Translate

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Οι σύγχρονοι «άθλιοι»


Πριν λίγες ημέρες, μια γυναίκα βγαίνοντας από το σούπερ μάρκετ, δέχθηκε επίθεση από άλλη, η οποία της έκλεψε τις τσάντες με τα τρόφιμα που μόλις είχε αγοράσει. Άλλος, ως σύγχρονος  Γιάννης Αγιάννης, ο ήρωας των «Αθλίων» του Βίκτορα Ουγκό, μπήκε σε φούρνο και έκλεψε φραντζόλες ψωμιού και γάλα.

Τα περιστατικά είναι πολλά. Τόσο πολλά μάλιστα που αποκτούν πλέον το χαρακτήρα μιας επιδημίας που επεκτείνεται ραγδαία. Δεν μπορεί εύκολα να κατηγορήσει κανείς εκείνον που κλέβει ένα κομμάτι ψωμί για να χορτάσει την πείνα του. Πολύ περισσότερο δε, όταν έχει χάσει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, λόγω της καταβαράθρωσης του κοινωνικού ιστού και της παραγωγικής διαδικασίας της οικονομίας, η οποία περιθωριοποιεί και εξαθλιώνει μεγάλες μάζες ανθρώπων.

Δυστυχώς όμως, τίποτα δε φαίνεται να αλλάζει και το πιο ανησυχητικό είναι ότι δε λαμβάνουν το μήνυμα εκείνοι που πρώτοι θα έπρεπε να αντιδράσουν. Την ώρα που η κοινωνία αποσυντίθεται, που ο αγώνας για επιβίωση μέσα σε ένα καθεστώς πλήρους ανομίας γίνεται ολοένα και πιο δύσκολος, οι κάθε λογής κυβερνώντες προσπαθούν να μας πείσουν ότι όλοι φταίμε για την κατάντια και όλοι -πλην Λακεδαιμονίων- θα πληρώσουμε τα σπασμένα.

Πλέον, εκείνοι που αναρωτιούνται φωναχτά αν το σύστημα που εξέθρεψε τα σημερινά φαινόμενα μετράει τις τελευταίες του μέρες δεν είναι λίγοι, παρά τα όσα λένε τα σκύβαλα της εξουσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

WW2 Wrecks welcomes and encourages readers to comment and engage in respectful conversation about the content posted here.
We value thoughtful, polite and concise comments that reflect a variety of views.