Translate

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2013

Κλείνει τα 10 χρόνια το Skype



Τα… γενέθλιά του γιορτάζει σήμερα το Skype, μια διαδικτυακή υπηρεσία που επιτρέπει τις δωρεάν βιντεοκλήσεις από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη, αρκεί να υπάρχει σύνδεση στο Διαδίκτυο. Πριν από δέκα ακριβώς χρόνια, μια ομάδα πέντε ανθρώπων από την Εσθονία, τη Σουηδία και τη Δανία παρουσίασαν το «Σκάιπ», το οποίο σήμερα απαριθμεί περισσότερους από 700 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες, από τους οποίους 300 εκατομμύρια άνθρωποι το χρησιμοποιούν καθημερινά για την επικοινωνία τους. Η επαναστατική αυτή εφαρμογή, η οποία άλλαξε δραματικά τη μορφή των τηλεπικοινωνιών, παρέχεται στη βασική έκδοσή της εντελώς δωρεάν, γεγονός πάντως που δεν αποθάρρυνε τη Microsoft να επενδύσει 8,5 εκατ. δολάρια το 2011 για να την αποκτήσει. Ο κολοσσός της πληροφορικής ανακοίνωσε μάλιστα ότι το δωδεκάμηνο Ιουνίου 2012-Ιουνίου 2013 τα λειτουργικά έσοδα του Skype ανήλθαν στα 848 εκατ. δολάρια από 380 εκατομμύρια το προηγούμενο έτος. Το περιθώριο κέρδους είναι πράγματι πολύ μεγάλο για την ιδιοκτήτρια εταιρεία, καθώς εκτός από το βασικό πακέτο βιντεοκλήσεων που παρέχεται δωρεάν, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία επιπλέον υπηρεσιών, από τη δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας με σταθερά και κινητά τηλέφωνα, την ανταλλαγή αρχείων και φωτογραφιών, μέχρι την υπηρεσία ομαδικών βιντεοκλήσεων, οι οποίες παρέχονται έναντι αντιτίμου, σημαντικά χαμηλότερου πάντως από τα αντίστοιχα τιμολόγια των «παραδοσιακών» τηλεπικοινωνιακών παρόχων.

Μέσα σε μια τριετία από την ίδρυσή του, το Skype έφτασε το 2006 στους 115 εκατομμύρια χρήστες, καθιστώντας το την πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενη διαδικτυακή κοινότητα της περιόδου εκείνης. Τα 700 εκατομμύρια των χρηστών του σήμερα αναμένεται να ξεπεράσουν το ορόσημο του ενός δις ανθρώπων μέχρι το 2015 το αργότερο, όπως αναφέρουν έγκριτοι αναλυτές της αγοράς, ενώ η υπηρεσία παρέχεται πλέον και σε μια πληθώρα άλλων συσκευών, όπως «έξυπνα» τηλέφωνα και τηλεοράσεις. «Το skype είναι η τηλεπικοινωνιακή εταιρεία του μέλλοντος», είχε αναφέρει προφητικά ο εκ των ιδρυτών της Σουηδός Νίκλας Ζένστρεμ το 2003 και η πραγματικότητα τον επιβεβαίωσε. Η Ελίζα Στιλ, διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας, ανέδειξε μια άλλη παράμετρο ως τη σημαντικότερη συνεισφορά του Skype στην επικοινωνία: «Ο ανθρώπινος παράγοντας είναι πολύ σημαντικός και όταν ένας πατέρας μιλάει και βλέπει την οικογένειά του στην άλλη άκρη της Γης εντελώς δωρεάν για όσο χρόνο θέλει, για εμάς αυτές οι στιγμές είναι μοναδικές».

Πόσο ασφαλές είναι;
Παρά το ότι οι υπεύθυνοι του Skype αναφέρουν ότι η επικοινωνία είναι απολύτως ασφαλής μέσω ειδικά κρυπτογραφημένου κώδικα, δεν είναι λίγες οι αναφορές για υποκλοπή συνομιλιών, ακόμα και με τη δημιουργία «κλωνοποιημένων» λογαριασμών, οι οποίοι ενεργοποιούνται κάθε φορά που ένας χρήστης ξεκινήσει μια βιντεοκλήση. Σύμφωνα μάλιστα με ρεπορτάζ της έγκυρης «Washington Post» το 2012, οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, σε συμφωνία με την ιδιοκτήτρια εταιρεία του Skype, απέκτησαν τη δυνατότητα να εντοπίζουν, να καταγράφουν και να ταυτοποιούν πρόσωπα, βάσει της χρήσης του Skype. Το πρόσφατο σκάνδαλο μαζικών παρακολουθήσεων στις ΗΠΑ ενέπλεξε και το Skype, το οποίο «αναγκάστηκε να συμμορφωθεί και να διευκολύνει τον εντοπισμό υπόπτων για τρομοκρατία», σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν.

Το Skype με απλά λόγια…
Είναι μια υπηρεσία επικοινωνίας μέσω Διαδικτύου, η οποία επιτρέπει τις βιντεοκλήσεις, με ήχο και εικόνα, την ανταλλαγή αρχείων και άμεσων μηνυμάτων. Το βασικό πακέτο βιντεοκλήσης παρέχεται εντελώς δωρεάν.

ΑΡΙΘΜΟΙ
Περισσότεροι από 700 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι χρήστες σήμερα (474 εκατ. το 2009, 663 εκατ. το 2010)
300 εκατ. το χρησιμοποιούν καθημερινά
2 δις λεπτά ημερησίως ο συνολικός χρόνος βιντεοκλήσεων
8,5 εκατ. δολάρια έδωσε η Microsoft το 2011
848 εκατ. τα λειτουργικά έσοδα το δωδεκάμηνο Ιουν. 2012-Ιουν. 2013
380 εκατ. τα αντίστοιχα έσοδα από Ιουν. 2011 μέχρι Ιουν. 2012

27 λεπτά διαρκεί κατά μέσο όρο κάθε βιντεοκλήση
35% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων των ΗΠΑ το χρησιμοποιούν ως βασικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο
50 εκατ. χρήστες το χρησιμοποιούν μέσω τηλεόρασης στις ΗΠΑ.
40% των κλήσεων αφορά σε βιντεοκλήσεις, το υπόλοιπο απλές τηλεφωνικές μέσω Διαδικτύου
176 εκατ. SMS μέσω Skype το 2010 μόνο στις ΗΠΑ
Διατίθεται σε 32 γλώσσες, μεταξύ των οποίων και στα Ελληνικά








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.