Translate

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Ο πικρόχολος μεγιστάνας: Πωλ Άλλεν, η βιογραφία που ταρακούνησε τη Microsoft


Με περιουσία που αγγίζει τα 13,5 δις δολάρια ο Πωλ Άλλεν, συνιδρυτής του κολοσσού της πληροφορικής Microsoft, είναι 57ος στη λίστα των πιο πλούσιων ανθρώπων παγκοσμίως. Αυτό όμως δεν τον εμποδίζει να είναι παράλληλα και ο… νούμερο 1 εχθρός του έτερου ιδιοκτήτη της εταιρείας, του γνωστού για το φιλανθρωπικό του έργο μεταξύ άλλων, Μπιλ Γκέητς. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται στη βιογραφία του που κυκλοφορεί αυτές τις μέρες, στην οποία αποκαλύπτεται η «μυστική ζωή» του μεγιστάνα, αλλά και οι άγνωστες και ιδιαίτερα αρνητικές πτυχές του χαρακτήρα του Γκέητς.

Όλα ξεκίνησαν το 1975, όταν οι δύο νέοι τότε φοιτητές «συμπλήρωναν πνευματικά ο ένας τον άλλον», όπως είπε σε συνέντευξή του ο Άλλεν. Σύντομα όμως, η σχέση τους άρχισε να επιδεινώνεται και το 1983 ο Άλλεν αποχώρησε από την εταιρεία, με αντάλλαγμα μετοχές της Microsoft. Μέσα σε λίγα χρόνια, η εταιρεία έφτασε να ελέγχει την παγκόσμια αγορά λογισμικού και εφαρμογών ηλεκτρονικών υπολογιστών και η αξία των μετοχών εκτινάχθηκε σε δυσθεώρητα ύψη.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ψυχρότητα μεταξύ των δύο, η οποία εξελίχθηκε σε ανοιχτή εχθρότητα, οφειλόταν στο γεγονός ότι ο Γκέητς αποπειράθηκε να τον εκπαραθυρώσει από το μετοχολόγιο της εταιρείας ένα χρόνο νωρίτερα, όταν ο Άλλεν έδινε τη δική του μάχη κατά του καρκίνου, από την οποία τελικά βγήκε νικητής.

Από τότε, ο Άλλεν αποφάσισε να το ρίξει στη… ντόλτσε βίτα, πάντα όμως μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του έγκυρου περιοδικού Vanity Fair, ότι η φυσιογνωμία του ήταν άγνωστη ακόμα και στους προσκεκλημένους των μεγαλοπρεπών πάρτι που διοργάνωνε σε κάποια από τις θαλαμηγούς του. Η έκδοση όμως της βιογραφίας του επιβεβαίωσε ότι κόλλησε κι αυτός το… μικρόβιο της δημοσιότητας.

Αφοσιωμένος στο μουσικό συγκρότημά του παίζοντας κιθάρα, αλλά και στην υπέργηρη μητέρα του, ο Άλλεν φροντίζει να υλοποιεί όλα τα παιδικά του όνειρα: Αγόρασε την καρέκλα του κάπτεν Κέρκ του Σταρ Τρεκ, αλλά και ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του Σιατλ των ΗΠΑ, στο οποίο διατηρεί ένα σμήνος αεροσκαφών, από πολεμικά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι υπερσύγχρονα Boeing 757.

Εκκεντρικός ων, ο ζάμπλουτος εισοδηματίας έχει μια έπαυλη στην ίδια πόλη, η οποία καταλαμβάνει μια τεράστια έκταση, μέσα στην οποία υπάρχουν τεχνητές λίμνες, ποτάμια, μέχρι και ένα πλήρως εξοπλισμένο γήπεδο μπάσκετ, άλλου αγαπημένου χόμπι του. Η ιδιαιτερότητα; Στους τοίχους του γηπέδου έχει κρεμάσει την τεράστια συλλογή ιμπρεσιονιστών ζωγράφων, μεταξύ των οποίων αυθεντικά έργα των Ρενουάρ και Μονέ, «απλά για να εμπνέεται στο ζέσταμα», όπως λέει ο ίδιος.

Η ναυαρχίδα του, ανάμεσα στο στόλο θαλαμηγών που διαθέτει είναι το «χταπόδι», με μήκος σχεδόν 130 μέτρων, πλήρωμα 60 ατόμων και ετήσιο κόστος συντήρησης περί τα 10 εκ. ευρώ.

Οι σκιές που βαραίνουν την προσωπική του ζωή δεν είναι λίγες: Κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση γραμματέων του, εξαφανίζονται εξωδικαστικά, έναντι αντιτίμου εκατομμυρίων, όπως αναφέρουν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Μέχρι σήμερα, συνεχίζει να σκορπάει εκατομμύρια για να ικανοποιεί τα πανάκριβα γούστα του, αν και πλέον δε θα μπορεί να κρύβεται από τους παπαράτσι και οι αποκαλύψεις του για τον Γκέητς θα θαμπώνουν την εικόνα της Microsoft.

WHO IS WHO
Ο Πωλ Άλλεν γεννήθηκε το 1953 και «μπορεί να αγοράσει ό,τι του περάσει από το μυαλό», όπως γράφει η βιογραφία του. Από το 1983, όταν και εγκατέλειψε τη Microsoft, ασχολείται με την καλοπέρασή του. Ήταν ο άνθρωπος που βρισκόταν πίσω από το τεχνικό μέρος της εταιρείας, όταν ο Γκέητς ήταν το «μυαλό». Έχει δωρίσει σχεδόν 1 δις από την περιουσία του σε αγαθοεργίες. Έχει επιλεγεί από το περιοδικό Time ως μια από τις 100 προσωπικότητες που αλλάζουν τον κόσμο μας, το 2007 και το 2008.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.