Translate

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Sex in Space: The final frontier




Φήμες ή πραγματικότητα η ερωτική επαφή σε μηδενική βαρύτητα; 

Για δεκαετίες το μυστήριο κέντριζε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης: Υπήρξαν τελικά ερωτικές επαφές μεταξύ αστροναυτών στο Διάστημα; Η φημολογία, ιδίως μεσούντος του Ψυχρού Πολέμου Ανατολής-Δύσης άφηνε τα σενάρια να αιωρούνται για το ποια υπερδύναμη ήταν… ικανότερη. Ο Βαλέριος Μπογκομόλοφ όμως, αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής της Μόσχας, το οποίο συνεργάζεται με τη ρωσική αεροδιαστημική υπηρεσία, έβαλε μόλις χθες τέλος στις υποθέσεις, τουλάχιστον από ρωσικής πλευράς. Ο Ρώσος επιστήμονας χαρακτήρισε όλες αυτές τις ιστορίες ως παντελώς αβάσιμες, τόσο από ερευνητικής σκοπιάς όσο, το κυριότερο, λόγω των… ανατομικών δυσχερειών που προκαλεί η έλλειψη βαρύτητας και δεν έχει καταστεί δυνατόν να αντιμετωπιστούν.

Αρκετά χρόνια νωρίτερα και η ΝΑΣΑ είχε διαψεύσει παρόμοιες φήμες και είχε χαρακτηρίσει κάποια δήθεν απόρρητα έγγραφα που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ως προϊόν παραχάραξης. Ο Αμερικανός αστροναύτης Άλαν Ποιντέξτερ, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε αρκετές αποστολές απορρίπτει κατηγορηματικά τις φήμες, λέγοντας ότι οι σχέσεις του πληρώματος είναι «αυστηρά επαγγελματικές» και δεν υπάρχει περιθώριο για «αισθηματικά παραστρατήματα»: «Δεν έχει ποτέ υπάρξει διαστημικό ειδύλλιο, ούτε καν φλερτ, δεδομένου του φόρτου εργασίας και του αυστηρού κώδικα συμπεριφοράς». 

Έρευνες
Η ρωσική διάψευση, καθώς και ο κανονισμός κόσμιας συμπεριφοράς στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, ο οποίος απαγορεύει τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των αστροναυτών που περνούν περίοδο μέχρι και έξι μηνών σε τροχιά φαίνεται ότι βάζουν… ταφόπλακα στα ροζ σενάρια.

Γεγονός πάντως είναι ότι σχετικές έρευνες με πειραματόζωα σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες κατέδειξαν ότι οι… γήινες παραδοσιακές ερωτικές στάσεις δεν είναι εφικτές. Ακόμα περισσότερο, η ανάπτυξη των εμβρύων σε συνθήκες μηδενικής βαρύτητας ήταν πιο αργή, τα νεογέννητα παρουσίαζαν προβλήματα προσανατολισμού και ισορροπίας και η κοσμική ακτινοβολία πιθανόν να προκαλέσει τερατογενέσεις ή άλλες επιπλοκές της κύησης.
Για τα διαπλανητικά ταξίδια μεγάλης διάρκειας και τον εποικισμό πλανητών πάντως, η έρευνα της γονιμότητας και της δυνατότητας σεξουαλικής πράξης είναι σημαντική και γι αυτό συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς, προς το παρόν μόνο στη Γη.

2suit
Ο γνωστός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ισαάκ Άσιμοφ είχε περιγράψει το 1973 πως θα ήταν η σεξουαλική πράξη στο Διάστημα, συνδυάζοντας τα επιστημονικά δεδομένα της εποχής με τη φουτουριστική του ματιά. Φαίνεται ότι το έργο του έδωσε την έμπνευση στην ιταλοαμερικανίδα Βάνα Μπόντα να σχεδιάσει το 2suit, ένα διαστημικό σκάφανδρο, στο οποίο χωρούν δύο άτομα, επιτρέποντας τη σεξουαλική πράξη, χωρίς τις… παρενέργειες της έλλειψης βαρύτητας. Η ΝΑΣΑ πάντως δε δέχθηκε την προσφορά της Μπόντα να δοκιμάσει τη στολή σε κάποια επόμενη αποστολή της.

ΒΟΧ
Απέρριψε προσφορά ενός εκ. δολαρίων!
Η ιδέα του διαστημικού έρωτα είναι ίσως το τελευταίο… σεξουαλικό σύνορο και αυτό θέλησε να κατακτήσει εταιρεία παραγωγής ταινιών για ενήλικες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας διαστημικού τουρισμού Virgin Galactic του σερ Ρίτσαρντ Μπράνσον, η προσφορά ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την παραγωγή διαστημικού πορνό σε μηδενική βαρύτητα απορρίφθηκε χωρίς πολλές συζητήσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.