνο, το γουρουνάκι του Τιτανικού και ο ναυαγισμένος... γοργόνος


Κατάδυση στην... πανσέληνο
Ο Κολομβιανός πρωταθλητής των καταδύσεων από απόκρημνα βράχια Ορλάντο Ντούκε,  βούτηξε μπροστά από το ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο τη βραδιά της αυγουστιάτικης πανσέληνου. Το λατρευτικό κέντρο της αρχαιότητας που απέκτησε στρατηγική, ναυτιλιακή και εμπορική σημασία την περίοδο ακμής της Αθήνας, τον 5ο αιώνα π.Χ., οι απόκρημνοι βράχοι, το βαθύ μπλε της θάλασσας και το λαμπρό φεγγάρι, έγιναν μάρτυρες της άρτια εκτελεσμένης «χορογραφίας» του παράτολμου καταδύτη. «Έκανα μια ατμοσφαιρική βουτιά και ήρθα κοντά με τη φύση όσο ποτέ. Ήμουν εγώ, ένας βράχος σε μια υπέροχη βραδιά. Με άγχωνε το απόλυτο σκοτάδι αλλά το ολόγιομο φεγγάρι και ο πανέμορφος ναός δημιουργούσαν μια φοβερή ατμόσφαιρα στην οποία κανείς δε μπορούσε να αντισταθεί» ανέφερε ο Ντούκε μετά την επιτυχημένη του βουτιά.
ΠΗΓΗ: RedBullCliffDiving

Ξανατραγούδησε το… γουρουνάκι του Τιτανικού
Ένα μουσικό παιχνίδι που ανήκε σε μια 32χρονη επιβάτιδα του Τιτανικού, του υπερωκεάνιου που βυθίστηκε στο Βόρειο Ατλαντικό μετά από πρόσκρουση σε παγόβουνο τον Απρίλιο του 1912, ξανακούστηκε μετά από 101 σχεδόν χρόνια. Ειδικοί του Μουσείου Ναυτικής Ιστορίας στη Βρετανία κατάφεραν να επισκευάσουν το… μουσικό γουρουνάκι της Ίντιθ Ρόζενμπαουμ, δημοσιογράφου που βρισκόταν στο μοιραίο πλοίο και έτσι η απόκοσμη μελωδία από το παρελθόν ξαναήλθε στην επιφάνεια της μνήμης. Η Ρόζενμπαουμ είχε δηλώσει σε συνέντευξή της το 1970 ότι αρχικά δεν ήθελε να εγκαταλείψει το πλοίο, όταν όμως ένα μέλος του πληρώματος πέταξε το γουρουνάκι σε μια βάρκα λέγοντάς της ότι «αν δε θες να σωθείς εσύ, ας σωθεί τουλάχιστον εκείνο», το ακολούθησε και η ίδια. Παρέμεινε στη σωστική λέμβο για επτά ώρες μέχρι να περισυλλεγεί και στην ίδια συνέντευξη είχε αναφέρει ότι η μουσική του γουρουνιού ηρεμούσε τα παιδάκια που βρίσκονταν στη βάρκα μαζί της.
ΠΗΓΗ: National Maritime Museum

Μαγικά μανιτάρια και LSD κατά της κατάθλιψης
Έρευνα που πραγματοποίησαν επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία κατέδειξε ότι ουσίες που υπάρχουν στα «μαγικά» μανιτάρια και το LSD, όπως η ψιλοκυβίνη, δεν επιδρούν αρνητικά στην ψυχική υγεία των χρηστών τους και σε κάποιες περιπτώσεις συντελούν ακόμα και στην ελάττωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Οι ειδικοί του τμήματος νευροεπιστημών του πανεπιστημίου του Όσλο μελέτησαν δεδομένα 130.000 ατόμων, μεταξύ των οποίων και 22.000 ανθρώπων που είχαν δοκιμάσει τις συγκεκριμένες τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους. Με έκπληξη διαπίστωσαν ότι οι χρόνιοι χρήστες είχαν σαφώς λιγότερα αγχωτικά επεισόδια ή ψυχωσικές διαταραχές σε σύγκριση με το μέσο όρο της χώρας και ιδίως με εκείνους που είτε δε χρησιμοποίησαν ποτέ τέτοιες ουσίες ή άλλους που κατέφυγαν σε φαρμακευτικές ουσίες ελέγχου της κατάθλιψης. Οι επιστήμονες πάντως επισημαίνουν ότι η χρήση τους μπορεί να επιφέρει αλλοιώσεις στην πραγματικότητα που βιώνουν οι… μανιταροφάγοι, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από ατυχήματα. Τα «μαγικά» μανιτάρια, η μεσκαλινη και το πεγιότι, χρησιμοποιούνταν εδώ και χιλιάδες χρόνια σε διάφορους πολιτισμούς, ως «πύλη ενόρασης» και «μέσο μαντείας».
ΠΗΓΗ: Oslo University of Science and Technology

O ναυαγισμένοςγοργόνος
Πλούσια ευρήματα ανέδειξε η υποβρύχια έρευνα του πανεπιστημίου του Μπόρνμουθ στο Ντόρσετ στη Βρετανία, καθώς ένα ολλανδικό ναυάγιο ηλικίας 400 χρόνων θεωρείται ως μια από τις σημαντικότερες ενάλιες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της τελευταίας δεκαετίας. Οι επιστήμονες αυτοδύτες ανέσυραν από το βυθό, σε βάθος μόλις 11 μέτρων, αντικείμενα καθημερινής χρήσης, κανόνια, κεραμικά, αλλά και ένα… γοργόνο μεγάλων διαστάσεων που στόλιζε το πηδάλιο του μεγαλοπρεπούς ιστιοφόρου. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι το ναυάγιο δεν έχει ακόμα ταυτοποιηθεί, αν και οι μελέτες των ξύλων που έχουν ανασυρθεί κατέδειξαν ότι πρόκειται για πλοίο που ναυπηγήθηκε με δέντρα που προήλθαν από τα σημερινά σύνορα Ολλανδίας και Γερμανίας. Με βάση το μέγεθος, τον περίτεχνο διάκοσμο του καραβιού, αλλά και τον πλούτο των ευρημάτων, οι αρχαιολόγοι εικάζουν ότι επρόκειτο για ένα πολυτελές σκάφος που ταξίδευε τόσο στη Μάγχη, ανάμεσα στα ολλανδικά και τα βρετανικά λιμάνια, όσο και σε μακρινά ταξίδια, κάνοντας το διάπλου της Αφρικής μέχρι την Ινδία. Η βύθισή του οφείλεται, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, σε πρόσκρουση σε ύφαλο της περιοχής.   
ΠΗΓΗ: Bournemouth University





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.